Vijenac 665 - 666

Kazalište

U sjećanje: Nevenka Stipančić (1936–2019)

Dobra duša hrvatskoga kazališta i filma

Mira Muhoberac

Nevenka Stipančić, istaknuta hrvatska kazališna i filmska glumica, napustila je iznenada, 14. kolovoza, u 83. godini života, svoju dragu i tako privrženu obitelj i nas, svoje štovatelje, prijatelje i kolege. Posvećena obitelji, kazalištu i filmu, voljena supruga legende hrvatskoga i srednjoeuropskoga glumišta Pere Kvrgića i majka glumice Ane Kvrgić, ponosna baka, draga i omiljena Stipica, kako su je zvali obitelj i prijatelji, stalno i uvijek, podupirala je glumački život i karijeru svoga muža, popularnoga gospara Perice, iznimnoga glumca, i iznimne kćeri, diplomirane dramske umjetnice zaposlene u Gavelli. Pero i Stipa Kvrgić proveli su skupa više od pedeset godina života i skladnoga braka.


Glumački i bračni par Nevenka Stipančić i Pero Kvrgić / Snimio Boris Šćitar / PIXSELL

Tužna vijest o odlasku omiljene i blage osobe, sveprisutne na svim kazališnim predstavama, a tako samozatajne, rado viđene gošće na svim premijerama, znalačkoga kazališnog oka i uma, s kojom smo rado i često razgovarali, potresla je cijeli glumački svijet. Samo najljepše riječi za ovu lijepu, nadarenu i iznimno inteligentnu i izobraženu glumicu zapamćenu po nizu uloga imaju svi njezini kolege i sve kolegice iz umjetničkoga svijeta. 

Nevenka Stipančić rođena je 1936, a glumom se bavila od rane mladosti. Počela je za vrijeme srednje škole, a tijekom šezdesetih godina snimila je niz zapaženih filmova: Kota 905 (1960), Svašta se može dogoditi jednog dana (TV-film, 1961), Pustolov pred vratima (TV-film, 1961), Sumrak (TV-film, 1963), Nema razloga za uzbunu (TV-film, 1965), Čovjek i njegova žena, (TV-film, 1965), Sedma zapovijed božja – kradi malo manje (TV-film, 1967), Maratonci (TV-serija, 1968).

Jednako je uspješna bila i na kazališnim daskama, radeći niz godina u zagrebačkim kazalištima Komediji i Gavelli, koje je kazališno profesionalno odredilo cijelu obitelj Kvrgić, pomažući mladim glumcima i glumicama.

Premda je tijekom šezdesetih nizala uloge, Nevenka Stipančić posvetila se obitelji nakon što su dobili kćer Anu, buduću glumicu. 

Teško je u glumačkome svijetu naći tako skladnu i kazalištu posvećenu obitelj kao što je obitelj Kvrgić, utočište i nadahnuće cijenjene glumice Nevenke Stipančić, koja nas je tako naglo napustila i iza sebe ostavila veliku ljudsku i glumačku prazninu od Zagreba do Dubrovnika. 

Neka vas nosi jato anđela, draga Stipa!

 

Vijenac 665 - 666

665 - 666 - 12. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak