Vijenac 671

150 godina Vijenca, Naslovnica

Govor Ministrice kulture RH

Vijenac se uvrštava među najutjecajnije kulturne institucije

Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture Republike Hrvatske

Poštovani,


sa zadovoljstvom sam prihvatila poziv na Svečanu akademiju u povodu 150 godina Vijenca. Sve prisutne srdačno pozdravljam, a 150-godišnjem slavljeniku upućujem iskrene čestitke.

Svojom 150 godina dugom poviješću Vijenac se nedvojbeno uvrštava među najuglednije i najutjecajnije hrvatske kulturne institucije. Kao ministrica kulture ne mogu propustiti priliku upozoriti na dobre prakse i prisjetiti se stožerne uloge koju je list Vijenac odigrao u razvoju hrvatske kulture, društva pa i države. Tijekom 150 godina na uredničkom su se mjestu izmjenjivala najzvučnija imena hrvatske kulture i javnoga života. Unatoč kraćim ili duljim prekidima u izlaženju, uredništva i suradnici Vijenca uvijek bi uspijevali ponovno pokrenuti list. To puno govori o kulturnome krajoliku onodobne Hrvatske, ali i o potrebama čitateljstva za listom koji će izvješćivati, komentirati i recenzirati kulturna događanja, objavljivati tekstove hrvatskih književnika, donositi prijevode, feljtone, polemike…

Svjedoci smo kako danas u tiskanim glasilima umjetnička kritika općenito – tu mislim i na književnu, i na likovnu, glazbenu ili kazališnu – uzmiče pred novim žurnalističkim formatima ili se pak seli u nove medije – na portale, blogove, osobna mrežna mjesta, društvene mreže. Unatoč korjenitoj promjeni komunikacijske paradigme u kulturi koja slijedi digitalne trendove, uvjerena sam kako u Hrvatskoj još uvijek postoji potreba za vijestima iz kulture, umjetničkim kritikama, osvrtima, polemikama, raspravama o kulturnim politikama. Stoga su i očekivanja koja se postavljaju prema časopisima poput Vijenca golema. No, uvjerena sam kako će urednici i suradnici Vijenca ispuniti ta očekivanja objektivnim i profesionalnim pristupom, primjerenim načinom obrade i prezentacije kulturnih sadržaja kako bi ostali ili postali atraktivni i današnjem digitalnom naraštaju.

Kao ministricu kulture raduje me i što je Ministarstvo prepoznalo važnu ulogu koju Vijenac ima i u suvremenom kulturnom životu i to svoje priznanje očitovalo značajnom i stabilnom financijskom potporom.

Sa željom da Vijenac nastavi slavnu tradiciju koju su prije 150 godina zajednički pokrenuli mlada Matica ilirska i tek osnovana Akademija znanosti i umjetnosti, glavnom uredniku, uredničkom odboru, svim suradnicima, ali i Matici hrvatskoj u čijem se okrilju list već stoljeće i pol uspješno razvija iskreno čestitam.

Nina Obuljen Koržinek
ministrica kulture Republike Hrvatske

Vijenac 671

671 - 21. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak