Vijenac 670

Glazba

IZDVAJA Zdenka WEBER


 

20 godina djelovanja varaždinskoga Mješovitog zbora Chorus angelicus – Od utemeljenja 1999. (tada je bio katedralni zbor u okviru upravo osnovane Varaždinske biskupije) Mješoviti zbor Chorus angelicus vodi ugledni skladatelj, orguljaš i dirigent Anđelko Igrec. U proteklim je godinama zbor sudjelovao u nizu projekata Varaždinskih baroknih večeri, a trajna je usmjerenost djelatnosti tridesetak glazbenih entuzijasta koji čine okosnicu zbora i danas, kada više nije vezan uz Varaždinsku biskupiju, uvježbavanje velikih djela svjetske glazbene baštine.

O proteklim uspjesima svjedoči CD koji je objavila tvrtka Aulos i koji je bio predstavljen na 49. Večerima, a sadržava glazbene ulomke iz djela baroka i klasike. Za svečanu proslavu 20. rođendana zbora maestro Igrec odabrao je velebni oratorij Ilija Felixa Mendelssohna Bartholdyja, koji su 26. listopada u bivšoj sinagogi u Szombathelyju i 27. listopada u Franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu izveli Mješoviti zbor Chorus angelicus, s pridruženim članovima zbora Kantorei St. Stephan iz austrijskog Badena, te Mađarski simfonijski orkestar Savaria iz Szombathelyja i solisti Margareta Klobučar, Sonja Runje, Balint Nemeth, Matija Meić, zborski solisti Silvija Habunek, Karla Kelemen i Felix Beilein, član dječjeg zbora Gumpoldskirchner Spatzen. Vrhunsku su izvedbu burnim pljeskom ispratili varaždinski biskup Josip Mrzljak i stotine okupljenih Varaždinaca.

56. Glazbena tribina Opatija – Od 7. do 10. studenoga u Opatiji će biti održano 56. izdanje Glazbene tribine, koja nudi niz koncerata hrvatskih i inozemnih glazbenika, kao i predavanja, razgovore s umjetnicima i tradicionalne radionice izvođenja suvremene glazbe za studente instrumentaliste muzičkih akademija u Zagrebu, Osijeku, Puli i Splitu.

Djela suvremenih skladatelja (pra)izvodit će Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ansambl Mimitabu, Ansambl Synchronos, Zagrebački kvartet saksofona te solisti Arijana Gigliani Philipp, sopran, pijanisti Ivan Batoš i Matej Meštrović, INK Experiment duo – Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch, vokali, udaraljke i elektronika uz sudjelovanje Mathieua Teissonnierea, elektronika, kontrabas, električna gitara.

Anđelko Krpan, violina, novi CD Something wild – U Arheološkom muzeju u Zagrebu predstavljen je 29. listopada CD violinista Anđelka Krpana s djelima za violinu solo nazvan Something wild, prema skladbi Nenada Firšta, na kojemu su još i djela Miroslava Šlika, Borisa Papandopula, Anđelka Klobučara i Alfija Kabilja.

CD je predstavila muzikologinja Gordana Krpan, a akademik Zoran Juranić uručio je Krpanu godišnju nagradu Vatroslav Lisinski, koju mu je za sveukupno zalaganje za promociju i izvođenje djela hrvatskih skladatelja dodijelilo Hrvatsko društvo skladatelja.

Vijenac 670

670 - 7. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak