Vijenac 667

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

 

Čitluk

U čitlučkoj Galeriji fra Didaka Buntića 20. rujna predstavljen je zbornik pod naslovom Verba volant – scripta manent i otvorena izložba grafika pod nazivom Hercegovina. Cijeli program održan je u okviru 64. Dana berbe grožđa, a u predstavljanju zbornika posvećena akademiku Stjepanu Krasiću i otvaranju izložbe akademskog grafičara Marka Šaravanje sudjelovali su: Andrija Stojić, Vinicije B. Lupis i Branko Matulić te akademska umjetnica Ana Šimić, predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH.


Predstavljanje knjige i izložba na Danima berbe grožđa

Okupljene u galeriji na početku programa pozdravio je Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, koji je rekao nekoliko riječi o turističko-kulturno-gospodarskoj manifestaciji Dani berbe grožđa, predstavio akademika Krasića i umjetnika Šaravanju te zahvalio predstavljačima na veliku trudu. Akademik o. Stjepan Krasić zahvalio je predstavljačima na biranim riječima i nazočnima na dolasku te objasnio da je rad znanstvenika jedan od najtežih jer znanstvenik može godinama istraživati i tragati za dokumentima koje na kraju ne uspije pronaći jer je dokumente, posebice kada je riječ o dokumentima iz starije povijesti, teško pronaći. Ipak, Krasić je mnogo puta uspio doći upravo do takvih otkrića pa ga mnogi ocjenjuju kao znanstvenika koji svojim otkrićima mijenja povijest. Dosad je objavio 25 različitih knjiga i oko 300 znanstvenih rasprava i članaka tiskanih na različitim jezicima. O izloženim radovima akademskog grafičara Marka Šaravanje govorila je Ana Šimić, koja je naglasila kako je riječ o Šaravanjinoj 31. samostalnoj izložbi. Program je glazbeno obogatio Marko Sušc, učenik OGŠ Brotnjo. (Andrija Stojić)

Križevci

Uz svetkovinu 400. godišnjice mučeničke smrti svetoga Marka Križevčanina održano je 8. rujna u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima predavanje Doprinos Ogranka Matice hrvatske u Križevcima štovanju svetog Marka Krizina Križevčanina. Predavačica je bila Renata Husinec, predsjednica OMH u Križevcima. Uvodnu je riječ održala Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić, koja je organizator predavanja. Zatim su Tanja Baran i Martina Valec-Rebić pročitale stihove Danijela Načinovića i Milana Pavelića o sv. Marku.


Predavanje Renate Husinec

Renata Husinec govorila je o ulozi Matice hrvatske u čuvanju nacionalnoga, osobito kršćanskog identiteta hrvatskoga naroda. Predstavila je bogat doprinos koji je štovanju Marka Križevčanina dao križevački Ogranak Matice hrvatske prije i nakon kanonizacije: otisnuo je velik broj knjiga i publikacija, organizirao znanstvene skupove, predstavljanje knjiga i kalendara, koncerte, izložbe i druga događanja u čast svetom Marku. U glazbenom dijelu nastupio je Zbor mladih Crisinus. (Martina Valec-Rebić)

Sisak

OMH u Sisku 12. rujna održao je izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika izabran Tomislav Škrbić. Prva aktivnost Ogranka pod novim vodstvom bila je otvaranje izložbe akademskog slikara Ivana Novaka Posveta Strieglu 19. rujna. Izložba je organizirana o stogodišnjici rođenja slikara Slave Striegla. Uz pjesmu klape Kolapjani i prigodne govore novoga predsjednika OMH u Sisku Tomislava Škrbića, potpredsjednice Ogranka Đurđice Vuković i profesorice Ivanke Roksandić, predsjednice skupštine Sisačko-moslavačke županije, o izloženim je djelima nadahnuto govorio Boris Vrga. Smisao i domete Novakova umjetničkog stvaralaštva Vrga je opisao ovako: „Da su figura i portret najkompleksniji temati u likovnoj umjetnosti, odavno je poznato likovnim stvarateljima. Tim više, jer uspješan prikaz neke ličnosti ne podrazumijeva samo njeno fizičko oblikovanje, već i proniknuće u bit njezine egzistencije, u cjelokupnost njezine fizičke i psihičke pojavnosti.


S otvaranja izložbe Ivana Novaka Posveta Strieglu

Tim prije treba odati priznanje mladom umjetniku Ivanu Novaku na pokušaju da prikaže lik sisačkog umjetnika Slave Striegla u čak četiri medija: slikarskom, crtačkom, grafičkom i kiparskom. […] Zaključno, može se reći kako su vizualno-estetski dotjerani i kultivirani Novakovi artefakti s temom Strieglova lika vrijedna pluralna sinteza fizičkih i duhovnih aspekata Strieglove ličnosti i zrače energijom njegova lika. Kao takvi, oni doprinose održavanju žanra portreta i figure u našoj likovnoj suvremenosti.“ (Đurđica Vuković)

Skradin

U okviru 40. jubilarnog Susreta dalmatinskih klapa održana 3. kolovoza u Skradinu, u kinodvorani predstavljena je knjiga novinara i pjesnika Ivice Sušića Tija bi te jubit – Skradinu moj. Knjigu je izdao OMH u Skradinu. Objavljena je u povodu desete obljetnice smrti tog istaknutog kulturnog djelatnika, koji je pored ostaloga bio obnovitelj i petnaestak godina tajnik OMH u Skradinu. U knjizi je donesen njegov tekst opisa glavnih značajki grada Skradinu i pjesme koje je pisao za klape te kratak tekst Jakova Sušića o Ivičinoj aktivnosti u dalmatinskoj klapskoj pjesmi. O Ivičinoj djelatnosti u gradu Skradinu i o njegovoj djelatnoj zauzetosti za izgradnju urbanih elemenata toga gradića govorili su predstavljači Antonijo Brajković i Marinko Šišak, urednik knjige. Osobne reminiscencije na Ivicu iznijeli su dugogodišnja predsjednica OMH u Skradinu Višnja Brajnović i Drago Žura, osobito se osvrnuvši na njegovo sudjelovanje u organiziranju i ulozi prvoga tenora u skradinskim klapama. Knjiga je ilustrirana nizom dokumentarnih fotografija koje je autor snimao kao dopisnik Večernjeg lista te notnih zapisa nekih pjesama, a predstavljanje je uveličala nastupom i ženska klapa Skradinke. (Marinko Šišak)

Vukovar

OMH u Vukovaru i Župa sv. Lovre Sonta (Republika Srbija) organizirali su 15. rujna u župnom domu u Sonti predstavljanje pjesničke zbirke Petra Eleza Kamen srce. O knjizi su tom prilikom, osim autora koji je ujedno potpredsjednik vukovarskog OMH, govorili matičar i publicist Vinko Juzbašić (urednik knjige) i Tomislav Ćužić, voditelj lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Publici se prigodnim uvodnim riječima obratio i sonćanski župnik Josip Kujundžić. Zbirka pjesama čiji je izdavač OMH u Vukovaru sadržava 39 pjesama, među kojima dominiraju pjesme duhovne, refleksivne i domoljubne tematike. (Petar Elez)

Vijenac 667

667 - 26. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak