Vijenac 670

Druga stranica

71. Sajam knjiga u Frankfurtu, 16–20. listopada

Vjera u književnost koja povezuje

Petra Miočić

„Stvori svoju revoluciju.“ Pod tim su se motom na ovogodišnjem, 71. Sajmu knjiga u Frankfurtu, čijom se zaslugom grad na pet dana (16–20. listopada) pretvara u globalno središte izdavačke i medijske industrije, okupili ljudi koji revolucionarnim idejama odgovaraju na izazove vremena. Među njih ubrajaju se i opasne klimatske promjene, održivost različitosti i sve izraženije antidemokratsko ozračje u svijetu. Budući da novi problemi zahtijevaju i novu vrstu promišljanja, stvaraju se novi oblici aktivističkih pokreta, u kojima se nalaze i pojedini vodeći pisci današnjice.


Hrvatski paviljon na Sajmu knjiga u Frankfurtu / Izvor HRT / VIK

Zato su pozdravnim govorima s otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sajma koji, osim kao mjesto poslovnog posredovanja, funkcionira i kao platforma za prepoznavanje potreba i stvaranje trendova u kulturi, dominirale poruke uključivosti i nužnosti podizanja svijesti o važnosti knjige. „Izdavačka industrija javnosti predstavlja različitost pogleda i mišljenja i tu različitost moramo sačuvati. Trebaju nam pisci spremni ukazati na nepravdu, pružiti otpor i preuzeti rizik“, kazao je direktor Sajma Jürgen Boos, a jedna takva spisateljica, posebna gošća Sajma i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Olga Tokarczuk, poručila je kako „vjeruje u književnost koja povezuje i ističe ono što nam je zajedničko unatoč svim različitostima i mogućim površinskim različitostima“.

Iako pogleda zabrinuto uprta u budućnost, ovogodišnji je program (s Norveškom kao partnerskom zemljom predstavljenom, među ostalim, i kroz 510 novih prijevoda na njemački jezik) završen porukama optimizma. Na njega poziva rastući broj posjetitelja; ove ih je godine čak 302.267 pohodilo 7450 različitih događanja u organizaciji dionika književnog svijeta iz 104 zemlje, a svi su oni, zaključio je predsjednik Zajednice njemačkih nakladnika Heinrich Riethmüller, jasan pokazatelj da „knjige nadahnjuju ljude i osnažuju javnu raspravu, a uz nju i slobodna i demokratska društva“.

Hrvatsku je ove godine pod krilaticom „Manje je više“ predstavljalo dvadeset nakladnika, a odabrano je i deset na hrvatskom štandu posebno promoviranih knjiga. Naslove Doba mjedi Slobodana Šnajdera, Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka, Proslava Damira Karakaša, Zao zrak Igora Rudana, Uspon i pad Koševskog brda Branka Čegeca, Kukci i druge jezive priče Maše Kolanović, Pjevač u noći Olje Savičević, Put u Gonars Nikole Petkovića, Zlatarovo zlato Zdenka Bašića i Tanje Konforta, i Hrvatska kuharica Mate Jankovića odabrale su Diana Matulić, Gordana Farkaš Sfeci i Emica Calogjera Rogić, a direktorica Naklade Oceanmore Gordana Farkaš Sfeci kazala je kako su se „vodile željom za predstavljanjem književno vrijednih djela s potencijalom za pobuđivanje interesa na stranom tržištu“.

Kristian Novak i Slobodan Šnajder nastupili su i u Planu J te tako, u razgovoru s austrijskim piscem Norbertom Gstreinom, hrvatske pisce vratili u službeni program Sajma na kojemu su Roman Simić i predstavnici britanskog Hay Festivala predstavili projekt Rijeka 2020. Rijeka će dogodine, kao Europska prijestolnica kulture, ugostiti ovaj cijenjeni festival na kojem 28 spisateljica iz zemalja članica EU iznosi svoja viđenja suvremene Europe, a Hrvatsku predstavlja Asja Bakić.

Vijenac 670

670 - 7. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak