Vijenac 669

Glazba

49. Varaždinske barokne večeri, 20. rujna–1. listopada

Barok povezuje Europu

Zdenka Weber

Ove su godine 49. Varaždinske barokne večeri (VBV) održane od 20. rujna do 1. listopada u suradnji s državom partnerom Kraljevinom Švedskom. Zahvaljujući odličnim pripremama u kojima su surađivali švedska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Diana Helena Madunic, programski direktor festivala Davor Bobić i ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu Raymond Rojnik ostvareno je trideset koncerata u Varaždinu i u nizu gradova Varaždinske i obližnjih županija, kao i brojni programi koji su pod zajedničkim nazivnikom Total baroque nudili zanimljive i duhovite programe. Osim delicija za duh i tijelo održan je i znanstveni skup pod naslovom Uloga Varaždinskih baroknih večeri u istraživanju, čuvanju i promociji hrvatske baštine baroka u 49 festivalskih godina, a na kraju su 1. listopada svečano dodijeljene festivalske nagrade te je predstavljen nosač zvuka sa snimkama s prošlih festivala varaždinskog mješovitog zbora Chorus angelicus s dirigentom Anđelkom Igrecom, a u povodu 20. obljetnice djelovanja. Tom je prigodom švedska veleposlanica Diana Helena Madunic hrvatskog podrijetla, na hrvatskom jeziku, srdačno zahvalila na organizaciji festivala koji je bio prilika za još bolje povezivanje Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske.


U sklopu Varaždinskih baroknih večeri publika je uživala u trideset koncerata / Snimio Mario Knor / VBV

Kako VBV dodjeljuje dvije nagrade, Ivan Lukačić za muzikološki rad i najviši izvodilački domet ansambla te Jurica Murai za najbolju interpretaciju, festival je vrlo pozorno pratio festivalski žiri u međunarodnom u sastavu: Zdenka Weber, predsjednica, članovi Tamara Jurkić Sviben, Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek te gost iz Slovenije Tomaž Gržeta. Nagrada Ivan Lukačić pripala je ansamblu Responsorium, u kojemu nastupaju hrvatski i inozemni glazbenici za interpretaciju zbirke Psalmi, missa et alia cantica, op. 14 Tomasa Cecchinija, a nagradu Jurica Murai ravnopravno dijele švedska mezzosopranistica Maria Forsström, članica trija La Serenissima i norveški barokni ansambl Oslo Circle.

Festival su svečano otvorili zbor i orkestar Göteborg Baroque s dirigentom Magnusom Kjellsonom, a gostovali su još i proslavljeni švedski ansambli Romeo & Julia Kören pod vodstvom Benoit Malmberga, Royal Swedish Chamber Orchestra s dirigentom Matsom Liljeforsom te odlični trio La Serenissima iz Malmöa i vrsni orguljaš Hans Fagius, a duo Hazeliu Hedin oduševio je pjevanjem i sviranjem švedske tradicijske glazbe na izvornim instrumentima citri i nyckelharpi. Od afirmiranih hrvatskih solista i ansambala publici su nezaboravne glazbene doživljaje pružili violinistica Laura Vadjon, Hrvatski barokni ansambl, Camerata Garestin s odličnom sopranisticom Ivanom Lazar i basom Berislavom Puškarićem, čembalist Franjo Bilić, Projek Lazarus, Ansambl Responsorium, Ansambl Antiphonus te Zagrebački solisti. Dovoljno je samo navesti da su u petnaest termina u predivnim varaždinskim baroknim crkvama, u Starom gradu i u obnovljenoj Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta te u Dvorcu Trakošćan nastupali vrsni stručnjaci za autentično barokno interpretiranje, iz Švedske, Norveške i  Hrvatske, a gostovali su i zbor i solisti iz Južne Koreje. Na kraju festivala održan je tradicionalni svečani koncert učenika Glazbene škole u Varaždinu uz pratnju Varaždinskoga komornog orkestra. U cjelini, 49. VBV uspješno su nastavile značajnu hrvatsku kulturološku ulogu u afirmaciji barokne glazbe, ali i itekako važnu funkciju povezivanja hrvatskih s inozemnim institucijama jačajući time poziciju Hrvatske na međunarodnoj kulturnoj sceni. U najavi idućih jubilarnih 50. VBV, nadamo se da će suradnja s institucijama EU omogućiti dolazak sjajnih glazbenika iz država članica, kao i predstavljanje najkvalitetnijeg repertoara glazbe iz razdoblja baroka.

Vijenac 669

669 - 24. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak