Vijenac 668

Glazba

Jazz ad libitum 

Nadahnuto jazzom

Mladen Mazur



U nizu profiliranih interpreta i skladatelja hrvatskoga jazza postoji i nekoliko manje znanih autora i aranžera. Premda i sami glazbenici, njihova se imena najčešće nalaze samo u najavama ili programima koncerata. Tko se primjerice još sjeća aranžera Zene Vukelića ili bariton-saksofonista Zabavnog orkestra RTV Zagreb i skladatelja, Vladimira Kosa, čije su skladbe nadahnute jazzom i big bandom objavljivane u inozemstvu na LP-pločama i diskovima. Među novije autore koji pišu pod utjecajem jazza, tako već nekoliko godina bilježimo harmonikaša i pijanista Krešimira Hercega.

Skladateljstvom se Herceg (Samobor, 1935), počeo baviti slučajno, svirajući glasovir u zagrebačkoj Gradskoj kavani. Jedna prigodna ponuda za  pisanje filmske glazbe koja nije zaživjela, potaknula je Hercega na skladateljstvo. Otada se Herceg može pohvaliti karijerom međunarodnog autora glazbe inspirirane jazzom što potvrđuje i njegova autorska diskografija.

Tako skladatelja Hercega bilježimo ponajprije u suradnjama s pjevačicom, autoricom tekstova i producenticom Sally Night. Kao autor i koproducent snimio je s njome i s Big bandom Hrvatske glazbene mladeži, pod ravnanjem Sigija Feigla, CD So Cosmopolitan s nizom svojih originalnih bossa nova i swing skladbi. Dalje se na disku naslova Moonglow Serenade povezuje sa zagrebačkim jazz-gitaristom i aranžerom Damirom Dičićem, s kojim predstavlja sastav Digital Soldiers Orchestra And Friends s jazz-solistima; vibrafonistom Boškom Petrovićem, trubačem Ladislavom Fidrijem, sopran- i tenor-saksofonistom Sašom Nestorovićem, i gudačkim kvartetom Rucner. Na disku Suita Croatica Herceg i Dičić se s istim sastavom u suradnji s usnim harmonikašem Bertlom Mayerom i bandeonistom Peterom Antoniom Soaveom te zagrebačkim jazz-pijanistom Julijem Njikošem, predstavljaju u aranžmanima Stjepana Mihaljinca. Skladatelj Herceg ostvaruje se i na disku naslovljenu Suita Divina (Croatia Records), a u tom kontekstu valja spomenuti i CD Butterfly Dance kao i autorsko sudjelovanje u sastavu International Jazz Quintessence saksofonista Borisa Majnarića. Na kraju vrijedi spomenuti da je svestrani Krešimir Herceg dobitnik i godišnje nagrade Miroslav Sedak-Benčić Hrvatskoga društva skladatelja.

Vijenac 668

668 - 10. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak