Vijenac 665 - 666

Film

IZDVAJA Josip GROZDANIĆ


 

Ciklus Akire Kurosawe u Tuškancu

Do nedjelje 22. rujna u zagrebačkom kinu Tuškanac pod naslovom Kanonski filmovi Akire Kurosawe traje reprezentativan ciklus jednog od najvažnijih japanskih i svjetskih filmaša svih vremena, praktički istoznačnice za japanski film. Bit će prikazano osamnaest Kurosawinih filmova, među inima i slobodna prilagodba Shakespeareova Macbetha naslovljena Krvavo prijestolje, prema autorovima riječima jedan od najzahtjevnijih i najtežih projekata u njegovoj karijeri.Pored eponimnih Sedam samuraja prikazuje se i remek-djelo Tjelesna straža, komercijalno najuspješniji naslov iz redateljeva opusa u kojem je tradicija akcijskih chambara, filmova nadograđena groteskom te prividnom dekonstrukcijom mita o samurajima, Srebrnim medvjedom za režiju nagrađena i asocijacijama na vestern obilježena Skrivena tvrđava, također prilagodba Shakespeareova Kralja Leara pod naslovom Ran, povijesna ratna drama Kagemusha koju je autor realizirao uz pomoć Georgea Lucasa i Francisa Forda Coppole te fantastična drama Snovi u kojoj je Kurosawa vizualizirao vlastite snove i u kojoj glumi i Martin Scorsese.

Scorsesejev Irac na Netflixu

Scorsese se kao redatelj vraća zanimljivom biografskom krimi-dramom Irac, koja će premijeru doživjeti 27. rujna na Netflixu. Nova zajednička suradnja redatelja i Roberta De Nira nakon gangsterske drame Casino iz 1995. žanrovski je srodna storija o ubojstvu kontroverznoga sindikalnog vođe Jimmyja Hoffe, koji je nestao 30. srpnja 1975. da bi sedam godina poslije bio proglašen mrtvim. Hoffu tumači Al Pacino, a De Niro utjelovljuje Franka Sheerana Irca, također sindikalnog dužnosnika, ali i Mafijina plaćenog ubojicu koji je tvrdio da je ubio Hoffu.

Prema knjizi I Heard You Paint Houses Charlesa Brandta iz 2004. scenarij Irca napisao je oskarovac Steven Zaillian (Schindlerova lista), u glumačkoj su postavi i Joe Pesci i Harvey Keitel, a po svemu sudeći riječ je o filmofilskoj ponudi koja se ne odbija.

Filmska lutka Midhata Ajanovića u knjižarama

U izdanju Hrvatskoga filmskog saveza objavljena je Filmska lutka, nova knjiga filmologa i teoretičara animacije Midhata Ajanovića.

U djelu posvećenu lutka-filmu i lutkarskoj animaciji kao samosvojnom žanru koji objedinjuje više tehnika, Ajanović animirane lutke analizira podjednako u kontekstu tradicije kao i suvremenosti (digitalna animacija), bavljenjem temama naracije u lutka-filmu, arhitekture modela i stvaranja iluzije prostora te uz referiranja na djelovanja najpoznatijih lutka-animatora (Jiři Trnka, George Pal, Jan Švankmajer, Tim Burton...) ukazujući na kontinuitet između kazališne, kinematografske i digitalne animacije.

Downton Abbey u kinima

Nakon pet sezona i u nas rado gledane dramske serije s elementima sapunice, koja se osim nizom osvojenih Zlatnih globusa i nagrada Primetime Emmy te dviju nagrada BAFTA zakitila i titulom najgledanije TV-serije u svijetu, Downton Abbey od 19. rujna stiže i u hrvatska kina.

Priča se nastavlja na onu iz serije, nove dogodovštine i drame u obitelji Crawley te među njihovom poslugom i prijateljima smještajući u 1927, dok u posjet na imanje stižu kralj Đuro V. i kraljica Marija. Film kreatora Juliana Fellowesa i redatelja Michaela Englera (serije Seks i grad, Deadwood) namijenjen je svima koji su uživali u raskošno produciranoj seriji, ali i ne samo njima.

Vijenac 665 - 666

665 - 666 - 12. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak