Vijenac 665 - 666

Književnost

Uspjeh Teatra Gavran

Devet premijera Mire Gavrana u devet država

Redakcija

Devet kazališnih predstava hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana u dva mjeseca bit će premijerno izvedeno u devet zemalja. Prva je na rasporedu bila premijera drame Sladoled, održana 23. kolovoza u njemačkom kazalištu Nordhausen u Nordhausenu, a redateljica drame je Anja Eisner, nakon koje slijede premijere u Rusiji, Ukrajini, Nigeriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj i Češkoj.


Snimio Robert Anić / PIXSELL

Tjedan poslije, 30. kolovoza, u moskovskom teatru Art Partner bila je premijera Gavranove komedije Traži se novi suprug u režiji Gerolda Strelkova. Zatim će se 18. rujna u Ukrajini u Kijevu održati premijera Gavranove komedije Muž moje žene u režiji Valey Astakhova, u izvedbi producentske kuće OLEG SHPACHUK.

Dan potom, 19. rujna, u Nigeriji će biti premijerno izvedena ista komedija u teatru Federal University u režiji Samuela Ayodela u gradu Oye Ekiti. Tjedan poslije, 26. rujna, premijerno će biti izvedena Gavranova drama Sve o muškarcima u režiji Mladene Gavran i produkciji Teatra Gavran, a u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu.

Dana 2. listopada Gavranovu dramu Sladoled na mađarskom jeziku će premijerno izvesti Kazalište Tomcsa Sandor iz grada Szekelyudvarhely, a u režiji Barabasa Arpada. Slijedi premijera komedije Zabranjeno smijanje 15. listopada u Poljskoj, u gradu Rzeszowu u Teatru Bo Tak i režiji Henryja Adameka.

Dana 22. listopada u Turskoj u Istanbulu održat će se premijera Gavranove komedije Muž moje žene u Kazalištu Ak La Kara. Na kraju niza, 25. listopada, bit će održana premijera komedije Papučari u gradu České Budějovice u Južnočeškom kazalištu u režiji Jane Kališove.

O tim premijera Miro Gavran dao je izjavu za Vijenac:

„Kazališnom je piscu važno da njegovi dramski tekstovi žive na scenama, da ne miruju u ladicama, da s lakoćom nalaze put do publike. Drago mi je vidjeti da za mojim tekstovima posežu redatelji svih generacija i različitih senzibiliteta. Jako se obradujem svakoj svojoj premijeri za koju doznam, a ovaj put posebno sam se obradovao vijesti da ću imati premijeru i u Africi, jer je to jedini kontinent na kojem dosad nisam bio izvođen.

Sretan sam što se na taj način povezujem s glumcima, redateljima i gledateljima u različitim kulturnim bazenima i što moje kazališne priče prihvaćaju ljudi koji žive u drukčijim sredinama. Prožimanje s drugim kulturnim sredinama dokaz je i naše vitalnosti i zanimljivosti.“

 

Vijenac 665 - 666

665 - 666 - 12. rujna 2019. | Arhiva

Klikni za povratak