Vijenac 667

Književnost

IZDVAJA Tomislav Šovagović


Crnoborijevi memoari

U snu Albina Crnoborija novi je naslov Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika, u prodaji od 23. rujna. Riječ je o memoarističkom djelu pisca, pravnika, nekadašnjega političara. Na 208 stranica obuhvaćeni su proza, publicistika i polemični tekstovi jednoga od aktivista najvažnijega kulturnog projekta hrvatske Istre 20. stoljeća – Čakavskoga sabora – u kojemu je, nakon utemeljitelja Zvane Črnje, Crnobori tri godine obnašao dužnost glavnoga tajnika. Prvu zbirku kratkih priča Losture autor je objavio prije više od šest desetljeća, a književno-esejističke priloge objavljivao je u brojnim časopisima.

Djelo Pavla Tijana

U okviru biblioteke Glasa Koncila Hrvatska katolička baština XX. stoljeća objavljena je, kao 35. u nizu, knjiga Domovinske i emigrantske teme Pavla Tijana. Riječ je o izboru studija, eseja i članaka jednoga od najsvestranijih hrvatskih intelektualaca (Senj, 1908–Madrid, 1997), enciklopedista i leksikografa, suradnika Mate Ujevića koji je nakon emigracije dao nemjerljiv prinos španjolskoj enciklopedistici. Izabrani članci popraćeni su opširnim predgovorom priređivača Božidara Petrača, životopisom te izabranom literaturom i bibliografijom kao uvidom u Tijanov rad.

Marulov san Dine Milinovića

Premijerno predstavljanje povijesnoga romana Marulov san Dine Milinovića održano je 18. rujna u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i Hrvatske sveučilišne naklade. Knjigu su uz autora predstavili Ivan Bošković i Anita Šikić, kao i klapa Sv. Jeronim. Uoči petstote obljetnice prvoga izdanja Judite Marka Marulića osebujno MIlinovićevo djelo smješteno je u Split na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće, a u društvu Čuvari pamćenja Marulić i skupina splitskih plemića otkrivaju sarkofag u podrumu jugozapadne kule carske palače. Čitatelji romana otkrit će što se događa s palimpsetom i poljuljanom Marulićevom vjerom, stavljenom na kušnju kada Splitom zaredaju ubojstva, a u grad pod Marjanom stigne djelatnik venecijanske Sedme uprave. Povijesni krimić posveta je, kako je istaknuto, humanističkoj kulturi renesansnoga Splita i ocu hrvatske književnosti.

Premijera komedije Sve o muškarcima, prema tekstu najizvođenijega hrvatskoga pisca Mire Gavrana, održat će se 26. rujna u 20 sati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. Redateljica je Mladena Gavran, a glume Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović. Predstava je na rasporedu i 28. rujna, a detalje o ostalim izvedbama moguće je doznati i na mrežnoj stranici www.teatar-gavran.hr. Gavran je ove godine objavio i zbirku Priče o samoći, a devet njegovih kazališnih predstava od kolovoza do kraja listopada premijeru će imati u devet zemalja.

Nagrada Fran Galović

Do 11. listopada u podravskim knjižnicama i putem linka https://bit.ly/2lWlz9h moguće je glasovati za jednog od deset finalista nagrade Fran Galović. Čitateljski pobjednički glas jedan je od četiri ravnopravna s povjerenstvom u kojemu su Mario Kolar (predsjednik), Julijana Matanović i Matija Ivačić. Dodjela nagrade s imenom u Prvom svjetskom ratu poginula pjesnika iz Peteranca bit će 26. listopada u Koprivnici, na zatvaranju 26. Galovićeve jeseni.

Vijenac 667

667 - 26. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak