Vijenac 661

Druga stranica

Uz Zagrebačko kulturno ljeto, 21. lipnja–30. rujna

Bogato ljeto kulture u Zagrebu

Petra Miočić

Ovogodišnji program manifestacije ZgKUL, Zagrebačkog kulturnog ljeta, predstavljen je konferencijom za medije održanom u Umjetničkom paviljonu 19. lipnja. U tom su trenutku do službenoga, kalendarskog početka ljeta bila preostala još dva dana, no predstavljačka je konferencija ipak zakasnila. Ta činjenica nipošto nije istaknuta s namjerom prijekora. Naprotiv, manifestacija koje se kulminacija događa u trenutku ispražnjenih gradskih ulica, ali kao kulisu ima za zainteresirano mnoštvo odveć tijesne gradske trgove, u nešto se laganijem ritmu i smanjenim programskim opsegom proteže kroz čitavu godinu i tako dane pretvara u tjedne pa mjesece i godine, a kulturu u komplementarni dio života metropole, njezinih stanovnika i gostiju.


Zagreb Classic i ovoga ljeta na Trgu kralja Tomislava okuplja brojnu publiku

Zagrebačko je kulturno ljeto, dakle, službeno započelo 21. lipnja, a kako bi se, uz prvi dan ljeta, dostojno pozdravio i obilježio i Svjetski dan glazbe, otvoreno je već tradicionalnim programom Zagreb Classic, čije nastojanje da se, primarno klasičnu, glazbu izvede iz institucionalnih okvira na lijepi zeleni Tomislavac mami posjetitelje i slučajne prolaznike. Prvo ovogodišnje uživanje u glazbi na travi odigralo se u trodnevnom programu Glazba i grad, kad su u neobičnim glazbenim spojevima proizvedeni latino ritmovi; prvog su dana to bili Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor HRT-a i Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci za simfonijsku feštu, drugog dana Tamburaški orkestar HRT-a i Los Caballeros u meksičkom ritmu, a posljednjeg su dana Jazz orkestar HRT-a i Cubismo posjetitelje glazbom odveli na daleku Kubu. Klasični će zvuci, samostalno ili u neobičnim fuzijama, Trg kralja Tomislava nastaviti ispunjavati do 9. srpnja, kad se program pod čijim se okriljem 29. lipnja našlo mjesta i za odavanje počasti velikoj ruskoj kulturi uz nastup Moskovskih kadeta, zatvara koncertom u čast rođendana Nikole Tesle Čarobni Broadway, a glazbena će se druženja nastaviti i s međunarodnim susretom puhačkih orkestara, međunarodnom smotrom folklora te mnogim festivalima i samostalnim koncertima popularne glazbe poprimiti internacionalni, mješovit karakter.

No ZgKUL neće povezivati samo glazbom. Više od dvije tisuće umjetnika sa svih strana svijeta predstavit će vlastite pristupe filmu i kazalištu te promišljanju, upravljanju i interpretaciji baštine izložbenim aktivnostima, ali i korištenjem prostora za interpretaciju kao središnjih mjesta kulture i zabave u zajednici. Znamo li da kultura i odluke vezane uz ispunjenje kulturnih potreba na putovanja motiviraju čak 40 posto putnika, o čemu je na konferenciji govorila i direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, od najveće je važnosti prostore kulture približiti širim krugovima potencijalnih posjetitelja i ublažiti granicu između visoke i popularne kulture jer vrlo često više ne govorimo o publikama već o publici zainteresiranoj za najširu paletu događanja označenih kulturnima.

Stoga valja pozdraviti što su se u programskoj knjižici velikog kulturnog kišobrana Zagrebačkoga kulturnog ljeta našli i festivali poput InMusica i koncertne obljetnice Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta, Zagrebačkog kvarteta saksofona i Zagrebačkog gitarskog trija, što Ljeto u MSU-u stoji uz Festival Miroslava Krleže i Histrionsko ljeto, a izložbe poput one naslovljene 1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj Hrvatskoga povijesnog muzeja čine da kulturno ljeto traje cijele godine.

Događanja na najljepšim gradskim pozornicama, od Gornjeg grada do Novog Zagreba, od institucija-nositeljica kulture do trgova i ulica, spojit će raskopani grad u koherentnu, urbanu i kulturnu cjelinu, a vraćanjem kulture na Savu pozornost će se ponovno svrnuti i na pomalo zapostavljene dijelove grada. Realna je, stoga, procjena nove pročelnice Gradskog odjela za kulturu Milane Vuković Runjić kako „ove godine nitko neće poželjeti otići na more“. Jer Zagrebačko je kulturno ljeto ove godine doista dugo, bogato i vrlo intenzivno.

Vijenac 661

661 - 4. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak