Vijenac 667

Glazba

IZDVAJA Marija SARAGA


Festivalski ansambl Samoborske glazbene jeseni

Više od 40 godina Samoborska glazbena jesen jedan je od publici i umjetnicima omiljenih festivala, koji osim izvrsnim koncertima raznolika stilskog raspona goste osvaja i jedinstvenom, poticajnom atmosferom i nepretencioznim šarmom. Unatrag nekoliko godina, u okviru festivala polako se formirao svojevrsni festivalski ansambl, sačinjen od hrvatskih i inozemnih umjetnika sa zaista impresivnim karijerama. Njihovi koncerti u Samoboru prošlih su godina izazvali pravo oduševljenje, a osim nevjerojatno nadahnuta muziciranja najviših izvođačkih kvaliteta te pomno osmišljena programa, posebno oduševljava njihov entuzijazam te gotovo opipljiva energija zajedništva i veselja u muziciranju što se među glazbenicima stvara na pozornici. Ove godine festivalski ansambl u Samoboru održat će dva koncerta, 27. i 28. rujna, a u različitim formacijama skladbe Rahmanjinova, Šostakoviča, Glinke, Dvořáka i Schuberta izvodit će violinisti Borivoj Martinić Jerčić, Saša Ivić i Gernot Süßmuth, violist Saša Milošev, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, kontrabasist Ivan Nestić, pijanisti Martina Filjak i José Gallardo te sopranistica Marta Schwaiger.

Tamara Obrovac, TransAdriaticum

Naša ugledna etno-jazz-glazbenica, kantautorica Tamara Obrovac, objavila je ovoga ljeta novi CD, naslova TransAdriaticum (Alessa Records). Na CD-u su se Tamari pridružila još trojica umjetnika, s kojima čini hrvatsko-talijanski TransAdriatic kvartet: pijanist Stefano Battaglia, kontrabasist Salvatore Maiore te bubnjar Krunoslav Levačić. Ovaj album uistinu je poseban, introvertiran i atmosferičan svijet bogatih nijansi, u kojemu se meko pretapaju i miješaju maštovito i Tamari svojstveno oslikani prizori mraka, tuge, ljubavi i nade, nježne sentimentalnosti i bolne melankoličnosti, odražavajući slojevitost, ali i bogatstvo ljudskoga života. Postignuta mekoća i filigranska razrađenost zvuka i izraza, ali i duboka, rafinirana te nadasve iskrena osjećajnost plod su iznimno kvalitetne suradnje svih glazbenika, koji su izvodeći i snimajući ove pjesme postigli istinsku sinergiju.

Izlog sadašnjice

HR 3, srijedom u 20 sati – Radijska emisija Izlog sadašnjice jedna je od rijetkih oaza suvremene glazbe u hrvatskome kulturnom prostoru. Više od dvadeset godina slušateljima putem zvučnih zapisa donosi i predstavlja najnovija događanja na međunarodnoj sceni, prateći festivale raznih profila u Hrvatskoj i inozemstvu, podjednako se posvećujući mainstream-manifestacijama suvremene glazbe, kao i alternativnim i eksperimentalnim projektima. Autorica emisije je muzikologinja Karolina Rugle, a urednica Iva Lovrec Štefanović.

Vijenac 667

667 - 26. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak