Vijenac 665 - 666

Književnost

IZDVAJA Mira MUHOBERAC

PREDSTAVLJANJE U DUBROVNIKU

U atriju Poslijediplomskoga središta u Dubrovniku akademik Luko Paljetak obilježio je 3. kolovoza tužan odlazak svoje žene, ugledne prevoditeljice, urednice i lektorice Anamarije Anuške Paljetak, na dan kad je trebao biti njezin rođendan, predstavljanjem dviju novih knjiga u izdanju Društva dubrovačkih književnika

. Vrhunski prijevod bračnoga para Paljetak s talijanskoga knjige Imaginarni život Camille Claudel, kiparice dostojan je fikcijske biografije Paoline Preo o francuskoj kiparici, sestri književnika Paula Claudela, zatvorenoj u umobolnicu zbog ljubavi prema kiparu Rodinu, svojevremeno ekranizirane. Akademik Tonko Maroević predstavio je Paljetkov lirski dnevnik Ptice koje se prerano svuku, 99 pjesama u elegijskoj strukturi od trinaest stihova posvećenih odlasku ljubljene žene.

Elegija i deset digresija

Elegija i deset digresija podnaslov je fascinantne autobiografske knjige Alberta Manguela Dok pakiram svoju biblioteku (u vrsnom prijevodu s engleskoga Tomislava Kuzmanovića, u izdanju Frakture), Argentinca koji živi po cijelom svijetu i koji je u mladim danima čitao knjige slijepom književniku Borgesu, ravnatelju knjižnice.

Tijekom pisanja ove knjige Manguel je iznenada postao ravnatelj Argentinske nacionalne knjižnice, duhovito se nadajući da neće oslijepiti kao njegovi prethodnici, apsurdno slijepi i okruženi knjigama. Knjiga o knjižnicama i sudbini trideset i pet tisuća svezaka autorove biblioteke i sama je strukturirana kao knjiga, u prepletu naracije i digresivnih kurziviranih dijelova, i kao knjižnica s tisućama pročitanih knjiga, s provodnom niti Cervantesova Don Quijotea, koja potiče na nova čitanja od antike do danas.

Afrika – mjesto susreta književnika i čitatelja

Sjajna atmosfera vlada na Festivalu otvorenih knjiga, u Cape Townu u Južnoj Africi od 4. do 8. rujna, u kazalištima i salonima, a i na Festivalu kritike od 15. do 17. kolovoza u Kampali u Ugandi, koji bi mogao biti poticajan i za istovrsno organiziranje hrvatskih književnih kritičara.

Sve više Hrvata u Africi moglo je u kolovozu posjetiti Južnoafrički sajam knjiga u Johannesburgu, Sajam knjiga u Mogadishu u Somaliji, Međunarodni sajam knjiga u Accri u Gani, Namibijski sajam knjiga od 6. do 7. rujna. Još možete stići na književni festival Macondo od 27. do 29. rujna u Nairobiju, u Keniji, i na niz festivalskih i sajamskih književnih događanja u cijeloj Africu.

Festival svjetske književnosti 

Festival svjetske književnosti u organizaciji Frakture prava je povlastica za knjigoljupce u Zagrebu, u Hrvatskom glazbenom zavodu, od 8. do 14. rujna i u Splitu od 9. do 12. rujna, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, s književnim zvijezdama i dobitnicima prestižnih nagrada.

Ove je godine festivalski fokus književnost na španjolskom jeziku pa se publika susreće s Fernardom Aramburuom, Jorgeom Bucayom, Samantom Schweblin, Cristinom Lopéz Barrio, Laurom Restrepo, Elenom Medel i drugima. Uživajte u knjigama i susretima s autorima!

Vijenac 665 - 666

665 - 666 - 12. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak