Vijenac 667

Likovna umjetnost

IZDVAJA Leila TOPIĆ


Francis Bacon u CentRu Pom­pidou

Pariška izložbena sezona, upravo kako se i očekuje od prijestolnice moderne umjetnosti, počela je eksplozivno: velikom izložbom Francisa Bacona. Riječ je o izložbi naslovljenoj Bacon En Toutes Lettres u Centru Pompidou, koja će trajati sve do 20. siječnja 2020. Riječ je o predstavljanju Baconovih slika naslikanih između 1971, kada je održao veliku retrospektivnu izložbu u pariškom Grand Palaisu, pa sve do posljednjih radova naslikanih u godini smrti 1992. Izložba je koncipirana oko spona slikara i omiljene mu literature. Tako posjetitelji, promatrajući slike, slušaju i odlomke tekstova knjiga posuđenih iz Baconove kućne biblioteke. Eshil, Friedrich Nietzsche, Georges Bataille, Michel Leiris, Joseph Conrad i T. S. Eliot, tvrdi kustos izložbe Didier Ottinger, nisu samo izravno nadahnuli slikarstvo strastvenog čitača i frankofonog Bacona nego su postali i članovi njegove duhovne obitelji.

Pierre Bonard u bečkom Kunst­forumu

Bečki Kunstforum predstavlja izložbenu poslasticu za sve ljubitelje Pierrea Bonarda. Tamo se početkom listopada otvara izložba Colour of Memory retrospektivnoga karaktera, posvećena zrelom Bonardu. Izložba će se fokusirati na radove nastale nakon umjetnikova prvog posjeta Azurnoj obali 1909. jer je to bio presudan trenutak promjene slikarske palete pod utjecajem mediteranske svjetlosti. Namjera je izložbe istaknuti boju kao središnju uporišnu točku Bonardova piktorijalnog jezika, kojom je oblikovao ne samo atmosferu slika nego i čitavih kompozicija. Iako se njegove kasne slike približavaju apstrakciji, Bonard nikada nije doveo u pitanje vlastitu sklonost figuralnom pristupu. Vjerojatno je to razlog zašto se njegov opus još percipira kao bezazleno slikarstvo buržoaske svakodnevice. Namjera je kustosa izložbe Evelyn Benesch i Matthewa Galea iz londonske galerije Tate, revalorizirati Bonardov opus kao enigmatsko slikarstvo koje je nastajalo u trvenju i nesuglasju s okružjem, odnosno predstaviti ga kao slikara koji je vizionarski zakoračio u prostore platna između boje i materijalnosti, odnosno površine i iluzije prostora.

Američka nagrada studiju Dva arhitekta

Za kraj jedna vijest. Arhitektonski studio Dva arhitekta, koji vode Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković, dobitnik je američke nagrade Architecture Master Prize 2019 za Vinariju Galić u Kutjevu, i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u području industrijske arhitekture.

Vinarija u Kutjevu pojavljuje se kao svojevrstan nastavak prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Izgrađena je u samu središtu Kutjeva te zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u urbanu situaciju dolazi i do oštra zaokreta u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje nadahnuto je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama. Svečana dodjela nagrada održat će se 14. listopada u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim u Bilbau, Španjolska.

Vijenac 667

667 - 26. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak