Vijenac 662 - 664

Druga stranica

Uz nadolazeća ljetna događanja u Lijepoj našoj

Kulturom protiv vrućine

Gea Vlahović

U nedostatku prostora nemoguće je opširnije opisati sva ljetna kulturna događanja na Jadranu, a pregršt događanja priprema se i u kontinentalnim krajevima – za svačiji ukus

Kao i svake godine, hrvatska se kultura i ovoga ljeta iz kontinentalnih krajeva seli u primorske županije, poštujući opće obrasce ponašanja hrvatskoga društva koje ljetne mjesece koristi kao predah između dvaju razdoblja pesimizma. Dok tijekom godine kao da upravo uživaju u lošim vijestima – korupcijskim skandalima, nepravednom pravosudnom sustavu, teškom stanju u zdravstvu i školstvu, iseljavanju čitavih slavonskih sela u Irsku – Hrvati već od sredine svibnja zaboravljaju sve brige i počinju razmišljati o ljetnom odmoru. Hrvatska kao da živi dvostruki život, ljetni i zimski, a iznimka dakako nije ni hrvatska kultura. Od Savudrije do Cavtata, mala mjesta na Jadranu u ljetnim mjesecima organiziraju glazbene i filmske festivale, koncerte, izložbe, kazališne predstave i čitanja poezije, dok veći gradovi, poput Splita ili Dubrovnika, svakodnevni mediteranski urbani metež podižu na još višu razinu, ugošćujući desetke tisuća turista, za koje priređuju ambiciozno osmišljene kulturne festivale.

Dakako, najveći i najpoznatiji festivali, Dubrovačke ljetne igre i Splitsko ljeto, već su ušli u kolektivni imaginarij hrvatske ljetne kulture. Ovogodišnje, 70. izdanje dubrovačkog festivala, od 10. srpnja do 25. kolovoza nudi bogat i raznolik program koji pod krilaticom Mitovi Grada u 47 dana trajanja, na gotovo trideset scenskih i ambijentalnih lokacija, donosi osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa, u kojima će sudjelovati približno dvije tisuće umjetnika iz cijeloga svijeta. Posjetitelji festivala moći će, između ostaloga, na tvrđavi Lovrjenac premijerno vidjeti Hamleta redatelja Paola Magellija, zatim hrvatsku i svjetsku praizvedbu djela Geranium Ive Vojnovića u režiji Marine Pejnović, dok će slavni ruski Marijinski balet u parku Gradac izvesti balet Četiri godišnja doba.

Ljeto u Istri i Splitu

Splitsko ljeto, 65. po redu, otvoreno je 14. srpnja na Peristilu operom Rigoletto Giuseppea Verdija pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Dražena Siriščevića. Do zatvaranja 14. kolovoza Splitsko će ljeto na petnaest lokacija u gradu Splitu, ali i u Vrlici, Gatima i Makarskoj, publici ponuditi ukupno 37 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih izvedbi, izložbi, filmskih projekcija te jednu književnu promociju. Pored Rigoletta u opernom programu, dramski će ansambl HNK Split premijerno izvesti dramu Kaligula/Britanik Alberta Camusa i Jeana Racinea u vrtu Galerije Meštrović, a Balet HNK Split zadnjeg će festivalskog dana na otvorenoj sceni splitskog poluotoka Sustipan izvesti plesnu predstavu Piazzolla/Stravinski, u kojoj će svoje koreografske rukopise predstaviti pet europskih koreografa mlađe generacije, Igor Kirov, Stephen Delattre, Kristian Lever, Claudio Cangialosi i Douglas Lee.

Široj hrvatskoj javnosti jednako je prepoznatljiv i Pulski filmski festival (PFF), koji se održava do 21. srpnja, a njegovo 66. izdanje protječe u znaku biografija povijesnih ličnosti po kojima su snimljeni igrani filmovi. Najiščekivaniji film festivala svakako je bio General Antuna Vrdoljaka, kojim je festival i otvoren, a među osam naslova u konkurenciji hrvatskog filma su i Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević, Sam samcat Bobe Jelčića te Koja je ovo država u režiji Vinka Brešana. Na zatvaranju PFF-a bit će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta Oliverovih 70 iz zagrebačke Arene.

Mlađi brat filmskog festivala u Puli, 22. Motovunski filmski festival, ove godine od 23. do 27. srpnja u programu sjedinjuje različite teme – tradicionalno podsjeća na problematične točke današnjeg svijeta, ali i u najvećem broju dosad donosi opuštenije uratke, komedije i glazbene filmove. U dugometražnom programu je dvadeset filmova koji dolaze iz raznih krajeva Europe i svijeta, a tu je i trideset kratkih filmova koji će biti prikazani u sklopu partnerstva s Europskom filmskom akademijom u izboru najboljega kratkog filma staroga kontinenta.

Dalmacija u znaku kulture

Slikoviti creski povijesni gradić Osor domaćin je već 43. izdanja Osorskih glazbenih večeri, na kojima će od 15. srpnja do 18. kolovoza na dvjema lokacijama više od stotinu izvođača na ukupno šesnaest koncerata izvesti 75 glazbenih djela, a na programu će se naći čak šest praizvedbi hrvatskih autora i respektabilan broj djela hrvatske glazbene baštine. Cjelokupan festival posvećen je trojici hrvatskih skladatelja, Frani Paraću, Berislavu Šipušu i Davoru Bobiću.

Za malim Osorom ne žele zaostati ni organizatori glazbenih događanja u metropoli sjeverne Dalmacije, Zadru, koji su za ovogodišnje, 59. Glazbene večeri u sv. Donatu od 9. srpnja do 8. kolovoza pripremili bogat program: za srpanj su još najavljeni koncerti kao što su Chiaro di Luna i Diva Covent Gardena, a posjetitelji će moći slušati i tri nastavka Zadarske priče, kao i koncerte Vitalni stogodišnjaci (Zagrebački kvartet) i Sudar u Marini (Sudar Percussion Trio). U kolovozu nastupa Zadarski komorni orkestar s Puhačkom olujom te Edin Karamazov, Vesna Podrug Kossjanenko, Milan Milošević i Žarko Perišić, koji će u crkvi sv. Donata izvesti koncert naslovljen Synergia 4.

U nedostatku prostora nemoguće je opširnije opisati sva ljetna kulturna događanja na Jadranu, no ne možemo barem ukratko ne spomenuti 19. sezonu kazališta Ulysses na Brijunima, koje ove godine priprema premijeru slavnog komada Edwarda Albeeja Tko se boji Virginije Woolf 29. srpnja, u režiji Lenke Udovički i s Katarinom Bistrović Darvaš i Radom Šerbedžijom u glavnim ulogama. Tu su i Olipski ljetni festival (20. srpnja do 10. kolovoza), na kojemu će na najvećem otoku zadarskog arhipelaga biti prikazan niz kazališnih predstava, te 14. Novaljski trijatar u Novalji na Pagu (7. do 25. kolovoza). U Trogiru će u sklopu jedanaestog izdanja uglednog festivala klasične glazbe Opera Selecta, između ostalih, nastupiti hrvatska sopranistica Evelin Novak i prvak dresdenske opere bariton Bernhard Hansky. Na Pagu će se održati Pag Art Festival (31. srpnja do 17. kolovoza), na kojemu će nastupiti Zoran Dukić na gitari, a na festivalu će gostovati i Lovro Pogorelić na klaviru, gitarist Srđan Bulat i kontraaltistica Biljana Kovač, violončelist Vlorent Xhafaj, orguljaš Aleksej Vilegžanin i narator Enes Vejzović te Kristian Keil na klaviru. Duž Opatijske rivijere i u Kastvu, Jerry Ricks Blues Festival od 25. srpnja do 4. kolovoza donosi nastupe gotovo trideset svjetskih izvođača.

Bogata ponuda

Opera riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca 1. kolovoza u pulski amfiteatar dovodi produkciju slavne Bizetove opere Carmen, 25. zadarsko kazališno ljeto nudi ukupno dvanaest predstava, nadmećući se s trima koncertima u sklopu Zadar Jazz and Blues Festivala, četvrti Rab Jazz Fest dovodi početkom rujna na Rab niz uglednih džezista, a jubilarno, 20. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta u istarskom Svetvinčentu donosi od 18. do 21. srpnja gust program pun plesnih predstava, radionica, koncerata, razgovora i druženja.

Premda svi stanovnici Zagreba znaju da su ulice glavnoga grada sredinom ljeta poluprazne te da se većina stanovnika, poput ptica selica, preselila u južnije krajeve, i zagrebački kulturni djelatnici pobrinuli su se za bogatu ponudu: spomenimo samo 34. Histrionsko ljeto, Ljetne noći teatra Exit, Ljeto u muzeju Scene Amadeo i Ljeto na Zrinjevcu. Da bi ljeto što duže trajalo, ili da bismo barem održali iluziju da je tako, pobrinuli su se opet Dubrovčani, u čijem će drevnom gradu sve do 24. rujna, kad ljetne uspomene već pomalo blijede, u sklopu Međunarodnoga glazbenog festivala Dubrovnik, u kasno ljeto, nastupati glazbenici s međunarodnim ugledom, poput austrijskog violinista Emmanuela Tjeknavoriana, ukrajinskog violinista Alekseja Semenenka, ruske pijanistice Inne Firsove, ili austrijskog gudačkog kvarteta Symphony4Vienna.

Vijenac 662 - 664

662 - 664 - 17. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak