Vijenac 665 - 666

Kazalište

IZDVAJA Igor TRETINJAK

52. PIF, ZAGREB, 13–19. RUJNA


Do prije desetak godina zagrebačku kazališnu sezonu tradicionalno je otvarao omiljeni festival zagrebačkih kazalištaraca – PIF.

Vremena su se promijenila, titula miljenika počela je mijenjati vlasnike kao cipele, no PIF je i dalje tu. Otvara sezonu, istina, nešto tiše i povučenije, no i dalje vjerne publike osvaja lutkarskim kazalištem za djecu i za odrasle. I dok kvaliteta predstava varira ovisno o ponudi, jedno je konstanta – PIF je jedina prilika domaćim odraslim gledateljima da se (iznova) upoznaju s beskrajnim mogućnostima lutkarstva koje jednako zavodljivo progovara kroz lutku, predmet, masku ili sjenu o prijateljstvu i ljubavi, životu, patnji i smrti.

ROĐENDANSKA SEZONA GKL-a

RIJEKA – Nastavljam u sličnom ritmu. Ponajbolje hrvatsko lutkarsko kazalište, GKL Rijeka, ove godine slavi 60. rođendan, i to na krilima čak trideset prošlogodišnjih nagrada.

A ako je suditi po programu, ovosezonski zbroj mogao bi biti još veći. Već prva sezonska premijera, Flekavci autorice Nine Mitrović u režiji Renate Carola Gatica, miriše na hit.


Mlada glumica Ana Marija Veselčić u monodrami Domaši

Slijede je Sretna kućica Ivane Đule i Milice Sinkauz, autorica prošlogodišnjega hita Avanture maloga Juju te tri predstave u režiji odličnih slovenskih redatelja, Zorana Petroviča, Tina Grabnara i lutkarskog genijalca Matije Solcea za kraj. Svakom pravom lutkoljupcu Rijeka će ove sezone biti Meka.

n DOMAŠI – Kad smo već na moru, isplati se potegnuti do Splita i splitskog lutkarskog kazališta, čijom večernjom scenom već neko vrijeme vlada mlada glumica Ana Marija Veselčić sa svojom toplom, duhovitom i emocionalnom monodramom Domaši. U neodoljivih sedamdesetak minuta Veselčićeva gradi i duboko u gledatelje upisuje svijet doma za nezbrinutu djecu i njegovih junaka domaša, velikom lakoćom glume šećući kroz događaje, likove i emocije, od osmijeha i pjesme do tuge.

DOKUMENTARNA RADIODRAMA

Kako bi ovo kazališno putovanje od Zagreba preko Rijeke do Splita bilo potpunije, preporučam vam da sate na putu ispunite slušanjem dokumentarnih radiodrama Hrvatskoga radija na njihovu podcastu ili arhivu.

Ovih dana premijeru je doživjela zanimljiva Dokolica kapetana Hostea autorice Silve Ćapin, koja je ušla u program ovogodišnje Prix Europa. Želite li nakon nje uroniti u sjetom i nostalgijom omotano djetinjstvo, tu je odlična dokudrama Nikice Klobučara o Anđelki Martić, dok će vas u sasvim drukčije raspoloženje uvući snažna i ganutljiva radiodrama Hrvoja Ivankovića Ovo je ratni dnevnik – izvještava Pavo Urban.

Vijenac 665 - 666

665 - 666 - 12. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak