Vijenac 668

Matica hrvatska

Izdanja Ogranaka

Danijel Hrgić

Dubrovnik, br. 2–3 Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku, 2019.

U novom broju časopisa Dubrovnik nalazimo priloge u jedanaest rubrika. Glavna je tema dvobroja 600. godina Orlandova stupa u Dubrovniku, a doprinos u publicističkom i fikcionalnom obliku dali su Morana Čale, Mario Kopić, Tonko Maroević, Davor Mojaš, Milko Valent, Luko Paljetak, Vojo Šindolić …

O 200. obljetnici rođenja Vatroslava Lisinskog pišu Nada Bezić, Koraljka Kos, Slavko Mihalić i Vladislav Kušan. U Ogledima pišu Josip Lisac (Bošnjaci i njihov govor), Josip Meštrović (Stari okvir za ništa) i Janko Dimnjaković (Čudnovati slučaj Agathe Christie). Rubrika Proza u ovom broju posvećena je Harukiju Murakamiju, dok su u Poeziji zastupljeni Slavko Jendričko i Ante Žužul. Spomenar je posvećen nedavno preminuloj Anamariji Paljetak (1937–2019), dok su Đelu Jusiću (1939–2019)  i Hrvoju Matiću (1926–2019) posvećeni nekrolozi.

Književna revija, br. 1
Ogranak Matice hrvatske u Osijeku, 2019.

Prvi ovogodišnji broj Književne revije, podnaslova Kreacija, posvećen je panel-diskusiji Kreativna budućnost, koja je travnju održana u Osijeku u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Niz renomiranih hrvatskih stručnjaka vezanih uz prostor kreativne industrije raspravljao je o gospodarskim, znanstvenim i umjetničkim implikacijama i potencijalima kulturne i kreativne industrije. U prvoj rubrici sakupljeno je svih deset priloga stručnjaka iz raznih grana kreativne industrije, poput arhitekture, audiovizualnih umjetnosti, izvedbenih umjetnosti, nakladništva, medija oglašavanja i računalnih igara. Druga rubrika Izbor iz moderne mađarske novelistike, u izboru Zoltána Medve, donosi kratke izvode iz djela mađarskih autora Géze Csátha i Miklósa Mészölya.

Zadarska smotra, br. 1–3 Ogranak Matice hrvatske u Zadru, 2019.

Trobroj časopisa Zadarska smotra za 2019. donosi velik broj priloga u deset rubrika. Naglasak je na obljetnicima, pa se tako slavi praizvedba Zoranićevih Planina, 200. godišnjica Vatroslava Lisinskog, život i djelo Bogoslava Šuleka, 150 godina od pokretanja Vi(j)enca, i 100 godina od rođenja generala Janka Bobetka.

Uz novosti iz poezije, proze, prijevoda i eseja, jedna od tema trobroja je i Boka kotorska, o čijoj se prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao i kulturnom planu, detaljno raspravlja u trinaest priloga. U rubrici Studije, rasprave, eseji Josip Lisac piše tekstove Jezikoslovlje u Matici hrvatskoj u posljednjih pedesetak godina i Grgur Čevapović i Dragutin Boranić, dok Ivan Bošković piše o esejima Bogdana Radice. U rubrici In memoriam posvećeni su tekstovi Eduardu Peričiću, Fedori Ferluga Petronio, Oliveru Dragojeviću i dr. Osvrti i prikazi nude prikaze novijih ostvarenja hrvatskog izdavaštva.

Vijenac 668

668 - 10. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak