Vijenac 662 - 664

Matica hrvatska

U Matici predstavljen važan sveučilišni priručnik

Odjel za medicinu MH okupio istaknute stručnjake

Vinka Podnar

Iako se Matica hrvatska u prvom redu povezuje s književnom i kulturno-umjetničkom djelatnosti, stožerna ustanova hrvatskoga naroda od sama početka 1842. okupljala je Hrvate različitih struka i profesija, izdajući kapitalna djela iz svih područja. Da je tomu tako i danas, svjedoče čak dvadeset i dva odjela Matičine središnjice, među kojima su i odjeli za poljodjelstvo, tehničku kulturu, gospodarstvo, prirodoslovlje i matematiku, odjel za medicinu. Upravo je posljednji prošli mjesec, nakon razdoblja zatišja u radu, odigrao veliku i zapaženu ulogu na pozornici Matice hrvatske.


Izd. Hrvatska komora dentalne medicine
uz potporu Odjela za medicinu MH, 2019.

U suorganizaciji Odjela za medicinu Matice hrvatske, koji vodi pročelnik Hrvoje Pezo, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, pred brojnim uzvanicima 5. lipnja predstavljen je sveučilišni udžbenik Opće zdravlje kroz oralno zdravljemultidisciplinarni pristup koju potpisuju Marinka Mravak-Stipetić, Jadranka Sertić te Anka Jurišić Kvesić i suradnici. Naime, zajedničkim radom stručnjaka različitih medicinskih i dentalnih specijalnosti, uz veliku potporu Matičina Odjela za medicinu, nastala je knjiga u kojoj istaknuti eksperti iz medicinske struke predstavljaju najnovije medicinske spoznaje.

Pozdravne riječi na početku predstavljanja okupljenima je uputio Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske, koji je izrazio radost zbog toga što je upravo Matica hrvatska izabrana kao mjesto gdje će se predstaviti tako važna knjiga. Uzvanicima su se obratile i brojne istaknute figure iz medicinskog miljea, Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva kao izaslanik ministra, Zrinka Tarle, dekanica Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvoje Pezo, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine i pročelnik Odjela za medicinu Matice hrvatske te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Samu knjigu predstavile su recenzentice Sanja Šegović i Romana Čeović te urednica Marinka Mravak Stipetić.

Knjiga Opće zdravlje kroz oralno zdravlje svojim sadržajem, u 28 poglavlja, ističe važnost timskog rada i suradnje između stručnjaka različitih medicinskih i dentalnih specijalnosti te pridonosi strategiji multidisciplinarnosti i interdisciplinarnoj edukaciji. Priručnik vrlo dokumentirano prikazuje uzajamnu povezanost oralnog i sustavnog zdravlja te naglašava potrebu suradnje doktora dentalne medicine i opće medicine te stručnjaka srodnih struka u svakodnevnom kliničkom radu.

Za razliku od drugih izdanja, knjiga na jedinstven način u tri zasebne cjeline opisuje na kojim se razinama multidisciplinarna suradnja odvija i koje sve sudionike uključuje te koja se sve postignuća mogu ostvariti na temelju takve suradnje.

U pisanju ovog sveučilišnog priručnika sudjelovalo je 45 istaknutih hrvatskih i trinaest stranih autora, stručnjaka i specijalista iz različitih područja (dentalne) medicine i medicine, javnog zdravstva, medicinske biokemije, sestrinstva s hrvatskih i stranih institucija, sveučilišta i zemalja.

Sadržaj priručnika prenosi stručnoj javnosti znanje, vještine i stručnost njegovih autora te pokazuje kako međuprofesionalna suradnja stručnjaka u zdravstvu i suradnja s različitim institucijama pridonosi razvoju medicinske struke i samim time utječe na dobrobit svih sudionika u zdravstvu.

Vjerujemo da će zapaženi događaj u Matici hrvatskoj biti zamašnjak u radu Odjela za medicinu Matice hrvatske, iz kojega za jesen najavljuju brojne aktivnosti.

Vijenac 662 - 664

662 - 664 - 17. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak