Vijenac 668

Književnost

IZDVAJA Božidar Alajbegović

AUTORSKE BURE naslov je knjige priča nastale u okviru projekta Rijeka EPK 2020. Šesnaest uglednih spisateljica i pisaca iz Hrvatske, Srbije i BiH boravilo je mjesec dana u kvarnerskim gradovima i na osnovi tog iskustva napisalo kratke priče, koje su nedavno objavljene u knjizi što će biti predstavljena u paviljonu riječke tržnice u subotu 12. listopada u 19:30. Uz autore sudjelovat će i glazbeni sastav Marinada te videoumjetnik Gospodin Brodski.

TRUDI STAMAĆ NAGRADA ­JOSIP TABAK ZA ŽIVOTNO DJELO – ­Truda ­Stamać dobitnica je nagrade Josip Tabak za životno djelo Društva hrvatskih književnih prevodilaca, koja joj je uručena 28. rujna na skupštini Društva.

„Ona još uvijek radi i poučava, na dobrobit struke i društva u cjelini, te je kontinuirano radila na prijevodima u opsegu koji jamči njihovu visoku kvalitetu“, stoji u obrazloženju nagrade. Cijenjena i nagrađivana prevoditeljica s njemačkoga jezika prevela je djela važnih autora i autorica kao što su Ingeborg Bachmann, Rainer Maria Rilke, Heinrich Böll, Günter Grass, Hermann Hesse, Bertolt Brecht, Friedrich Schiller, Walter Benjamin, Johan Huizinga. (Jelena Savić)

SVETI ČOVJEK BOŠKOVIĆ VLADIMIRA STOJSAVLJEVIĆA – Zagrebački izdavač Leykam International objavio je knjigu Vladimira Stojsavljevića Sveti čovjek Bošković, dramsku trilogiju koja prati burno razdoblje povijesti i znanosti kraja 18. stoljeća, u godinama prije ukidanja jezuita. Ljubomorni znanstvenici, pokvareni učenici-uhode, ambiciozni opati uronjeni u dvorske intrige, grofovi i ministri, kraljevi, vojnici, prostitutke sudionici su konteksta dramatičnih zbivanja u godinama zalaska briljantne karijere Ruđera Boškovića.

SIMPOZIJ O ŠENOINU VIENCU – Znanstveno-stručni skup u povodu 150 godina od prvog broja Vienca održava se u Matici hrvatskoj 9. i 10. listopada, u suorganizaciji Matice hrvatske i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Četrdeset znanstvenika i znanstvenica, od doajena poput Ivana Pederina, Drage Šimundže, Dubravke Oraić Tolić, Ive Pranjkovića i Josipa Bratulića, do stručnjaka srednje i mlađe generacije iz Zagreba, Rijeke, Splita, predstavit će nove spoznaje o središnjem časopisu hrvatske kulture 19. stoljeća.

Simpozij je dio cjelogodišnje proslave obljetnice Vijenca u sklopu koje se do 14. listopada u Knjižnici HAZU može razgledati i izložba o Viencu.

KNJIGA PREDAVANJA MICHELA FOUCAULTA – Zagrebački Sandorf u knjizi O vladanju živima sakupio je tekstove predavanja koje je Michel Foucault održao na College de France 1979. i 1980. Vraćajući se antičkim i ranokršćanskim izvorima (Sofoklo, Tertulijan, Barnaba, Klement Aleksandrijski) Foucault ocrtava razvoj kršćanskih praksi krštenja, pokore i duhovnoga vodstva. Riječ je o ključnom događaju u povijesti Zapada te u tim praksama, naglašava Foucault, valja vidjeti zametak suvremenih praksi nadzora i preispitivanja samih sebe. Ta predavanja znače preorijentaciju s analize sklopa znanja-moći na analizu režima istine, tj. skupa praksi kojima se putem veze istine i govora oblikuje subjekt.

KALIBAR FESTIVAL – Od 26. do 28. rujna u Varaždinu se održao sedmi književni festival KaLibar. Središnji događaj bila je dodjela nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama, koju je dobila Lidija Deduš. Bogat program uključivao je predstavljanje jedanaest knjiga (D. Karakaša, D. Cvijetića, M. Kolanović, A. Kos Lajtman, D. Krehe, M. Tomaša...), izvedbu kazališne predstave Med zidima grupe GLLUGL, rock-koncert Damira Avdića te projekciju filma Teleport Zovko redatelja i pisca Predraga Ličine.

Vijenac 668

668 - 10. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak