Vijenac 671

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Boka kotorska

U Galeriji solidarnosti održana je 11. listopada Književna večer Stijepa Mijovića Kočana. Tom prilikom je, prema vlastitoj zamisli, sam autor govorio o trima svojim djelima: knjizi izabranih pjesama Sedmoglasje, pripovijesti Priča s kraja svijeta / Lorko i Roko te o romanu Čoek zlatnije ruka. Sve su tri knjige izdanja Matice hrvatske iz Zagreba. Stihove i odlomke iz romana i pripovijesti čitala je Mirjana Smažil Pejaković, članica Društva hrvatskih književnika. Boka kotorska je u Kočanovu književnom, pjesničkom i filmskom opusu uvijek imala svoje mjesto. Spone autora s prostorom i ljudima Boke, osobito Herceg-Novog, začete su još u djetinjstvu, te ne ovise isključivo o geografskoj blizini njegovih zavičajnih Konavala. (Marija Mihaliček)

Delnice

Ove je godine OMH u Delnicama organizirao 28. goransko dijalektalno sijelo Govor mog zavičaja, literarni susret učenika goranskih osnovnih i srednjih škola. Pozdravne riječi uputili su Gordana Podobnik, u ime OŠ Branimira Markovića, načelnik općine Ravna Gora Mišel Šćuka te predsjednica OMH u Delnicama Nives Marjanović.


Sudionici 28. goranskog dijalektalnog sijela Govor mog zavičaja

Program je započeo zbor ravnogorske škole Brezice pod ravnanjem Žakline Majetić Mufić i nastavio se programom na ravnogorskim dijalektima (kaj, kej, ča) pod mentorstvom Jadranke Pintar, Monike Bajt Stepić, Gordane Podobnik. Nastupili su i Vito Margitić na saksofonu i Borna Majnarić na gitari. Slijedili su učenici škola iz cijelog Gorskog kotara: OŠ Brod Moravice (mentori Dijana Arbanas i Jasna Šepac), OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice (mentor Božica Pleše), SŠ Delnice (mentori Tihana Zbašnik, Iva Kezele, Jasminka Lisac, Tanja Stipeć), OŠ Ivanke Trohar, Fužine (mentorica Antonija Baričević), OŠ Rudolfa Strohala, Lokve (mentori Marijana Rakas i Andreja Marković), OŠ Mrkopalj (mentori Bruna Mihelčić i Zora Karlović), OŠ Skrad (mentorica Ana Matić Zagorac), OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko (mentorica Manuela Valenčić), PŠ Severin na Kupi (mentorica Helena Jedriško), PŠ Veliki Jadrč (mentorica Martina Vuk). Predsjednica OMH u Delnicama Nives Marjanović podijelila je zahvalnice školama i mentorima na dar knjige Tomislava Mrlea Pripovijetke i Marine Marinković Kajkavski govori istočnoga Gorskog kotara. (Dijana Arbanas)

Grude

U knjižnici OŠ Ruđera Boškovića u Grudama 7. studenoga u organizaciji OMH u Grudama u okviru 14. dana Matice hrvatske u Grudama – Božiću ususret predstavljena je knjiga Ivice Šarca, povjesničara s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine. Knjigu su, uz autora, predstavili recenzent i urednik Božo Goluža i recenzent fra Robert Jolić. Program je vodila Ivana Bošnjak, tajnica OMH u Grudama. Nastupom na gitari oduševili su učenici OGŠ Grude Filip Čale i Jakov Matić. Knjiga govori o odnosu komunističkih vlasti prema narodu na zapadnohercegovačkom prostoru potkraj i nakon Drugoga svjetskog rata. Autor je kazao da je i u ovoj knjizi obradio osjetljive teme: „Ovo je druga po redu knjiga iz najavljene trilogije o genezi stereotipa koji su nastali o zapadnohercegovačkim Hrvatima. U prvoj knjizi obradio sam razbolje iz 1941, gdje sam se suočio s onim osjetljivim temama, etničkim i drugim zločinima koji su se dogodili neposredno nakon uspostave NDH“, dodavši kako je treća knjiga, koja govori o Domovinskom ratu, „tek u povojima“. (Mario Bušić)

Jelenje

OMH u Jelenju organizirao je 8. studenog tradicionalnu manifestaciju Grobnišćina va sliki i besedi, ove godine posvećenu djelovanju velike zaljubljenice u grobničke tradicije Biserke Fućak. Predsjednik Ogranka Ivoslav Ban na početku je upoznao nazočne s djelovanjem Ogranka te zahvalio pokroviteljima priredbe – Primorsko-goranskoj županiji i Općini Jelenje.


Mladi sudionici Grobnišćine va sliki i besedi

U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nazočne je pozdravila Vlasta Juretić, a autorica postava izložbe Margareta Krstić ukratko je predstavila rad i životna postignuća Biserke Fućak. Više o dojmljivoj izložbi starih fotografija i stare odjeće rekla je Biserka Fućak, a program su recitacijama njezinih pjesama i svojim likovnim radovima upotpunila djeca likovne radionice udruge Margareta Cro art. (Ivoslav Ban)

Koprivnica

U ­suorganizaciji OMH u Koprivnici i Udruge Galovićev dom održana je 26. listopada u Peterancu, Ga­lovićevu rodnom selu, na etnoimanju obitelji Betlehem, manifestacija Galovićeva jesen u znaku dviju obljetnica – 105. pogibije F. Galovića i 25. sastava Bemian duet. U programu nastupili su podravski majstor cimbula Andrija Maronić, uglazbljenim pjesmama F. Galovića i P. Kanižaja Bemian duet, pjevačice starih podravskih narodnih pjesama Katica Požgaj i Zlatica Međimorec, pjesničkim interpretacijama Ivan Picer, Monika Picer, Barbara Vukotić, Ivana Betlehem, Marko Benjak, Nenad Slukić i glumica Nada Klašterka, članovi glumačke družine Keršneri iz Ludbrega i djeca Dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja. Pozdravnu riječ uputili su predsjednik DHK Đuro Vidmarović i predsjednik OMH u Varaždinu Ernest Fišer, a pozdravila je i vijećnica Općine Peteranec Brigita Benjak. U zahvalu za pokretanje manifestacije Galovićeva jesen 1994. s OMH u Koprivnici dodijeljene su zahvalnice njezinu prvom organizatoru, ondašnjem direktoru knjižnice i čitaonice u Koprivnici Josipu Blažeku i sudioniku Krešimiru Blažeku. (Dražen Ernečić)

Križevci

U Mjesecu hrvatske knjige OMH u Križevcima i Visoko gospodarsko učilište organizirali su dvije tribine pod motom Zeleno, što volim zeleno. Na prvoj tribini pod naslovom Gradska poljoprivreda – poljoprivreda budućnosti ili…? govorio je Ivica Kisić s Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Moderatorica tribine bila je Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima. Na drugoj je tribini gostovao akademik Igor Anić sa Šumarskoga fakulteta u Zagrebu govoreći o temi Što biste trebali znati o šumama, a nitko vam nije rekao. Na početku se predsjednica Ogranka Renata Husinec osvrnula na pojam šume u književnosti pročitavši nekoliko rečenica i stihova poznatih stranih i hrvatskih pisaca. Tribine su izazvale veliko zanimanje Križevčana, šumara, agronoma, članova Ogranka i ostalih zainteresiranih građana. (Martina Valec-Rebić)

Osijek

Dani Matice hrvatske u Osijeku nastavljeni su dvama velikim i u javnosti zapaženim kulturnim događajima. U Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta 13. studenog održan je stručni kolokvij kojim je OMH u Osijeku obilježio 150 godina od početka izlaženja središnjeg hrvatskog kulturnog i književnog lista – Vienca. O društveno-kulturnom kontekstu u Hrvatskoj koji prethodi 1869, u kojoj se Vienac započinje objelodanjivati, te o prva tri desetljeća publikacije, govorio je sveučilišni profesor Ivan Trojan. Uslijedilo je predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić o povezanosti Antuna Gustava Matoša i Vienca da bi proslavu zaključio Goran Galić, trenutni glavni urednik slavljeničkih novina, govoreći o trenutnoj uredničkoj politici lista te njegovoj budućnosti. Drugi dio programa bio je priređen istoga dana, s pogledom na Dravu iz kavane Hotela Osijek. Monumentalno knjižno izdanje Rock u Vinkovcima Želimira Ivkovića u izdanju OMH u Vinkovcima i Croatia recordsa promovirali su ponajbolji poznavatelj alternativne hrvatske kulturno-glazbene scene, Vinkovčanin Goran Rem s Filozofskog fakulteta u Osijeku, te Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima. Nakon promocije mnogobrojnu je publiku iznenadio s desetak glazbenih brojeva jedan od prvih vinkovačkih hard-rock-sastava – Milky way, s frontmanom Želimirom Ivkovićem. (Ivan Trojan)

Požega

U nastavnom objektu Veleučilišta u Požegi održan je 23. listopada stručni skup Sjećanje na velikane hrvatske agrikulture – Požeške doline u organizaciji Odjela za poljodjelstvo MH, OMH u Požegi te Veleučilišta u Požegi.


Sjećanje na velikane hrvatske agrikulture
u Požegi

Predsjednica OMH Ljiljana Marić zahvalila je suradnicima na projektu jer se u javnosti jako malo zna o velikanima agronomske znanosti koji su dali obol napretku poljoprivrede ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a živjeli su i radili u Požeštini. Ivan Marohnić govorio je o svjetski poznatu genetičaru pšenice dr. Josipu Potočancu, Ivica Ajanović o Petru Turkoviću i Stjepanu Koydlu, Petar Živković o Ivanu Jambroviću, a Ivo Miljković o Greti Pexider-Srića, barunici Turković i Dubravki Premužić. Moderatorica skupa bila je Ljiljana Gašparec-Skočić, pročelnica Odjela za poljodjelstvo MH. Na kraju skupa pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi Josip Mesić predstavio je studijske aktivnosti i ulogu odjela kao praktičnog poligona za stručno obrazovanje studenata u području vinogradarstva, vinarstva i voćarstva. Posebno je istaknuo postignute rezultate u međunarodnoj afirmaciji tog vinogradarsko-vinarsko-voćarskog područja koje je Veleučilište postiglo ulaskom u Europsku asocijaciju vinskih škola. Skupu su prisustvovali zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha te dožupan Željko Jakopović. (Ljiljana Marić)

Sisak 

Na poetskoj tribini Stihovnica Siska 9. studenoga nastupio je Đuro Vidmarović, predsjednik DHK. Povod njegovu gostovanju pred mnogobrojnom publikom bilo je predstavljanje nedavno otisnute poetske knjige kojoj je on priređivač, Mene su ljepote ostavile prerano preminulog mađarskog Hrvata Josipa Gujaša-Đuretina (1936–1976). Vidmarović je njegovo pjesništvo i ostavštinu proučavao više od trideset godina, a knjiga je prije Siska promovirana 5. studenoga, u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. U ime nakladnika (Acumen, Zagreb) govorili su i Miljenko Brezak i Božica Brkan. Pred kraj večeri prisutne je stihovima iz svoje nove knjige Nemoj mi to govoriti počastila Božica Brkan. (Siniša Matasović)

Slatina

U knjižnici OŠ Josipa Kozarca Slatina održana je 15. studenoga, u povodu Mjeseca hrvatske knjige, završna svečanost XI. literarnog natječaja I dok je srca bit će i Kroacije, koji OMH u Slatini tradicionalno provodi u suradnji sa školom. Svečanost je započela stihovima A. G. Matoša. Nakon riječi dobrodošlice ravnateljice škole Ksenije Vujanović-Juras, potpredsjednice OMH, nazočne je pozdravila predsjednica OMH Zorica Varga.


Završna svečanost XI. literarnog natječaja u Slatini
I dok je srca bit će i Kroacije

Uz zahvalu na potpori Gradu Slatini, koji već niz godina prati projekt, zahvalila je na suradnji učenicima i mentorima koji ih potiču na stvaranje na hrvatskom jeziku ostvarujući tako i Matičine zadaće. Budući da se ove godine obilježava 150. obljetnica Vijenca, govorila je o značaju tih Matičinih novina te pozvala na razgledanje izložbe u školskoj knjižnici. Sve je prisutne pozdravio i pohvalio projekt pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok u nazočnosti gradskog vijećnika Kazimira Libla. Predsjednik povjerenstva Danijel Vilček proglasio je šest najboljih radova: Dragana Simić: Zvuk tišine (mentorica Danica Jozepović, OŠ Davorin Trstenjak, Čađavica); Toni Milak: Leptir (mentorica Kristina Krolo, OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci); Gabrijel Dubaić: Jesen učenika (mentorica Marica Kesić, OŠ Mikleuš iz Mikleuša); Mateja Podolski: Domovina (mentorica Božica Filipović Veg, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica); Karla Mak: Što je srce? (mentorica Ivana Strupar, OŠ Eugena Kumičića Slatina); Lana Mandl: Tebi, zavičaju (mentorica Snježana Tot, OŠ Josipa Kozarca Slatina). Svi su učenici nagrađeni knjigom MH iz niza Stoljeća hrvatske književnosti. (Zorica Varga)

Split

OMH u Splitu u protekla je dva tjedna organizirao tri zanimljiva događanja. Pred punom dvoranom arhitekt i viši kustos Muzeja arheoloških spomenika u Splitu Ante Jurčević održao je 5. studenoga predavanje Crkvena baština Marjana. Naglasio je da je arhitektura marjanskih crkvenih spomenika pravi izazov za svakog arhitekta jer pokazuje ljepotu, raznolikost i vrijednost crkvene baštine Marjana, koja seže od starokršćanskog doba do 20. stoljeća i nameće se kao sinteza duhovnosti i umjetničkog stvaranja, prožimanja arhitekture i krajolika. Sljedeći dan, 6. studenoga, u suorganizaciji s nakladničkom kućom Alfa održana je promocija knjiga Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta autora mons. Mile Bogovića, biskupa u miru. Knjigu su predstavili glavni urednik Alfe Božidar Petrač, Ante Bežen, priređivač knjige, i Slavko Kovačić, crkveni povjesničar. Sljedećeg tjedna 12. studenoga Ogranak je ugostio diplomiranog dizajnera Stjepka Rošina, koji je održao predavanje o brendiranju. (Joško Kalilić)

Vukovar 

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2019, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt iz Splita, OMH u Vukovaru i Državni arhiv u Vukovaru održali su 13. studenoga  u prostoru Dominikanskog samostana svete Katarine u Splitu predavanje Vukovarske škole u slici i riječi te otvorili izložbu Vukovarske škole u 19. i 20. stoljeću. Autorica je predavanja Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru te predsjednica OMH u Vukovaru, dok su autori izložbe Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru i Ivan Hubalek. Izložba je nastala kao plod suradnje vukovarskog Arhiva i OMH u Vukovaru. (Petar Elez)

Vijenac 671

671 - 21. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak