Vijenac 662 - 664

Glazba

Festival Orgulje zagrebačke katedrale (11. srpnja–26. rujna)

Ljepota i vrijednost orgulja

PIŠE Sanda Vojković

Festival Orgulje zagrebačke katedrale ove godine obilježava desetu obljetnicu. U prethodnih devet godina nastupilo je više od osamdeset umjetnika iz cijeloga svijeta, a prvi put izvedena su djela posebno naručena za ovaj festival. Tako smo imali priliku čuti praizvedbe djela hrvatskih skladatelja Brune Vlaheka, Davora Bobića, Dalibora Bukvića, Ante Knešaureka, Matije Ivšića i doajena glazbe za orgulje Anđelka Klobučara kao i talijanskog skladatelja Grimoalda Macchije i francuskog Jean-Paula Verpeauxa. Tako su djela nastala na poticaj festivala uvrštena u svjetsku literaturu za orgulje.


Orgulje zagrebačke katedrale / Snimila Anastazija VrŽina

Festival je usmjerio pozornost široke javnosti na ljepotu i vrijednost orgulja zagrebačke katedrale jednako kao i na potrebu očuvanja i održavanja naše kulturne baštine, što je rezultiralo pokretanjem (djelomične) obnove orgulja koje su za obljetnički festival zasjale u novom svjetlu.

Festival Orgulje zagrebačke katedrale desetu će obljetnicu obilježiti s deset vrhunskih koncerata na kojima će predstaviti najmlađu generaciju hrvatskih glazbenika, sopranisticu Antoniju Dunjko, trubača Igora Mrnjavčića, violinisticu Katarinu Kutnar, orguljaša Nikolu Cerovečkog uz renomirane svjetske orguljaše Andreasa Boltza (Njemačka), Christiana Iwana (Austrija), Piotra Rachona (Poljska) te Eugenia Marie Fagiania (Italija) uz, naravno, hrvatske orguljaše, umjetničkog voditelja festivala Edmunda Andlera Borića, potom Ivana Bosnara, Milana Hibšera, Nevena Kraljića, Katarinu Javora te Katedralnog mješovitog zbora pod dirigentskim vodstvom Matije Škvorca.

Obilježit će se i 130. obljetnica rođenja skladatelja i katedralnog orguljaša Franje Lučića, a moći ćemo čuti i skladbe Krste Odaka, Davora Bobića te praizvedbu Scherza za violinu i orgulje Milana Hibšera, uz niz orguljskih djela iz svjetskog repertoara.

Uz desetu obljetnicu festivala Croatia Records i Zvuci tišine  objavili su nosač zvuka Edmunda Andlera Borića naslovljen Orguljske toccate iz zagrebačke katedrale, na kojem se nalazi trinaest tokata, te smo na taj način pokušali krasan zvuk orgulja sačuvati za budućnost.

Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Austrijskoga kulturnog foruma, Talijanskog instituta za kulturu i poljskog veleposlanstva u Zagrebu, a organiziraju ga zajednički udruga Zvuci tišine i Zagrebačka nadbiskupija.

Vijenac 662 - 664

662 - 664 - 17. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak