Vijenac 662 - 664

Matica hrvatska

 

IZ OGRANAKA


 


Stopa svetog
Martina

Beli Manastir – Nakon postavljanja stope svetog Martina prošle godine i formalnog pridruživanja Belog Manastira Velikom kulturnom itineraru Vijeća Europe Via Sancti Martini – Putovi svetog Martina, u čemu je sudjelovao i belomanstirski OMH, ove godine prvi put je obilježen Ljetni sveti Martin. Riječ je o blagdanu široke simbolike u čijem je temelju proslava Martinova biskupskog ređenja. Toga se dana u martinovskim europskim mjestima na različite načine oživotvoruje povezanost s martinovskom tradicijom, poput zajedništva, zdrava života, ishrane i pića te očuvanja prirode i ljudskog okoliša. Manifestaciju su 6. srpnja organizirali Centar za kulturu Grada Belog Manastira, TZ Baranje, Prijatelji svetog Martina, OMH u Belom Manastiru te Župa svetog Martina biskupa Beli Manastir. U prostoru Etnološkog centra baranjske baštine predstavljena je izložba slika Stopama svetog Martina Beli Manastir 2018, održana je Druga likovna kolonija Stopama svetog Martina, na prigodnom sajmu predstavili su se domaći vinari, OPG-ovi i udruge, a Gradsko kazalište Beli Manastir izvelo je dramski prikaz o životu svetog Martina. Program je završio koncertom dua Hojsak & Novosel, ovogodišnjih dobitnika Porina za najbolju instrumentalnu izvedbu. Nekoliko dana prije manifestacije Centar za kulturu Grada Belog Manastira primio je rješenje Ministarstva kulture kojim se utvrđuje da hrvatske tradicije slavljenja svetog Martina biskupa imaju svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra. (Petar Tokić)

 

Dubrovnik – U organizaciji dubrovačkog OMH i Sveučilišta u Dubrovniku 5. lipnja predstavljena je knjiga Političke i gospodarske prilike u Dubrovniku tridesetih godina dvadesetog stoljeća autora Marije Benić-Penava i Franka Miroševića, kapitalno djelo hrvatske historiografije. Autori su naglasili kako njihovo istraživanje i trud postavljaju dobre temelje za buduće istraživače dubrovačke povijesti. Uz autore knjigu su predstavile povjesničarke i recenzentice Zlata Živaković-Kerže i Mira Kolar Dimitrijević.


Koncert  Akademskog orkestra Nekrasov

U suorganizaciji Grada Dubrovnika i OMH u Dubrovniku 29. lipnja u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku održan je koncert ansambla solista Akademskog orkestra Nekrasov u okviru velike europske turneje. Solisti su se predstavili ruskom tradicijskom te klasičnom i evergrin glazbom, a svirali su na ruskim narodnim, klasičnim i električnim glazbalima. Orkestar djeluje još od 1945. i ubraja se među najstarije ruske ansamble, a njegovi dirigenti bili su znameniti ruski glazbenici poput Vladimira Fedosejeva i Nikolaja Nekrasova, po kojem je orkestar i dobio ime. Ansambl je osnovan 2015, a čine ga znameniti glazbenici proslavljeni glazbenim nastupima u Rusiji i širom svijeta. (Ana Rajić)

Koprivnica – U organizaciji Općine Bednja, Dvora Trakošćan i OMH u Koprivnici održano je 19. lipnja u ispunjenoj Dvorani Turističkog centra Dvora Trakošćan predstavljanje knjige Zviranjki žubore rođene Bednjančanke Katice Rajić Popijač.

Knjiga je objavljena u Maloj biblioteci OMH u Koprivnici. Publiku su pozdravili Ivan Knez, potpredsjednik Općinskog vijeća Bednja, naglasivši da je bednjanski govor zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro RH i Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan. Autoričine pjesme interpretirali su Dragica Žimbrek, Josip Pocečki, Ankica Bistrović, Ana Jakopanec, Ivan Picer i Zdenka Čavić. Splet zagorskih pjesama i plesova izveli su članovi KUD-a Josip Genc iz Bednje. O knjizi i afirmaciji bednjanskog govora u književnosti temeljito su izlagale Barica Pahić Grobenski i Nevenka Žirovec. Zagorski glazbeni sastav Kavaliri najveći pljesak dobili su za pjesmu Šoštar za koju je riječi napisala K. R. Popijač, članica OMH u Koprivnici, dobitnica nagrada Hrvatskog sabora kulture i više festivala kajkavskog pjesništva. (Dražen Ernečić)


Po staza naših starih

 

Kutina – Lipovljani – Nakon Hrvatske Kostajnice i Siska na pohodu gradišćanskih Hrvata Po staza naših starih bila je 7. srpnja općina Lipovljani. Pohod je spomen na 1533. godinu, osmanska osvajanja i davni progon Hrvata prema srednjoj Europi, odnosno današnjem Gradišću. U mjestima dočeka mladi sudionici oduševljavaju „po gradišćanski“ svojom izvornom pjesmom i svirkom. Program uključuje tradicijsku kočiju i konjanika. U središnjem parku u Lipovljanima pozdravili su ih načelnik Nikola Horvat i predsjednik Ogranka Matice slovačke Josip Krajči. Nije izostala ni dobrodošlica od OMH u Lipovljanima i Kutini, koji su deset godina i službeno potpisanom Poveljom suradnici u osmišljavanju zajedničkih programa s gradišćanskim Hrvatima. Bili su tu i predstavnici mjesnoga KUD-a Lipa i višenacionalnih folklornih skupina po kojima su Lipovljani nadaleko poznati. Gostima je osobito zanimljiv bio susret sa Željkom Pettersom, predsjednikom Udruge arapskih konja iz Volodera. Naime, moslavački konjanici u poznatom su maratonu 2007. projahali dobar dio Gradišća. Posebno ugodno iznenadili su Franjo Pajrić i Franjo Grubić. Oni su maratoncima u Koljnofu (Mađarska) bili domaćini, a danas su voditelji ovoga pohoda. Gosti su u slovačkoj etnokući, u Lipovljanima, prisustvovali obilježju slovačkoga nacionalnog blagdana sv. Ćirila i Metoda. Tema je bila čuvanje i afirmiranje glagoljice. Na vrijednosti slavenskog pisma koje vezuje posebno slovačku i hrvatsku kulturnu baštinu podsjetio je Dragutin Pasarić, predsjednik OMH u Kutini. Prvi predsjednik Ogranka Matice slovačke Lipovljani Ivica Hudec darovao je svom ogranku natpis imena na glagoljici. Likovno ga je oblikovala Vlatka Vidiček Dam. (Matea Jalžečić)

 

Opatija – Ogranak MH u Opatiji, u suradnji s Mjesnim odborom Ika i Gradom Opatija, organizirao je za članove i građanstvo javno predavanje pod naslovom Ika kroz stoljeća. Predavač Radovan Trinajstić iz Ike u kratkim je crtama opisao to malo mjesto, a predavanje je bilo popraćeno s pedesetak ilustracija, na temelju povijesnih razglednica.

Opisujući vremenski tijek, od tek u naznakama zabilježene povijesti mjesta do današnjih dana, umetao je niz zanimljivih detalja o gotovo svakoj poziciju, ulici, kući, ljudima koji su tada nešto značili i događajima kojima su bili sudionicima. (Julijan Dobrinić)

Požega – U organizaciji OMH u Požegi 4. srpnja u kultnom bistrou Kod Klea predstavljena je najnovija knjiga Gradske kćeri Vlade Rajića, Požežanina, dugogodišnjeg novinara Vjesnika i člana Hrvatskoga društva književnika. O samoj knjizi više je rekla Vesna Vlašić, koja je i napisala recenziju, rekavši kako autor uspostavlja komunikaciju s čitateljima interpretirajući događaje iz životne svakodnevice na subjektivan način.


Vlado Rajić

Priče slaže temeljem tzv. realističke motivacije, a pisac udovoljava vlastitoj potrebi komentiranja zbilje. O tome kako je Vlado Rajić počeo pisati, zašto piše, kako je birao teme svojih knjiga i romana, posjetitelji su mogli doznati u razgovoru između njega i Blanke Đimoti Zima. U atmosferu njegovih priča uveo je sve nazočne Ilija Paović, gimnazijalac i član Kazališne srednjoškolske družine. Za izlazak knjige u nakladi OMH u Požegi predsjednica Ljiljana Marić zahvalila je Požeško-slavonskoj županiji i gradu Požegi te glavnim sponzorima, Iris MBM vrtnom centru iz Zagreba i Vinariji Kaptol. (Ljiljana Marić)

 

Slavonski Brod – OMH u Slavonskom Brodu 11. srpnja organizirao je 26. po redu podjelu nagrada učenicima slavonskobrodskih srednjih škola za najbolji maturalni rad i priznanja njihovim mentorima. Na natječaj su pristigla 42 rada i svi su nagrađeni. U svečanosti dodjele sudjelovali su Ivan Medved, predsjednik OMH u Slavonskom Brodu, potpredsjednica Irena Krumes te glavni tajnik MH Zorislav Lukić. Ivan Medved naglasio je kako mu je drago što na taj način Ogranak prepoznaje mladost dodavši: „Iako nije riječ o novčanim nagradama, ipak je to priznanje Matice hrvatske, starice od 177 godina, koja se u Slavonskom Brodu sjetila prije 25 godina na ovaj način prepoznati rad maturanata.“ (I. H.)

Vijenac 662 - 664

662 - 664 - 17. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak