Vijenac 661

Druga stranica

Večernji list nizom događanja slavi 60. rođendan (1. srpnja 1959)

60 godina prozor u svijet

Jelena Gazivoda

Ove godine Večernji list slavi 60 godina tiskanog i 20 godina internetskog izdanja. U tom povodu naslovnicu specijalnog rođendanskog izdanja 1. srpnja koje je uredila Marina Borovac krasi rad proslavljenoga hrvatskog slikara Dimitrija Popovića. Specijalno je izdanje povratak u povijest i kao takvo donosi pregled po desetljećima najvažnijih događaja koji su obilježili proteklih 60 godina, a zabilježeni su riječju, ali i fotografijom u tiskanom izdanju Večernjaka. Njegov karakter i uloga odražava se i na naslovnici, kako je kazao sam autor Dimitrije Popović, koji je „kompoziciju zamislio tako da formalno-estetskim elementima i njihovim simboličkim značenjem odrazi karakter ovog uglednog i utjecajnog hrvatskog dnevnika. Za mene taj se karakter ogleda poglavito u informiranju, komentarima i analizama svega što čini društveni spektar čovjekove egzistencije. Sve je tu: od povijesti, kulture, umjetnosti, preko znanosti i sporta, sve do svijeta mode i spektakla“, istaknuo je slikar i autor rođendanske naslovnice. Osim toga pojasnio je i simboliku kazavši kako je „tu simbol svijeta koji tiskovini daje nužan globalni karakter, koji Večernji list ima. No on je istodobno dnevnik koji čuva nacionalni identitet Hrvatske u povijesnoj dinamici društvenih zbivanja. Tako se i ovdje element šahovnice pojavljuje u ritmiziranom obliku svoje heraldičke prepoznatljivosti“, kazao je Dimitrije Popović.


Naslovnica slavljeničkog Večernjaka Dimitrija Popovića

Sama proslava ovoga jubileja započela je u travnju izložbom najvažnijih trenutaka iz povijesti dnevnog lista. Izloženo je šezdeset naslovnih stranica od gotovo 20 tisuća koliko ih je objavljeno do danas. Putujuća interaktivna izložba dosad se mogla pogledati u šest hrvatskih gradova u svim regijama. Otvorena je na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, a zatim je posjetila Zadar, Split, Rijeku, Koprivnicu i na kraju Zagreb. Osim upoznavanja s povijesti, njezin je cilj bio, kako je prigodom otvaranja naglasio glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić, promovirati akciju Hrvatska pamet Hrvatskoj, kojom nastoje ukazati na sve veći problem odlazaka mladih iz Hrvatske i lošu demografsku sliku.

Osim tribina, okruglih stolova, izložbe i posebnog izdanja 1. srpnja, Večernji je list 60. rođendan proslavio toga dana i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na kojem su se okupili brojni visoki uzvanici, osobe iz kulturnog, političkog i javnog života. Uz izložbu o povijesti Večernjega lista, u MSU-u prikazana je projekcija filma o povijesti, ali i budućnosti tih novina. U glazbenom dijelu nastupio je zbor Perpetuum Jazzile te skupina Serpentes Magic Theater.

Prvi broj Večernjeg lista tiskan je 1. srpnja 1959. te otad svakodnevno donosi najvažnije događaje do svojih čitatelja. Nositelj je inovacija u medijskoj proizvodnji, a za svoj je rad primio brojna priznanja i nagrade, od kojih je prvu strukovnu nagradu dobio već samo pola godine nakon izlaska prvoga broja.

Redakcija Vijenca pridružuje se čestitkama te Večernjem listu želi mnogo uspjeha u daljem radu.

Vijenac 661

661 - 4. srpnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak