Vijenac 669

Likovna umjetnost

IZDVAJA

Nikola Albaneže

Preminuo Dalibor Jelavić – Zatekla nas je tužna vijest da je Dalibor Jelavić, akademski slikar i dragovoljac Domovinskog rata, preminuo u 71. godini u Zagrebu 7. listopada. Rođen je 29. svibnja 1949. u Beogradu. Živio je u Vrgorcu, Metkoviću i u Zagrebu. Poznat je kao pomoćnik Ede Murtića. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. u klasi prof. Nikole Reisera. Bio je ugledni član i višegodišnji dopredsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika i član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Suorganizator je i osnivač Satnije hrvatskih umjetnika te je nekoliko puta promoviran i odlikovan. S grupom umjetnika (Hržić, Jelavić, Kiš, Penezić, Rašić, Rogina) 1987. utemeljio je i vodio ArTresor, u kojem je djelovao do 1991. na području umjetničkog oblikovanja i grafičkog dizajna. Izlagao je u zemlji i inozemstvu u različitim likovnim tehnikama (crtež, grafika, ulje, tapiserija, emajl, keramika, plakat) i u stvaranju videozapisa (dokumentarni film, TV-spotovi, 3D-animacija). Dobitnik je brojnih nagrada.

20 godina grupe Contra – U zagrebačkoj Modernoj galeriji postavljena je izložba devetorice umjetnika koji su na taj način obilježili dvadesetu obljetnicu prvoga zajedničkog nastupa. Premda su u proteklom razdoblju održali brojne skupne izložbe, neprestano su isticali kao bitnu crtu neformalnost grupe; drugim riječima, vlastitu autonomnost i originalnost svakoga od njih. A oni su: Vladimir Blažanović, Tihomir Lončar, Vladimir Meglić, Željko Mucko, Goran Petrač, Davorin Radić, Velimir Rački – sve redom slikari, zbog čega se u vezi s Controm ponajviše i govori o slikarstvu, o „arganovskom poimanju nezamjenjivosti slikarstva kao instrumenta” (Tonko Maroević) – začinjeni kiparom Petrom Ujevićem te scenografom Žoržom Draušnikom (inače glazbenikom).

Ono što je u njihovu slučaju zajednički nazivnik, odnosno kohezijska snaga koja ih drži na okupu, jest uvažavanje tradicije koju kreativno prevrednuju, ali i stav otpora prema svakojakim novim praksama, koje se olako kite svojim artizmom. Slijedeći vlastitu vokaciju, ustrajavaju u konvencionalnim (u pogledu korištenih tehnika i materijala) plastičkim izrazima, unatoč svojedobnom mišljenju o njihovoj zastarjelosti.

Iva Lulić u Čakovcu – U kući Sch­eier u Čakovcu, zgradi čiji su prostori otvoreni svima koji udovoljavaju osnovnim vrijednostima iskazanima u pravilniku članica Platforme koju čini devet udruga, otvorena je izložba fotografija Ive Lulić, autorice koja smještanjem kostimiranih likova u pomno kadriran krajolik povezuje stvarnost s imaginacijom te oživljuje mitski svijet drevnih predaja, pučkih vjerovanja i legendi, upotpunjen tradicijskom ikonografijom.

Puni naslov izložbe (otvorene do 31. listopada), Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine, ukazuje na usustavljen pristup odabranoj tematici, vidljiv i u bilježenju svih godišnjih doba na brojnim lokacijama diljem te županije. Autoričina uporaba različitih kreativnih sastavnica opravdava zaključak kako je s uspjehom „ostvarila proboj u intermedijalnu zonu umjetničkog djelovanja” (Branka Hlevnjak).

Vijenac 669

669 - 24. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak