Vijenac 670

Glazba

Jazz ad libitum

Davno u Sohou

Mladen Mazur

 

Jazz-klubovi koje ima gotovo svaki veći američki i zapadnoeuropski grad (a i neki iz zemalja iza željezne zavjese), prate sve što se u jazzu zbiva. I Zagreb pamti B. P. Club, čiju djelatnost, donekle danas nastavlja Jazz i kabaret klub Kontesa. Tako se prisjećamo američkih jazz-klubova Keyston Corner ili Village Vanguard te europskih Chat que peche u Parizu ili Montmartre jazz club u Kopenhagenu. Posebno mjesto zauzima londonski Ronnie Scott Jazz Club, koji je za razliku od mnogih, 30. listopada ove godine proslavio šezdeseti rođendan.


Znak ispred kluba Ronnie Scott’s u Sohou u Londonu

Osnovali su ga 1959. u londonskom Sohou jazz-saksofonisti, Pete King i Ronnie Scott (pravim imenom Ronad Schatt-Aldgate, 1927). Scott će klub ubrzo voditi sam, pozivajući u goste poznate džeziste. Kao prvi američki džezist 1962. je nastupio tenor-saksofonist Zoot Sims. Slijedili su Dizzy Gillespie, Earl Fath Hines, Lee Konitz, Ella Fitzgerald, Chet Baker, Nina Simone, Roland Rahsaan Kirk, Anita O’Day, Johnny Griffin, Percy Mayfield, Charlie Mingus, Sonny Rollins, Wynton Marsalis i mnogi drugi. Klub je 30. listopada 1965. sa prvobitne adrese, 39 Gerard St., preselio u 47 Frith St. Uz jazz-glazbenike i pjevače iz domovine jazza, na pozornici kluba, nastupili su i zapaženi europski džezisti. Solistički su svirali uz klupsku ritam-sekciju, dok je stalni jazz-pijanist do 1967. bio Stan Tracey. Ronnie Scott je u klubu pokrenuo međunarodni jazz-festival The Breazon i gramofonsku etiketu Ronnie Scott’s Jazz House.

Šezdeseti je rođendan kluba proslavljen u londonskom Royal Albert Hallu, s brojnim gostima. Među njima su bili Van Morrison, Kurt Eiling, Madeline Bell, Country Pine, Georgie Fame, Pee Wee Ellis, Imelda May, Guy Barker te sastavi koje je vodio sam Scott poznat u jazz-krugovima kao vrstan tenor-saksofonist, član britanskih big bendova Teda Heatha, Tita Burnsa i Jacka Parnella. Prije kluba u Soho-u, Scott je 1956. u SAD-u osnovao jazz-sastav Jazz Couriers, u kojem je svirao i Tubby Hayes. Premda je bio istaknuti džezist britanske scene, naša jazz-publika ponajprije pamti Ronnija Scotta kao osnivača jednog od najpoznatijih i najdugovječnijih europskih jazz-klubova.

Vijenac 670

670 - 7. studenoga 2019. | Arhiva

Klikni za povratak