Vijenac 662 - 664

Matica hrvatska

Uz dodjelu književne nagrade Zdravko Pucak, Karlovac, 8. Srpnja

Najbolje od mlade poezije

Marina Marinković

U Ilirskoj dvorani karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić dodijeljena je 8. srpnja Književna nagrada grada Karlovca Zdravko Pucak za mlade pjesnike, za 2019. Tročlano stručno povjerenstvo u već uhodanu sastavu (Krešimir Bagić, Draženka Polović i Neda Omrčen) jednoglasno je odlučilo da 24. nagradu u nizu dodijeli studentu povijesti Stjepanu Bajiću, za zbirku pjesama Revolucionar. Tri pohvaljena rukopisa potpisuju Sandro Krašić za zbirku U predvorju nade, Tomislav Augustinčić za zbirku Ipak, zora te Inga Đuđik za zbirku pjesama Tunel na kraju svjetla. Pohvaljeni autori, Krašić i Augustinčić, rodom su Karlovčani, a i sam laureat, premda Zagrepčanin, u svome je govoru istaknuo da je upravo Karlovac bitno utjecao na njegov profesionalni put, spomenuvši pritom Vaništu, Goldsteina i Otu Šolca, a posebno ga se dojmila životna priča samoga Pucaka, Bajićeva vršnjaka, čije su ga pjesme i biografija nadahnule i potaknule da se i sam okuša u prijavi na natječaj.


Laureat Stjepan Bajić

Prije čina dodjele Stjepan Bajić okupljenima je pročitao kratak izbor iz svoje poezije. Iz donesenih stihova dadu se već na prvu iščitati poetika očuđenja i ogoljenosti, natruhe anarhističkoga pogleda na svijet, srodnoga ruskoj avangardi s početka prošloga stoljeća, kojeg se današnji mladi pjesnici ne libe i ne srame, nego ga, naprotiv, srčano promoviraju. Pa i sam naslov nagrađenoga rukopisa vodi nas u tom smjeru, iako lirski subjekt već u prvome retku zbirke negira sebe kao revolucionara, dapače, ruga se i preispituje svoje postupke u toj ulozi, u tipičnoj maniri opće pjesničke rezignacije i ironije.

Značenje književne nagrade grada Karlovca Zdravko Pucak za mlade pjesnike mjeri se na nekoliko razina. Egzaktan parametar njezine duge tradicije istaknut je na samoj svečanosti, kada je, uoči jubilarne 25. dodjele, jedna od promotorica posebnu pozornost posvetila upravo čitavoj plejadi sada već zvučnih imena¯ koja su obilježila tu manifestaciju. Nagrada je, naime, u dugom nizu godina iznjedrila respektabilan broj autora kojima je Pucak bio odskočna daska u daljoj plodnoj karijeri, dok je mnogima ta nagrada potvrda već profilirana i prepoznata stvaralaštva. Tim dobitnicima pripada i ovogodišnji pobjednik Bajić, koji je dosad već objavljivao u različitim književnim časopisima, u zbirci Hrvatska mlada lirika 2, koju potpisuje i kao urednik, a kao pravi pripadnik novoga naraštaja pjesnika, aktivan je i na društvenim mrežama uređujući stranice posvećene suvremenoj poeziji. Prisjetimo li se dobitnika iz prošlih godina, vidjet ćemo da Zdravko Pucak redovito prati imena koja se vežu uz veoma aktivnu suvremenu mladu pjesničku scenu: prošlogodišnja laureatkinja Marija Dejanović dobitnica je i nagrade Goran za mlade pjesnike, a dobitnice iz 2016. i 2017, Lara Mitraković i Sandra Cvitković, objavljuju i dalje, u književnim zbornicima, časopisima, u samostalnim zbirkama pjesama…

U organizaciji OMH u Karlovcu nagrada Zdravko Pucak dodjeljuje se svake godine mladim pjesnicima do trideset godina starosti, s područja Republike Hrvatske i sa svih prostora na kojima postoji književna produkcija na hrvatskome jeziku. Sastoji se od plakete i diplome, a nagrađeni se rukopis, također u izdanju OMH Karlovac, objavljuje kao zasebna zbirka. Izbor nagrađenih pjesama, s obrazloženjem stručnog povjerenstva, tradicionalno se objavljuje i u jesenskome broju Svjetla, publikaciji Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu.

Vijenac 662 - 664

662 - 664 - 17. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak