Vijenac 667

Matica hrvatska

U organizaciji OMH u Jelenju održana prigodna priredba, 18. rujna

Josipu Siliću u čast i spomen

U Domu kulture Dražice u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jelenju 18. rujna održana je priredba Sjećanje na prof. dr. sc. Josipa Silića u spomen na jednog od najvećih intelektualaca Grobinšćine, koji je preminuo 28. veljače 2019.

Na početku je brojne okupljene prijatelje, rodbinu i štovatelje djela pokojnog profesora Silića pozdravio glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, naglasivši kako je jedan od glavnih zadataka Matice hrvatske upravo da podupire ovakve programe u manjim mjestima.

Nazočne je pozdravio i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja pohvalivši organizatore priredbe i istaknuvši potrebu da javnost više sazna o iznimnom životu i djelovanju profesora Silića.

U programu su sudjelovali Silićevi kolege sveučilišni profesori Lada Badurina, Ivo Pranjković i Krešimir Mićanović, koji su o njemu govorili kao o jednom od najvećih hrvatskih jezikoslovaca u proteklih sto godina. Istaknuli su da je Silić uz izuzetan znanstveni rad jako mnogo pozornosti posvetio i radu sa studentima te kako je uvijek bio ponosan na svoje grobničke korijene.

Posebno ga je radovala nagrada za životno djelo Općine Jelenje, koju je 2015. dobio upravo na inicijativu Ogranka MH u Jelenju.

Dojmljivo je bilo izlaganje Helene Semion Tatić, profesorove nećakinje, koja je govorila o privatnom životu Josipa Silića, iz kojeg je naglasila tragično djetinjstvo obilježeno očevom smrću od ruke talijanskih fašista 1943.

Program je kazivanjem svojih stihova uveličala grobnička pjesnikinja Vlasta Juretić, uz pratnju Matije Lukanića na akustičnoj gitari.

Ivoslav Ban

Vijenac 667

667 - 26. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak