Vijenac 669

Glazba

IZDVAJA

Denis Leskovar


 

Koncert: Prljavo kazalište u Areni 18. i 19. listopada – Davnih 1970-ih članovi Kazališta karijeru su pokušali “pogurati” slanjem serije dopisnica ispisanim istim rukopisom, iz iste pošte u Dubravi sa “spontanim” zahtjevima za emitiranje singla Televizori na zagrebačkoj radiopostaji. Danas, kad Prljavci slave 40+ godina karijere i okruglu 30. obljetnicu glasovitog zagrebačkog koncerta na nekadašnjem Trgu Republike,


Snimio Josip RegoviĆ / PIXSELL

ta se biografska crtica čini poput davno izblijedjele fotografije iz djetinjstva. U prijelomna vremena, 17. listopada 1989, ondje ih je gledalo impozantnih četvrt milijuna ljudi, od kojih je barem dio svjedočilo i slavljeničkim koncertima u nakrcanoj Areni 18. i 19. listopada. Dvodnevnim spektaklom i proširenom set-listom bend je mlađu publiku podsjetio na minule dane „ponosa i slave“, ali i na činjenicu da je i dalje riječ o živom, zdravom, neuništivom i uvijek prilagodljivom mainstream-rock-stroju.

Emisija: Garaža, HRT3 – Polusatni nastup pred autentičnom publikom, ali i kratki intervjui s najavama budućih aktivnosti bez obzira na to da li je riječ o koncertima ili albumima – to je primarna ideja emisije koja ustrajno promovira tvrdokorne rokere, pop-stiliste, jazz- i reggae-sastave, repere i druge protagoniste hrvatske urbane scene. Od recentnijih gostiju valja izdvojiti nedavno reformirane rock and roll-uzdanice Kojote, zagrebačke postnovovalne miljenike iz grupe Hakuna Matata te – posebno – mladoga kantautora Nikolu Vranića iz Zaboka, koji svira klavir, piše poeziju i nastupa pod pseudonimom J. R. August. Objedinjujući glazbeničke, producentske i izvedbene umjetnosti, njegove pjesme zvuče poput odlično otpjevanih, melankoličnih, samotnih i posve introvertnih meditacija. J. R. August, koji u Garaži nastupa 30. listopada, ime je na koje valja obratiti pozornost.

Album: The Beatles, Abbey Road, reizdanje – Točno pola stoljeća (i koji mjesec) proteklo je od onoga kolovoskog petka kad su Lennon, McCartney, Starr i Harrison zakoračili na pješački prijelaz londonskog Abbey Roada. Uhvaćen na mitskoj fotografiji Iaina Macmillana (a prenesen i na ovitak istoimenog albuma, objavljena potkraj rujna ‘69), taj se prizor odavno utisnuo u globalno kolektivno popkulturno sjećanje. Dakako, 50. rođendan albuma obilježen je njegovim novim, opsežnim, raskošno opremljenim reizdanjem, na CD-u i u vinilnoj formi, s mnoštvom dosad neobjavljenih demosnimaka dokumentarističke vrijednosti. Ne bez razloga, Abbey Road ostaje jednim od njihovih omiljenih ostvarenja, album koji sadržava ključne Harrisonove trenutke (Something, Here Comes the Sun), jednu od Lennonovih ponajboljih pjesama (Come Together), razdraganu Starrovu Octopus’s Garden i – na B-strani – potpuri uistinu šarmantnih ideja.

Vijenac 669

669 - 24. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak