Vijenac 670

Likovna umjetnost

IZDVAJA Feđa GAVRILOVIĆ


Jeff Koons u Parizu – Na tratini pokraj pariškog Petit Palaisa početkom listopada niknuo je buket tulipana. Riječ je o skulpturi Jeffa Koonsa, suvremenog umjetnika koji se u svojim radovima koristi estetikom kiča. Skulptura je dar američke ambasade u Francuskoj, a povod su daru teroristički napadi koje je Pariz pretrpio 2015.

Djelo prikazuje do nelagodnosti hiperrealističku ljudsku ruku s buketom stiliziranih tulipana, a njihovi oblici podsjećaju na Koonsove skulpture koje oponašaju balone. Početkom prošle godine u Libérationu je objavljeno protestno pismo u kojemu se sa svojih estetsko-intelektualnih olimpa nad tom skulpturom zgraža niz francuskih kulturnjaka (uključujući i bivšeg ministra kulture Frédérica Mitterranda kao i kipara Christiana Boltanskog). Podizanje spomenika financirano je iz privatnih izvora (koštalo je oko 3,5 milijuna eura), a Koons je još jednom izazvao debatu o ukusu, što je poštovanja vrijedno postignuće u svijetu sveopćeg estetskog relativizma.

Repriza Helloweena kod Gargosiana – Posao osobe koja osmišljava neku izložbu gotovo da se ne razlikuje od posla filmskog redatelja, o čemu su se mogli uvjeriti posjetitelji bečkog Kunsthistorisches Museuma na nedavnoj izložbi Mumija rovke i druga blaga, koju je iz fundusa muzeja sastavio američki filmski redatelj Wes Anderson. Mnogo mračnija izložba, kojoj je kustos američki redatelj Harmony Korine, poznat po filmovima punima nasilja i maloljetničkog seksa, otvara se 5. studenoga u Gargosianovoj galeriji u New Yorku pod naslovom Birth Machine Baby.

Ona će predstaviti djela (od 2014. pokojnog) H. R. Gigera, švicarskog umjetnika (izrazom vrlo slična našemu Dimitriju Popoviću), koji je osmislio izgled ubojitog izvanzemaljca za film Alien Ridleyja Scotta iz 1979, i živućeg kanadskog skulptora Marka Prenta, čije bizarne i agresivne kompozicije nadilaze najstrašnije scene iz filmova strave. Iako se otvara tek nakon Noći vještica marketinški odjek stravične izložbe bit će značajan.

Titani slikarstva u ­Amsterdamu – U amsterdamskom Rijksmuseumu od 11. listopada može se pogledati izložba Rembrandt – Velázquez, koja suočava slike dvojice titana slikarstva 17. stoljeća iz naslova, a uz njih prikazuje i radove njihovih nizozemskih i španjolskih suvremenika.

Izložbu ne treba gledati tek kao sjećanje na stare majstore i nekoć važeće estetske uzuse. Riječ je o stvarateljima koji su vrhunski poznavali slikarstvo i kojima se i danas moramo obratiti ako želimo sagledati domete i mogućnosti te umjetnosti.

Vijenac 670

670 - 7. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak