Vijenac 670

Film

IZDVAJA Janko Heidl


17. Zagreb Film Festival u Zagrebu i diljem Hrvatske – Od 7. do 17. studenoga u Zagrebu se, ali i drugdje u Hrvatskoj, održava jedan od najpopularnijih ovdašnjih filmskih festivala, Zagreb Film Festival, koji ove godine traje čak jedanaest dana. Iako je ostao bez svoje tradicionalne središnjice prikazivanja i društvenog okupljanja, kina Europa, čije je ključeve zakupnik Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival koncem lipnja nerado, no po slovu zakona, vratio vlasniku prostora Gradu Zagrebu, 17. ZFF, „festival u egzilu“ (jedan od ovogodišnjih pratećih programa nazvan je Fragmenti egzila) programski je bogat kao što nas je i navikao. Na natjecateljskom i nenatjecateljskom repertoaru stotinjak je dugih i kratkih, novih i starih, tuzemnih i inozemnih filmova. Nezahvalno je, vjerojatno i izlišno, preporučno isticati ovaj ili onaj program ili film.

Kao što je slučaj sa svakim većim filmskim festivalom, ponuda je tako raskošna da je ornom filmoljupcu najveća muka odlučiti čega se odreći. Jedan od (utješno samozavaravajućih?) čari prisilnog izbora je, može se reći, naknadna razmjena dojmova s drugim revnim pohoditeljima koji su izabrali svoje putove i (nikad pouzdana) procjena uspješnosti vlastitog odabira. ZFF se u Zagrebu odvija u kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, KIC-u, NS Dubravi, KUC-u Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu i HUB385-u, a izbor iz programa bit će istovremeno prikazivan u čak dvadeset gradova u Hrvatskoj.

Do posljednjeg daha Petra Krelje u knjižarama – U svom novom, šestom književnom izdanju Do posljednjeg daha - Hrvatski film: djela, autori, filmolozi (Hrvatski filmski savez), doajen hrvatske kinematografije i filmske kritike Petar Krelja (1940.), razvidno je iz podnaslova,  usredotočio se na ovdašnje poticajne mu teme. Bilo da je riječ o preglavljivanjima vezanima uz djela, o razmatranjima onoga što je dovelo do njihova nastanka ili, pak,

o mozganju o interpretatorima i teoretičarima sedme umjetnosti u nas, Krelja stručno i pobudno – filmofilski zaneseno i spisateljski gustiozno – podastire vlastita viđenja i sjećanja što prigodice teže standardima tzv. objektivnosti, ali ne pokušava hiniti imunost na neizbježnu tumačiteljsku subjektivnost.

Klasici japanskog filma u riječkom Art-kinu ­Croatia – Od 7. do 14. studenoga u riječkom Art-kinu Croatia održava se Ciklus japanskog filma: Klasici, s osam filmova, među kojima su neka od najvažnijih i najboljih djela kanonskih autora Zemlje izlazećeg Sunca 

- Yasujira Ozua, Kenjija Mizoguchija i Shoheija Imamure. Neizbježna filmska lektira, kako za one koji se s njome susreću prvi put, tako i za one koji joj se vraćaju.  

Vijenac 670

670 - 7. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak