Vijenac 668

Kazalište

IZDVAJA Andrija TUNJIĆ


 

Sat i pol istine o Hrvatskoj – Poslije uspješne, glumački odlične, ali i medijski ignorirane, predstave Tko je ubio Zvonka Bušića, kazalište Iza zavjese u iznimnoj režiji Želimira Mesarića 26. rujna praizvelo je dramski komad Mali noćni razgovori ljevice i desnice autora Tihomira Dujmovića.

 


Mali noćni razgovori ljevice i desnice
T. Dujmovića

Riječ je o odlično glumljenu, dobro napisanu i dramaturški zgusnutu tekstu (dramaturgija Mira Muhoberac) koji objektivno analizira dramatične trenutke hrvatske povijesti 20. stoljeća. Polazište je 1941, tzv. nulta godina hrvatske povijesti, a akteri razgovora su dva profesora hrvatske povijesti; jedan je ugledni i utjecajni profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, zagovornik SKH/SDP-a, odnosno hrvatske ljevice, dok je drugi bivši politički emigrant, pristaša HDZ-a, koji se u Hrvatsku vratio 1990-ih.

Drama je uprizorena kao televizijski “obračun” dvojice povjesničara koji, svaki iz svojeg rakursa, interpretiraju uzroke, domete i posljedice hrvatske povijesti o kojima se desetljećima šutjelo. Detaljno raščlanjuju NDH i partizanski ustanak, prodaju Dalmacije 1941, zašto Bleiburg i poratni pokolj, gubitak Boke kotorske, Srijema, Banata i Bačke, zašto Jugoslavija kao velika Srbija, zašto Hrvatsko proljeće i uhićenja 1971, zbog čega jugoslavenstvo kod Hrvata, tko je stvorio hrvatsku državu…

Neuvažavanje svih činjenica i njihovih posljedica agens je dramskih silnica koje pojašnjavaju polarizaciju hrvatskog društva, koja sve do danas traje, živi i muči hrvatsku ljevicu i desnicu. Razgovor bez pobjednika završava dočekom hrvatskih nogometaša nakon što su postali viceprvaci svjetskog nogometnog prvenstva prošle godine u Rusiji. U drami nastupaju Vinko Kraljević, Tomislav Martić, Lucija Dujmović i Petra Tunjić.

Groteska o uspjehu – Komedija Ružni Mariusa von Mayenburga, u režiji i dramaturškoj obradi Tamare Damjanović, premijerno izvedena 2. listopada na velikoj pozornici ITD-a, dramatična je groteska globalizacijskoga svjetonazora, koji je besmislen ako nije materijalno i društveno uspješan. Na sarkastičan način pokazuje koliko je kratak put od plastične kirurgije do genetske manipulacije, kako nas marketinška prisila čini podložnima diktatima privlačnosti i čini potpuno de-individualiziranim šupljim tijelima.


Prizor iz predstave Ružni Teatra ITD

Ta istina počinje se rastvarati u trenutku kada gospodin Lette, stručnjak za sustave električne sigurnosti, zbog ružnoće ne može promovirati svoj proizvod. Zbog toga njegov šef na promociju njegova revolucionarna izuma želi poslati njegova pomoćnika, koji nema za posao štetno lice. U tom trenutku Lette se odluči na uljepšavanje lica, pa se povećava prodaja izuma i interes žena za ljepotana. Glumci Josip Ledina, Lucija Barišić, Goran Zelić i Ivan Čuić uvjerljivo igraju osam likova.

Vijenac 668

668 - 10. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak