Vijenac 669

Matica hrvatska

Uz 28. znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci, Rovinj, 11. listopada

Znanstvenici koji su zadužili Istru

PIŠE Nenad Raos

Svake godine Odjel za prirodoslovlje i matematiku MH organizira znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci, uvijek u drugom gradu i drugoj županiji. Tema je uvijek ista: hrvatski prirodoslovci i prirodoslovna istraživanja u županiji o kojoj je riječ.


Sudionici skupa Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Istarskoj županiji

Na ovogodišnjem skupu Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Istarskoj županiji 11. listopada u Rovinju održano je, u Domu kulture, devet predavanja. August Janeković govorio je o Matiji Vlačiću Iliriku mlađem, Nenad Raos o Petru Bonu, a Tatjana Kren o Hermanu Dalmatinu. Među predavačima našao se i jedan povjesničar, Marko Jelenić, koji je održao predavanje o velikoj depopulaciji u Rovinju početkom 19. stoljeća izazvanoj glađu. U drugom dijelu skupa Vesna Vučevac Bajt govorila je o osnivaču Laboratorija za morsku biologiju u Rovinju, akademiku Branku Kurelcu. Mladi znanstvenik Toni Koren održao je, uz pomoć mentorice Paule Durbešić, predavanje o istraživanju kornjaša u Istri. Darko Veljan upoznao je slušateljstvo s hrvatskim matematičarima i njihovoj možebitnoj ulozi u dolaženju do teorije relativnosti. Skup je otvorila predsjednica Odjela Jasna Matekalo-Draganović, a na kraju je Barbara Bulat, urednica Prirodoslovlja, predstavila časopis, u kojem su objavljeni (u broju 1–2/2019) referati sa skupa u obliku znanstvenih, stručnih i preglednih radova. Uz teme prezentirane u Rovinju objavljen je prilog arhitekta Zvonka Pađana o utjecaju prirodnih čimbenika na razvoj istarske arhitekture te biologa Darka Mihelja, tajnika Odjela, o prirodoslovcima koji su istraživali istarsku floru i, u koautorstvu s Natalijom Šugar, o Ivanu Šugaru i njegovu Hrvatskom biljnom imenoslovu u izdanju Matice hrvatske.

Na kraju treba reći da skup ne bi bio moguć bez materijalne potpore Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Ministarstva znanosti i obrazovanja, a osobito uprava Grada Rovinja i Općine Kanfanar te lokalne podružnice (rovinjskog ogranka) Matice hrvatske (vodi je Goran Zgrabljić), koji su ugostili predavače. Sudionici skupa pod stručnim su vodstvom obišli Rovinj, a posebno iznenađenje bio je posjet napuštenom srednjovjekovnom gradu Dvigradu pokraj Kanfanara.

Vijenac 669

669 - 24. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak