Vijenac 668

Glazba

IZDVAJA Domagoj Marić


 

U znaku velikih obljetnica – Ove se godine na domaćoj i europskoj glazbenoj sceni obilježava nekoliko velikih godišnjica: dva velika skladatelja koja će obojiti glazbenu i muzikološku jesen su Vatroslav Lisinski i Franz von Suppé, obojica rođena prije 200 godina – jedan u Zagrebu, a drugi u Splitu, no kako simpozij i okrugli stol njima u čast tek slijede, ostavimo ih zasad izvan fokusa. Spomenimo kratko i Simfonijski orkestar HRT-a, vitalnoga devedesetogodišnjaka koji je 19. rujna proslavio jubilej na kojemu mu iskreno čestitamo.


Vatroslav Lisinski


Franz von Suppé


Stara kurija obitelji Očić na Laščini

Salon Očić – U nizu zagrebačkih glazbenih pozornica Salon Očić zauzima posebno mjesto: riječ je o intimnom prostoru smještenu u podsljemenskoj Lašćini na imanju obitelji čije ime nosi. Salon Očić u komornoj atmosferi objedinjuje privatno i javno: nastavljajući tradiciju kućnoga muziciranja iz vremena kada su Zagrepčani ujedinjenjem iz 1850. nadišli kaptolsko-gradečke razmirice i počeli živjeti kako je i doličilo suvremenom ostvarenju kakav je (bio) Donji grad. Salon Očić radost druženja i muziciranja ne krije iza zatvorenih vrata. Osim što je dostupna Zagrepčanima i njihovim gostima, glazba iz Salona uz pomoć izravnih radijskih prijenosa već niz godina dopire do domova diljem Hrvatske, ali i šire. Ovih se dana obilježava 25 godina od utemeljenja Salona i njegovih koncertnih sezona, što je bio povod za nastanak radijske emisije s tom temom. Osim što mogu doznati kako je došlo do osnutka glazbenog ciklusa, slušatelji radijske dokumentarne emisije Oda-birano emitirane 1. listopada na Hrvatskom radiju mogu dobiti uvid u okolnosti rada Salona. Jubilarna 25. koncertna sezona Salona započela je 3. listopada. 


Svečana proslava 150 godina Bečke državne opere

Bečka državna opera slavi 150 godina – Druga velika obljetnica koju treba spomenuti tiče se glazbene ustanove koja (zasad) privlači znatno veći broj posjetitelja u odnosu na komorni Salon Očić. Bečka državna opera ili Wiener Staatsoper ove je godine obilježila 150 godina postojanja, i to prigodnim programom koji je obuhvatio trodnevni simpozij, svečani koncert ispred zgrade na bečkom Ringu i slavlja koje je okupilo najveća glazbena imena današnjice. Bečka državna opera i hrvatski glazbenici također njeguju poseban odnos, o kojem je na internetskom portalu klasika.hr pisala muzikologinja Marija Barbieri. No središnja austrijska operna kuća krije niz nepoznatih, a za hrvatsku glazbu itekako relevantnih podataka: istaknimo samo kako se na izvedbi Verdijeva Don Carla iz 6. veljače 1963. našlo čak troje Hrvata: Nada Puttar Gold, Sena Jurinac i Tugomir Franz. U izdanju Oda-biranog 22. listopada publika će moći upoznati kako funkcionira jedna od najvećih svjetskih opernih kuća. Obje emisije slušatelji mogu poslušati i na stranicama HRT-a. Urednica je muzikologinja Iva Lovrec Štefanović.

Vijenac 668

668 - 10. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak