Vijenac 668

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Boka kotorska

OMH u Boki kotorskoj 30. rujna predstavio je svoje prvo izdanje – knjigu Tomislava Grgurevića Prošlost živi život. O knjizi su govorili Dragan Mitov Đurović, Marija Starčević, Jasmina Bajo i Marija Mihaliček.


Predstavljanje prvog izdanja Ogranka MH u Boki kotorskoj

Uvodno je govorila Marija Mihaliček, predsjednica OMH u Boki kotorskoj, osvrnuvši se na važnost MH kao najstarije hrvatske kulturne institucije, nositeljice nacionalnog i kulturnog identiteta, naglasivši da objava knjige simbolično označava početak rada Ogranka: „Nadam se da dijelim s vama radost zbog knjige koja označava taj početak, a ujedno i zbog prisjećanja na autora knjige, koji je u mnogobrojnim zapisima ostavio svjedočanstvo o prošlom, ali i kroniku novijeg vremena koji mnogi pamtimo.“ Grgurević je bio zaljubljen u Boku – u zavičaj, a opet, objektivno i vjerno, iznosi ono što je stvarno vidio i doživio u Herceg-Novom i ostalim mjestima duž Hercegnovske rivijere, s izraženim elementima putopisa i preciznošću kroničara. (Marija Mihaliček)

Dubrovnik

OMH u Dubrovniku 13. rujna predstavio je knjigu Ombla, vile i vilani. Povijest svakodnevice u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15. do 19. st.) autorice Slavice Stojan, predsjednice OMH u Dubrovniku i upraviteljice Zavoda za povijesne znanosti HAZU Dubrovnik. Knjiga je objavljena u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a predstavili su je Inge Belamarić, Joško Belamarić, Ivana Lazarević, fra Josip Sopta i autorica Slavica Stojan. Ulomke iz knjige čitao je glumac Maro Nejašmić Banić. Na otvaranju književne manifestacije Knjiga Mediterana 22. rujna Slavica Stojan održala je predavanje pod naslovom Povijesna svakodnevica u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke. Sutradan je sa suradnicima Jelenom Obradović Mojaš, Davorom Mojašem i Anom Rajić predstavila najnovije naslove i brojeve časopisa Dubrovnik. Predstavljanje je održano, kao i cijela manifestacija Knjige Mediterana, u dvorani palače Milesi u kojoj je smješten Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu. (Ana Rajić)

Grude

OMH u Grudama 26. rujna održao je izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Mario Bušić. U ime Predsjedništva MH skupštinu je pozdravio gospodarski tajnik MH Damir Zorić. Nakon skupštine Ogranak je organizirao prvo događanje u sklopu kulturne manifestacije Kulturna jesen i 14. dani Matice hrvatske u Grudama – Božiću ususret; u knjižnici OŠ Ruđera Boškovića u Grudama predstavljena je knjiga Gruđanina Zvonke Marića Drugi razgovor. Knjigu je predstavio Jozo Marić, a nastupom na gitari predstavljanje je oplemenio Stipe Prlić. Marić je govorio o Zvonkinu životu i općenito o tešku životu Hrvata na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu, posebno poslije rata u doba komunizma, te u Domovinskom ratu. Zvonko Marić osvrnuo se na svoj životni put i život roditelja, kazavši pritom da se svaki život na ovim prostorima može usporediti sa životom njegova oca i majke. Nema kuće na ovim prostorima, a da iz nje netko nije završio na Bleiburgu i križnom putu nakon Drugoga svjetskog rata. (Mario Bušić)

Koprivnica

U Dječjem vrtiću Bregunica 27. rujna u Novom Virju glazbeno-poetskim programom obilježena je 25. obljetnica prvog nastupa dueta Bemian 29. rujna 1994. u koprivničkoj Knjižnici Frana Galovića u prigodi predstavljanja knjige Ljekoviti doživljaji djetinjstva podravskog i hrvatskog književnika Miroslava Dolenca Dravskog (Novo Virje, 1937–Zagreb, 1995). Kao organizator te književne večeri govorio je tadašnji ravnatelj knjižnice Josip Blažek. U mozaičnom programu nastupili su vrtićarci, osnovnoškolci, gimnazijalci i studenti interpretacijama pjesama M. D. Dravskoga, pjesnici Marija Hegedušić i Ivan Picer, a slavljenički kantautorski sastav Bemian sjajno je izveo nekoliko vlastitih uspješnica. Moderatorica svečanosti bila je Lidija Levačić-Mesarov, a čestitkama su se u ime suorganizatora ustanova pridružili i ravnateljica vrtića Bregunica Željka Međurečan, ravnatelj OŠ Ferdinandovac Slavko Kenđelić, načelnik Općine Novo Virje Branko Mesarov i Miroslav Dolenec mlađi. U potkrovlju vrtića mogla se razgledati Memorijalna soba M. D. Dravskoga. OMH u Koprivnici bio je suorganizator večeri te je darovao knjige Dječjem vrtiću i OŠ Ferdinandovac i predložio da se sljedeće godine na 25. obljetnicu smrti Miroslava Dolenca Dravskog organizira skup o njegovu životu i djelu. (Dražen Ernečić)

Metković

U galeriji Gradskog kulturnog središta u organizaciji OMH u Metkoviću i grada Metkovića 26. rujna otvorena je izložba akademskog slikara Antona Cetina. Autor se ovaj put predstavio sa trideset djela koja su dio njegova velikog opusa Eva. Na otvaranju izložbe goste je pozdravio Božidar Lovrić, predsjednik OMH u Metkoviću. O izložbi govorili su Stjepan Skoko, dekan Akademije likovne umjetnosti u Širokom Brijegu sveučilišta u Mostaru, a nazočnima se obratio i sam umjetnik. Izložbu je otvorio Damir Raić, dogradonačelnik Metkovića. Izložene uratke Anton Cetin donirao je OMH u Metkoviću u povodu 29. obljetnice obnavljanja rada Ogranka. (Božidar Lovrić)

Opatija

OMH u Opatiji organizirao je u suradnji s Općinom Lovran predavanje Julijana Dobrinića u Lovranu 170 godina novca u Primorsko-goranskoj županiji I. dio. Dobrinić je uvodno govorio o pojavi lokalnog novca na području današnje Primorsko-goranske županije iz sredine 19. stoljeća. To razdoblje obilježeno je revolucionarnim tendencijama i previranjima u tadašnjoj carevini Austriji. Tron napušta car Ferdinand I, a nastupa Franjo Josip I. U nekoliko godina burnih događanja političke i ekonomske prilike rezultirale su brojnim promjenama u novčarskim tokovima, pa i nedostatkom sitnog novca u svim dijelovima carevine. Predavanjem su prikazane numizmatičke posljedice u kratkom razdoblju od 1848. do 1950. To je razdoblje zanimljivo, jer je u njemu došlo do emisije sitnog papirnog novca – bonova u Rijeci (Fiume) i Bakru, koji su trebali biti zamjena za nedostajući sitni novac, potreban tadašnjem građanstvu za podmirivanje svakodnevnih potreba. U Rijeci su bile tri emisije bonova u razdoblju 1848–1950, a u Bakru dvije emisije u 1849. Uporaba tog plaćevnog sredstva trajala je do uređivanja stanja u austrijskom novčarstvu, s dolaskom na vlast cara Franje Josipa I. (Julijan Dobrinić)

Šibenik

OMH u Šibeniku u rujnu je šibenski kraj oplemenio brojnim događanjima. U prizemlju Gradske knjižnice Juraj Šižgorić otvorena je 11. rujna izložba slikara iz Ključa, BiH, u organizaciji zagrebačke udruge Ključana i prijatelja Ključa Kralj Stjepan Tomašević i Ogranka. Na izložbi su se predstavili Ključani Ivica Blažević, Vinko Blažević, Rasim Delić, Martina Japundžić Perčić i Sead Krnjić. Izložba je bila dio manifestacije Ključ svom Šibeniku. Nakon izložbe u Gradskoj knjižnici program je nastavljen na terasi hotela Jadran. Šibenčanima i gostima predstavili su se KUD Stari grad iz Ključa, Bošnjačka nacionalna manjina zadarske županije, Mješoviti hor Šeher iz Zadra, Kasim Dučanović i Kenan Mačković iz Ključa, Gojka Skorić Pelajić i Dinko Škevin iz Šibenika te brojni drugi gosti. Program je vodio Nikola Urukalo. U Danilu pokraj Šibenika Ogranak je 14. rujna organizirao 3. likovnu koloniju. U jednodnevnom programu sudjelovalo je petnaest autora, članova i gostiju iz Splita, Zagreba i Münchena. U večernjim satima izloženi su radovi u privatnoj galeriji Vukšić i održana pjesnička večer. (Zdenka Bilušić)

Trogir

OMH u Trogiru, Župni ured sv. Lovre u Trogiru, Javna ustanova u kulturi Zvonimir iz Solina i DHK– Ogranak u Splitu, organizirali su 19. rujna u crkvi sv. Barbare u Trogiru izložbu Kip Biblije – tijelo jezika sa sviju kontinenata autora Siniše Vukovića, hrvatskog pjesnika, esejista, putopisca, dijalektologa, jezikoslovca, prevoditelja, književnog i glazbenog kritičara, skladatelja i dirigenta te kolekcionara Biblija na različitim jezicima i pismima.


Siniša Vuković i Danka Radić

Njegova privatna biblioteka sadržava oko 300 knjiga na više od 120 jezika i pisama. Tjedan dana poslije, 26. rujna, u Gradskoj vijećnici u Trogiru, priredili su predstavljanje Čakavskog pištulara I–V. istog autora. O pištularima je govorio don Vinko Sanader, dok je kompletirani projekt Siniše Vukovića predstavila Danka Radić. Riječ je o petoknjižju, prvi put prevedenu na dalmatinsku čakavicu, na idiom bračkih Selaca, u kojem su donesene sve poslanice Novoga zavjeta, koje su dio traduktološkog Vukovićeva projekta Dalmatinska čakavska Biblija Starega i Novega tastamenta. Projektom je autor nastojao približiti „besjedu Gospodnju onima najudaljenijima, onima najmanjima, onima najzaboravljenijima... ostavljajući spomen zavazda, spomenik i vjeri i jeziku izražen i zapisan u trajnom materijalu per omnia saecula saeculorum...“ (Danka Radić)

Vis

U sklopu Viškog ljeta, koje već niz godina donosi obilan glazbeni i dramski program, OMH u Visu organizirao je dva događanja. Prvi je bio 9. kolovoza na pozornici Batarije – Gospine tvrđave, gdje je održana Pjesnička večer u povodu obilježavanja 50 godina amaterskog pjesništva Tonka Božanića Pepeta, „kalafata iz Komiže“.


Naslovnica Hrvatske zore

On je zajedno s komiškom i viškom djecom razgalio srca mnogobrojne publike iz Visa i Komiže, uz svirku starih šlagera nekadašnjeg sastava Issa band, koji je vodio legendarni viški maestro Dinko Karuza Moki, uz harmoniku, klavijature i bubnjeve. Pjesme su govorili Siniša Brajčić te desetak osmoškolaca iz Komiže i dvoje iz Visa. Prezentirana je i Božanićeva knjiga Sinjol vrimena u izdanju OMH u Visu. Hrvatska zora, glasilo OMH u Visu, predstavljena je 28. kolovoza na pozornici Batarije, uz slikovitu scenografiju Marina Zupčića. O Zori su govorile predsjednica OMH u Visu Dobrila Cvitanović i pjesnikinja Sanja Sviličić. Tekst iz posljednjeg nastavka vrijednoga djela Joška Božanića Olujni arhipelag , morski čovjek pročitao je Siniša Brajčić, a svoje pjesme govorili su Rina Repanić-Gotal, Tonko Božanić Pepe, Boris Vojković i Sanja Sviličić. U glazbenom dijelu dvije pjesme posvećene Majci Božjoj izveli su članovi župnog zbora Gospe od Spilica iz Visa, uz voditeljicu č. s. Agneziju Juretić. (Dobrila Cvitanović)



Vijenac 668

668 - 10. listopada 2019. | Arhiva

Klikni za povratak