Vijenac 671

Glazba


IZDVAJA Jana Haluza


 

Predavanje i koncert Ide Gamulin o Dori Pejačević u Beču – Pijanistica Ida Gamulin održala je 25. listopada predavanje uz recital glazbe Dore Pejačević na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču, na poziv 41. međunarodnog kongresa EPTA-e koji okuplja pijaniste i pijanističke pedagoge iz cijeloga svijeta.

Umjetnica koja je osnivačica i predsjednica hrvatske sekcije EPTA-e (Europske asocijacije pijanističkih pedagoga) predstavila je integralno notno izdanje Pejačevićkinih klavirskih minijatura u njezinoj redakciji (MIC), a izvedbom odabranih skladbi iz ciklusa Maštanja i Život cvijeća oduševila je bečku publiku. Događaj je bio idealan uvod u nadolazeći jubilarni 15. festival hrvatske glazbe u Beču, koji počinje u četvrtak, 21. studenoga, recitalom pijanista Ivana Krpana na dragocjenom koncertnom klaviru marke Fazioli u Staroj vijećnici.

Treći program Hrvatskoga radija, emisija U svijetu opere, 14. studenoga, u 13:30 – Nepunih tjedan dana prije premijere nove produkcije Verdijeve Traviate, kojom je 21. lipnja počeo 97. operni festival u veronskoj Areni, tijekom posljednjih kostimskih pokusa, umro je redatelj i scenograf predstave, 96-godišnji Franco Zeffirelli. Za sobom je ostavio bogat redateljski opus, koji definira operu kakva jest i kakva bi trebala biti – raskošna i vjerna izvorniku.

Autor emisije Davor Schopf iz prve ruke svjedoči o raskošnim pariškim palačama i krinolinama koje su ispunile široki prostor Arene u scenografiji na dva kata. Inače, repertoar slavnoga veronskog festivala taj je omiljeni redatelj opernih diva poput Marije Callas i Joan Sutherland obogatio mnogim spektaklima koji su trajno osigurali posjećenost svih izvedbi tijekom proteklih sedamdeset godina: Carmen, Aida, Trubadur, Turandot, Madama Butterfly i Don Giovanni. Dodajmo tomu da se trenutačno Puccinijeva La Bohème u njegovoj režiji može vidjeti u Bečkoj državnoj operi, milanskoj Scali i njujorškome Metropolitanu, koji u ovoj sezoni vraća i njegovu Turandot iz 1987.

Iz arene u kazalište: pulska Carmen u Rijeci – Već proteklih nekoliko godina Rijeka nas privlači zanimljivim opernim programom, a ništa manje ne priprema ni u sezoni koja će je uvesti u godinu 2020, kada grad postaje Europska prijestolnica kulture. Iz mnoštva programa izdvajamo popularnu Bizetovu Carmen, koja je u režiji intendanta riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca, Marina Blaževića, premijerno uprizorena prošloga ljeta u pulskoj Areni.

Kako ni cijela Arena nije bila dovoljno velika da primi sve one koji su htjeli vidjeti tu omiljenu operu koja već desetljećima nije na repertoaru nijedne operne kuće u Hrvatskoj(!), tako to neće biti ni matično kazalište ansambla, na samo jednoj planiranoj gala izvedbi, u subotu 23. studenoga u 19.00 sati, kojom ravna novi ravnatelj Riječke opere, Finac Kalle Kussava.

Vijenac 671

671 - 21. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak