Vijenac 670

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Čitluk–Ilok–Vinkovci – U okviru programa 15. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 18, 19. i 20. listopada OMH u Čitluku gostovao je u Iloku, Vukovaru i Vinkovcima te su predstavljena književna djela Anite Martinac, Mate Grbavca i Elizabete Medić. Predstavljanja su održana u dvorcu Odescalchi Ilok, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vukovar i Dvorani OMH u Vinkovcima.


Organizatori Dana MH iz Iloka, Vinkovaca i Čitluka

U predstavljanju su sudjelovali predsjednici OHM Andrija Stojić iz Čitluka, Dražen Švagelj iz Vinkovaca, Maja Barić iz Iloka, Silvio Jergović, predsjednik podružnice Vukovara HMI, Jelka Miškić, ravnateljica knjižnice u Vukovaru, te autori Anita Martinac, Mate Grbešić i Elizabeta Madić. Organizatori su bili Ogranci MH u Čitluku, Vinkovcima, Iloku, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar, Muzej grada Iloka i Gradska knjižnica i čitaonica u Vukovaru. OMH u Čitluku i Vinkovcima godinama njeguju prijateljstvo, a nerijetko i surađuju na pojedinim projektima. Primjer su te suradnje i dvije od tri knjige, koje su predstavljene Vinkovčanima. Naime, kao sunakladnici, OMH u Čitluku i OMH u Vinkovcima izdali su zbirku novela Anite Martinac Život nema naslova i roman Elizabete Medić Tvorci vremena snova. Anita Martinac iza sebe ima nekoliko zbirki poezije i tri povijesna romana, također u nakladi OMH u Čitluku i OMH u Vinkovcima, a u zbirci novela Život bez naslova ponovno oživljava prošlost te tematizira i suvremene probleme poput odseljavanja mladih. Elizabeta Medić u romanu Tvorci vremena snova govori o ljudskim snovima i zanosima kao krilima koja čovjeka nose na životnom putu i pomažu mu da se digne nakon posrtanja i nađe nakon gubljenja. Treća predstavljena knjiga povijesni je roman Mate Grbavca Zemlja Hercegova. Radnja je smještena u 15. stoljeće, a govori o vojvodama Humske Zemlje Sandalju Hraniću, hercegu Stjepanu, o kraljici Katarini, kraljevima Bosanskog Kraljevstva Stjepanu Tomašu Kotromaniću, Stjepanu Tomaševiću, osmanlijskim osvajanjima i padu Bosne. Nakladnik je OMH u Čitluku. Prigodom ovog programa književnici Aniti Martinac uručena je i Zahvalnica Hrvatske matice iseljenika za dugogodišnju svestranu suradnju, a uručio joj je predsjednik Podružnice Vukovar Silvio Jergović. Prigodom boravka u Slavoniji, članovi OMH u Čitluku posjetili su Spomen-dom Ovčara, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru i druge kulturne znamenitosti Vukovarsko-srijemske županije. (Andrija Stojić)

Grude–Osijek – U galeriji u starom župnom dvoru u Gorici kraj Gruda , BiH, u organizaciji Družbe Braća Hrvatskog zmaja – Zmajski stol u Osijeku, OMH u Osijeku i OMH u Grudama te Đakovačko- osječke nadbiskupije otvorena je izložba Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu. U okviru izložbe agitpropovskih karikatura objavljenih između 1945. i 1947. u Kerempuhu i Bodljikavom ježu, u kojima se demonizira kardinal Stepinac te Katolička crkva u Hrvata, prikazan je i dokumentarni film iz 1946, koji su službene jugoslavenske vlasti iz tog vremena kao propagandni uradak snimile o suđenju kardinalu Stepincu. Na početku izložbe dobrodošlicu osječkim gostima izrekao je fra Vinko Mikulić, kustos Hrvatske arheološke zbirke u Gorici.


Organizatori i posjetitelji izložbe o kardinalu Alojziju Stepincu

Skup su u ime osječke Matice hrvatske te Braće Hrvatskog zmaja kao humanitarne udruge potom pozdravili Ivica Završki, član Glavnog odbora MH u Zagrebu i potpredsjednik osječkog ogranka, prof. Vladimir Dugalić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu i akademik prof. emeritus Antun Tucak, pročelnik Zmajskog stola u Osijeku. Izložbu je otvorio načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, naglasivši izvrsnu suradnju dviju Matica te Osječko baranjske županije i Općine Grude, uz posebnu zahvalu Zmajskom stolu u Osijeku i Antunu Tucaku na izložbi, ali i ukupnoj pomoći Hrvatima u BiH. (Ivica Završki)

Križevci – U organizaciji OMH u Križevcima, Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima i Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a Koprivničko-križevačke županije 27. rujna u Gradskoj knjižnici Franjo Marković održana je tribina Multidisciplinarnost: zašto su humanističke i društvene znanosti nužnost u suvremenim istraživanjima? Predavačica je bila akademkinja Milena Žic Fuchs, sveučilišna profesorica i znanstvenica, od 2013. članica Academiae Europaeae, članica mnogobrojnih europskih znanstvenih savjetodavnih odbora i tijela, ekspert u tijelima Europske komisije, autorica knjiga iz područja lingvistike (dobitnica Državne nagrade za znanost za 2011) te prva znanstvenica iz Hrvatske koju je Europska komisija nedavno imenovala u Znanstveno vijeće Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council – ERC), neovisno upravljačko tijelo sastavljeno od 22 ugledna znanstvenika koji predstavljaju i zastupaju cijelu europsku znanstvenu zajednicu. U uvodnom dijelu akademkinja Žic Fuchs osvrnula se na prvotni program Obzora 2020 (Okvirni program za znanstvena istraživanja i inovacije) u kojem nedostaje dio koji se odnosi na društveno-humanističke znanosti.


Renata Husinec i Milena Žic Fuchs

Nakon reakcije Royal Society iz Velike Britanije i akademske zajednice humanističkih i društvenih znanosti dodana je definicija da su „društvene i humanističke znanosti usidrene u samom srcu Obzora 2020“ . Žic Fuchs u daljem je izlaganju upoznala prisutne s osnovnim europskim istraživačkim i inovacijskim misijama. To su: Prilagodba klimatskim promjenama (što uključuje i društvenu transformaciju); Karcinom; Zdravi oceani, mora, priobalne vode i vode u unutrašnjosti; Klimatski neutralni i pametni gradovi; Tlo, zdravlje i hrana. Akademkinja je, istaknuvši važnost „kulture znanja“, zaključila izlaganje: „Inter/multi/transdisciplinarnost nije samo ključna u istraživanjima koja pokušavaju riješiti probleme stvarnog svijeta, već i u osmišljavanju inovacija nužnih za gospodarski, ali i društveni napredak.“ Zanimljiva i aktualna tema potaknula je i posjetitelje tribine na raspravu i postavljanje pitanja. Tribinu je moderirala Renata Husinec, predsjednica OMH u Križevcima, a prisutne je u ime Akademijina zavoda u Križevcima pozdravio Ivan Peklić. (Martina Valec Rebić)

Kutina – OMH u Kutini i Srednja škola Tina Ujevića Kutina ostaju vjerni svojoj tradiciji. U listopadu u spomen na rektora Sveučilišta u Zagrebu Kutinčanina Gustava Barona (1847) organiziraju Kutinske dane znanosti i umjetnosti. Voditeljica projekta je Vesna Jakovljević. Gosti su poznate osobe koje su srednjoškolsko obrazovanje završile u Kutini. Ova godina bila je posvećena umjetnosti glume. Gošća je 25. listopada bila poznata hrvatska glumica Judita Franković Brdar. Judita je obnovila sjećanje na svoje kutinske srednjoškolske dane, kojima je započela amaterski život na kazališnim daskama.


Vesna Jakovljević
i Judita Franković Brdar

Ante Juretić, profesor hrvatskog jezika i književnosti, prisjetio se kako je na prvoj probi u školskoj knjižnici primijetio Juditin talent i već na početku dodijelio joj glavnu ulogu majke u svojoj predstavi Maturant se ženi. Sudjelovala je dalje u interpretiranju likova iz njegovih komedija, a i kao afirmirana glumica rado je interpretirala tekstove iz njegovih romana. Zanimljiva je bila priča o njezinu studiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu do učenja glume u New Yorku. Juditin raspon uloga od iznimno zahtjevnih uz teške životne prilike do komediografskih pa i posuđenog glasa u crtanim naslovima bio je više nego pogodan za razgovor. Dobitnica je prve nagrade za glavnu žensku ulogu u filmu Izabrana na Festivalu slovenskog filma i na Pulskom filmskom festivalu. Prikazana je i dvominutna najava iz tog filma. Dobitnica je nagrade Marul za ulogu Tonke u predstavi Judith French, a za nju dobila je i nagradu Fabijan Šovagović te Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju glumicu u toj predstavi. U javnosti nadaleko poznatoj seriji Počivali u miru koja se probila na svjetsko tržište glumila je neumornu istraživačku novinarku Luciju Car. (Matea Jalžečić)

Našice – U samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Zagrebu održano je 25. listopada predstavljanje knjige autorice Miroslave Hadžihusejnović Valašek, ugledne etnomuzikologinje. U knjizi Hodi k meni, puče dragi: hrvatske duhovne pjesme franjevačkih rukopisnih kantuala prve polovice 18. stoljeća prikupljeno je i transkribirano važno jezično blago, ukupno 89 pjesama na hrvatskom jeziku, od kojih 12 imaju i notne zapise.


Miroslava Hadžihusejnović
Valašek na predstavljanju knjige

Ovom knjigom oživljava potonuli svijet crkvenog folklora kojeg su, uz pretežite latinske tekstove u svojim kantualima, zabilježili franjevci Filip Vlahović Kapušvarac u jednom kantualu u Našicama, Antun Sandukčić u dva kanutala u Vukovaru i jedan zasad neutvrđen autor kantuala koji se čuva u Našicama. Bogata tradicija crkvenoga pučkog pjevanja važan je dio kulturnog i duhovnog bića našega naroda, a primjeri pjesama iz franjevačkih kantuala predstavljeni su u knjizi kao vrijedno barokno književno i glazbeno blago Slavonije i Srijema. Ovim je izdavačkim projektom povijest hrvatske književnosti, posebno duhovne poezije, obogaćena jedinstvenom građom i novim vrijednim podacima. Nakladnik knjige je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, a sunakladnici Franjevački samostan u Našicama, Franjevački samostan u Vukovaru i OMH u Našicama. Recenzenti knjige su dr. sc. Ennio Stipčević, dr. sc. Daniel Patafta i akademik Josip Bratulić. Veliku pomoć u objavljivanju knjige pružila je Središnjica MH u Zagrebu, uz čiju je pomoć knjiga zadobila reprezentativnu grafičku opremu. Na predstavljanju knjige govorili su, uz autoricu, provincijal fra Ilija Vrdoljak i fra Antun Petar Kinderić, a kroz program je vodila urednica knjige, Silvija Lučevnjak. Stihove iz našičkog kantuala fra Filipa Vlahovića Kapušvarca čitali su Rosanda Tometić i Ivan Kojundžić. Nekoliko pjesama iz tog je kantuala izveo mješoviti i muški pjevački zbor Hrvatskoga kulturnog društva Lisinski iz Našica pod ravnanjem dirigenta Ivana Krajačića, a pjesmu Dan od gniva izvela je solistica Zrinka Posavec. (Silvija Lučevnjak)

Orašje – Dne 20. listopada u hotelu Navis održan je Drugi susret pjesnika u Posavini, kulturna manifestacija koju u sklopu obilježavanja Dana općine Orašje organizira OMH u Orašju. Nakon uvodnog dijela u kojem su nazočne pozdravili predstavnici lokalne vlasti, predsjednik MHO Željko Vukić, predsjednik DHK HB Ivan Sivrić, dopredsjednik DHK Mirko Ćurić te Tomislav Žigmanov, održana je minuta šutnje za pokojnu posavsku pjesnikinju Miru Šubašić. Publika je nakon toga imala priliku čuti poeziju Ivice Budulice Strikana, Paule Ćaćić, Mirka Ćurića, Ljube Krmeka, Ružice Martinović-Vlahović, Ljerke Mikić, Mate Nedića, Livije Reškovac, Ivana Sivrića, Ružice Soldo, Zvonimira Stjepanovića, Tomislava Žigmanova, Jose Živkovića Soje i Franje Bratića. U povodu tog susreta tiskan je i zbornik pjesama koji su svi posjetitelji dobili na dar i uspomenu. Večer su glazbom upotpunile učenice glazbene škole koju vodi prof. Marija Nedić. Program je vodila Magdalena Mišković. (Marko Matolić)

Požega – OMH u Požegi 22. listopada predstavio je novu knjigu Golobrdci autora Đure Mesića. U pozdravnoj riječi predsjednica OMH u Požegi Ljiljana Marić istaknula je da mještani sela Golobrdci trebaju biti izuzetno ponosni jer su jedno od rijetkih tako malih mjesta koja imaju svoju monografiju, na čemu je zahvalila autoru. Povjesničar Goran Hruška iz požeškog arhiva istaknuo je da okosnicu knjige čine rodoslovlja svih golobrdačkih obitelji, njih sedamdesetak. Poručio je da knjiga može biti svojevrsni ogledni primjerak ili putokaz onima koji se bave ili kane baviti ovakvom vrstom posla. Stipe Bilić iz Gradske knjižnice Velika Gorica napomenuo je da prema njegovim saznanjima ovakvu vrstu monografije s rodoslovljima u Hrvatskoj ima još samo jedno mjesto. Knjiga je ujedno i matična knjiga samih Golobrdaca, jer su obrađena sva prezimena obitelji koje su živjele i sada žive u mjestu. Napravljena su obiteljska stabla sa svim poznatim članovima obitelji. Monografija donosi sve povijesne i geografske podatke o mjestu Golobrdci potkrijepljene fotografijama i dokumentima – istaknuo je autor. (Ljiljana Marić)

Virovitica – Nakon rujna i zanimljivog i posjećenog predavanja poznatoga hrvatskog astronoma Ante Radonića pod naslovom Do Mjeseca i dalje povodom 50 godina čovjekova stupanja na Mjesec, OMH u Virovitici i u listopadu nastavio je obljetničarsku tradiciju promoviranja važnih datuma, osoba i događaja, pa je tako u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice o dvjestotoj obljetnici rođenja jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja, Vatroslava Lisinskoga, 22. listopada otvorena putujuća izložba Knjige, časopisi i notni zapisi priređivača, urednika i neumornog sakupljača tiskanog blaga Stjepana Sučića, dugogodišnjeg potpredsjednika i tajnika za ogranke Matice hrvatske. Nakon uvodne riječi predsjednice virovitičkog Ogranka, Dubravke Sabolić, nazočnim članovima MH i redovitim posjetiteljima uvaženi i rado viđen gost vrlo stručno i nadahnuto predstavio je život i djelo glasovitog skladatelja i tvorca prve hrvatske opere Ljubav i zloba i člana hrvatskog narodnog preporoda, koji je svojim kratkim (1819–1854), ali burnim i stvaralački vrlo vrijednim životom dugovječno oplemenio i zadužio domovinu. Poslije Virovitice vrijedna izložba predstavit će se u Slatini i Našicama. (Dražen Bunjevac)


Vijenac 670

670 - 7. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak