Vijenac 662 - 664

Matica hrvatska

Mladi glazbenici u MH: Lucija Štivčević, 3. lipnja

Vrstan nastup

Tomislav Bužić

Na trećem koncertu ovogodišnje sezone Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj nastupila je Lucija Štivčević, maturantica Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu i jedna od najnagrađivanijih učenica glazbenih škola koje su u posljednje vrijeme nastupile u MH. Na svim državnim i međunarodnim natjecanjima ostvarila je iznimne rezultate, a sve pod budnim okom profesora Xhevdeta Sahatxhije, vrsnoga gitarističkog pedagoga.

Koncert je otvoren izvedbom fuge iz djela Preludij, fuga i allegro za lutnju ili čembalo, BWV 998 J. S. Bacha.


Lucija Štivčević / Snimio MIRKO CVJETKO

Uobičajeno je, pogotovo unutar sustava učeničkih koncerata, da se Bachovoj zahtjevnoj polifoniji prepusti prvo mjesto, odnosno u vrijeme kada je koncentracija još na najvišoj razini, no Luciji Štivčević to nije bilo nimalo potrebno jer je visoku razinu zadržala sve do kraja poduljeg recitala. Isto tako, tehnički i muzički sve je bilo na svojem mjestu i na najvišoj razini. No, zrelost u razumijevanju stilskih karakteristika klasične glazbe nešto je što ipak treba istaknuti. Klasicističko oblikovanje u hajdenovskoj Sonati u A-duru, op.17 Franza Werthmüllera / Tilmana Hoppstocka bilo je interpretirano s pravom dozom jednostavnosti, kolorističke harmonije u obradama glasovirskih minijatura (Potočnica i Ljubica iz Života cvijeća i Pjesma bez riječi, op. 10) Dore Pejačević s druge su strane savršeno uklopljene u romantični patos, a suvremenije tehnike kod skladatelja 20. st. nikad nisu postale svrha samima sebi. Treba pohvaliti utjecaj mentora koji je pomogao odabrati raznorodna djela kako bi mlada umjetnica na najbolji način pokazala svoju vještinu, pogotovo u drugom dijelu koncerta, obilježenim latinoameričkim ozračjem. Slušali smo djela najpoznatijih južnoameričkih skladatelja Ástora Piazzolle i Heitora Villa-Lobosa te manje poznatih (Sérgio Assad, špa. Antonio José). Iznimka je donekle bio samo Talijan Ferdinando Carulli, koji je više pripadao klasičnom okruženju prvoga dijela koncerta, no tu se našao zbog gostovanja Vanese Iličić, još jedne nadarene mlade gitaristice s kojom Lucija već dulje vrijeme nastupa i osvaja visoke nagrade.

 Spomenimo kako je ovo ujedno bio i Lucijin završni maturalni koncert te je tako ova izuzetno vrijedna i talentirana mlada glazbenica dobila jedinstvenu priliku za završetak srednjoškolskoga formalnog glazbenog obrazovanja.

Vijenac 662 - 664

662 - 664 - 17. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak