Vijenac 668

Matica hrvatska

1. NATJEČAJ ZA NEOBJAVLJENE STIHOVE S TEMOM VINOGRADA I VINA OMH U POŽEGI

Lidiji Bajuk nagrada Vinum et poeta

BRANKA STARČEVIĆ TESARI

Teško je reći da li je prvo nastalo vino ili poezija. No sigurno je da skladno idu zajedno. Razgaljujući dušu, vino potiče emocije i one poteku kroz stihove. Stoga ne treba iznenaditi uspjeh prvog natječaja za neobjavljenu pjesmu s temom vina i vinograda Vinum et poeta, što ga je objavio OMH u Požegi, a na koji je stigla 61 pjesma čak 43 autora. Da nije riječ samo o velikom odazivu nego i o izvrsnom sadržaju, potvrđuje znalačka prosudbena ekipa renomiranih pjesnika na čelu s Lanom Derkač, koja nije imala lak posao. Prvi je laureat novoosnovane nagrade Lidija Bajuk, književnica, glazbenica i etnologinja, a u najužem izboru za nagradu bili su poznati književnici Božica Jelušić i Tomislav Marijan Bilosnić. Pristigli su najrazličitiji radovi, od početničkih pa do visoko sofisticiranih, iz svih dijelova Hrvatske.


Ljiljana Marić, Lidija Bajuk i Brankica Svitlica

Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu nadahnutu vinom ili vinogradom objavili su OMH u Požegi i Veleučilište u Požegi. Požeški ogranak, osnovan 1961, brojnim kulturnim i znanstvenim događanjima, kao i aktivnom izdavačkom djelatnošću, osobito u posljednjih šest godina, uvijek iznova ispunjava društveni i kulturni život Požege i požeškog kraja novim i zanimljivim kulturnim događajima. Zašto su se odlučili organizirati ovakvu manifestaciju na nacionalnoj razini? O tome Ljiljana Marić, predsjednica Ogranka, kaže: „Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i njezine vrijednosti nego isto tako da pridonosi i gospodarskom napretku lijepe naše domovine. Ove naše gore i brda koje okružuju Zlatnu dolinu Bogom su dana područja za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo jest upravo poezija. I zbog toga smo spojili te dvije činjenice u krasnu večer i manifestaciju Vinum et poeta.“ Požeško veleučilište, koje se vrlo uspješno kreće ka sve višoj kvaliteti obrazovanja, a posebno u području vinogradarstva i vinarstva, odmah je prepoznalo i prihvatilo inicijativu. Potporu su dali i Požeško-slavonska županija, gradovi Požega i Kutjevo te općina Kaptol.

Prva večer poezije i vina održana je u Nastavnoj bazi Veleučilišta u Podgorju, u vinogradu na obroncima Papuka. Svoje stihove govorili su članovi prosudbenog povjerenstva, pjesnici koji imaju impozantni broj knjiga i nagrada za objavljene stihove. Bila je to prigoda čuti Dijanu Burazer, Ivana Hercega, Lanu Derkač…

Među najljepšim pjesmama pristiglim na natječaj čuli smo i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića iz Zadra te Božice Jelušić i Frana Vlatkovića. Kako bi poezija pjesničke večeri dobila i svoj melodični izričaj, potrudio se Zbor mladih požeških glazbenika pod vodstvom Josipa Prajza, dok je Dramska družina Katoličke gimnazije pod vodstvom prof. Marijane Ćorluka, izvela recital In taberna. Vedra jesenska večer u vinogradu time je dobila svoju cjelovitost, a ljubitelji poezije misao i emocije za uživanje. Kao da se ostvarila želja koju je u ime domaćina izrekla prodekanica za nastavu Brankica Svitlica, „da uz ovu posebnu manifestaciju u kojoj je vino inspiracija za pjesmu, za prijateljstva, spoznamo i osjetimo nešto novo, nešto što će nas učiniti boljim ljudima i što će nas oplemeniti“. Večer poezije i vina okrunjena je predstavljanjem najkvalitetnijih vinskih kapljica Veleučilišta u Požegi. U lijepom i suvremeno uređenu veleučilišnom podrumu pročelnik Poljoprivrednog odjela Josip Mesić predstavio je vina Veleučilišta, od kojih su neka nova i vrhunska.

Vijenac 668

668 - 10. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak