Vijenac 660

Matica hrvatska

Završeno 21. Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske 2019.

Kulturni puls hrvatskog naroda u Mostaru

Dragan Marijanović

Kazališnom predstavom Paralelni svjetovi autora Mire Gavrana u izvedbi HNK Split, a u režiji Gorana Golovka, završeno je ovogodišnje izdanje 21. Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, započeta početkom ožujka. Tijekom cijeloga proljeća ovaj festival i njegovu publiku programima su častili brojni kazališni, glazbeni i likovni umjetnici te književnici, a prvi put u njegovu sklopu održani su i Dani Mire Gavrana, što je polučilo velik interes publike, koja je odgledala nekoliko njegovih predstava, ali i uživala u razgovoru koji je s proslavljenim hrvatskim redateljem, scenaristom i književnikom u cjelovečernjem programu vodila Misijana Brkić-Milinković. Osim Teatra Gavran, gostovale su i kazališne trupe iz Zadra, Sarajeva, Mostara i Splita, likovni programi bili su iznimno bogati i, uz Bukovčevu, vidjeli smo i izložbu Umjetničke galerije BiH Zbirka u zbirci, izbor iz ostavštine sarajevskoga kolekcionara Mirka Komosara, održana je i redovita Likovna kolonija Krešimir Ledić, što ju OMH u Mostaru organizira s FPMOZ Sveučilišta u Mostaru, Snježana Požar predstavila je fotografije staroga Zagreba iz šezdesetih, a golemo zanimanje publike izazvala je izložba umjetnina mostarskog kolekcionara Srećka Mustagrudića Lole, koji živi između Mostara i Slovačke, gdje je stekao ugled jednog od najpoznatijih kolekcionara u Europi i koji je predstavio izbor nazvan Povratak anđela, realiziran u suradnji s ministarstvom kulture u vladi republike Slovačke, koje su brojni predstavnici bili na otvaranju, ali i brojni kolekcionari, od Kine do Amerike.


Predstavom Paralelni svjetovi Mire Gavrana splitskoga HNK zatvoreno je Mostarsko proljeće

Bio je to istinski spektakl, održan istoga dana kada je i Josip Muselimović, počasni predsjednik OMH u Mostaru, odvjetnik i književnik, predstavio najnovije knjige Mostarski dragulji, To je to i Kud plovi ovaj brod, a u povodu čega su Mostar i njegov festival pohodili brojni regionalni uglednici, osobito iz odvjetničke struke, čime je Muselimoviću dano do znanja da se i u vremenu općeg zaborava kolege odvjetnici klanjaju njegovu polustoljetnom poslanju o toj časnoj profesiji. Ovom je prigodom predsjednik krovne turkofonske organizacije TURKSOY, zemalja u kojima se govori turski jezik (to je više od dvjesto milijuna ljudi i oni, osim u Turskoj, danas žive u državama nastalim po raspadu SSSR-a) Dusen Kasseinov odlikovao Muselimovića njihovim najuglednijim odličjem, dok je MH svoje Kristalne Matice s imenom Vjekoslava Šuteja i Veliku povelju za ovu godinu dodijelila Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i športa, Vjekoslavu Bevandi, ministru financija i trezora u Vijeću ministara BiH, Jelki Milićević, federalnoj ministrici financija, gospodarstveniku Cirilu Zovku i kolekcionaru Srećku Mustagrudiću, za dugogodišnju uspješnu suradnju, potporu i osobit doprinos realizaciji programa Mostarskog proljeća.

Spektakl festivala bila je promocija knjige Rusija naših snova, kojom je prigodom među Mostarcima boravio i izbornik hrvatske nogometne vrste Zlatko Dalić, a predstavljene su i knjige Mile Lasića Demokrature i neuspjele tranzicije u postjugoslavenskim zemljama, knjiga Ive Pilara Južnoslavensko pitanje i rat, knjiga fra Ante Marića Plaču li jeleni. Održano je i nekoliko teoretskih stručnih predavanja o jeziku i općim društvenopolitičkim (ne)prilikama u BiH i položaju Hrvata u tom kontekstu. Zvijezda glazbenog dijela programa festivala bio je nastup Zorana Milenkovicha i prijatelja na njihovoj turneji Putovanja te nastup klavijaturista Bartolomeja Stankovića, Simfonijskog orkestra Mostar, koji je priredio sjajnu Večer španjolskih skladatelja, dok je skupina Quadro flamenco priredila nezaboravan koncert španjolske glazbe i plesa. Djecu je obradovala predstava Carevo novo ruho, u izvedbi Gradskog kazališta mladih, iz Viteza. Dževdet Tuzlić, novinar BHRT i vjerni pratitelj Mostarskog proljeća, predstavio je knjigu o svojoj četrdeset godina dugoj karijeri, Život na stiku. Mostarski glumci i glazbenici koji su ostvarili sjajne karijere daleko od svoga grada, izveli su glazbeni recital Ex ponto – 100 godina progonstva, a Matija Prskalo izvela je monodramu Samo jedna žena... Izvedeno je trideset i pet raznovrsnih programa, koji su kvalitetom privukli brojnu publiku i uvjerili Ogranak MH u Mostaru da je put kojim se kreće ispravan i da nas na tom putu i u budućnosti čekaju brojna ugodna iznenađenja. Matičin brod u sigurnim je rukama, kazala je predsjednica MH u Mostaru, akademkinja Ljerka Ostojić i valja joj vjerovati na riječ.

Vijenac 660

660 - 20. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak