Vijenac 660

Aktualno

Nasljednica Tedija Lušetića

Književnica Milana Vuković Runjić nova pročelnica za kulturu Grada Zagreba

PETRA MIOČIĆ

Poznata hrvatska književnica, pjesnikinja i prozaistica Milana Vuković Runjić nedavno je, u razgovoru za jedan ženski časopis, istaknula kako su „promjene dobre za pojedinca“. Posebno one koje mu ne padaju lako. Takva teška promjena, koja poziva na opiranje, za književnicu zasigurno nije imenovanje na mjesto pročelnice Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Dužnost na koju je stupila 11. lipnja Milani Vuković Runjić možda i nije prevelika novost jer politikom se, posljednjih šest godina, bavi radeći u stranci zagrebačkoga gradonačelnika Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. Kao članica spomenute stranke u posljednjem je sazivu Gradske skupštine, osim kao njezina zastupnica, djelovala i kao predsjednica Odbora za izbor i imenovanja te članica Odbora za kulturu i povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, a na prošlim je parlamentarnim izborima bila i stranačka kandidatkinja za mjesto ministrice kulture.


Snimio MIRKO CVJETKO

Milana Vuković Runjić nije samo književnica. I nije samo političarka. Na zagrebačkom je Filozofskom fakultetu diplomirala filozofiju, a na istom je fakultetu, temom o Marcelu Proustu, stekla titulu magistrice znanosti. Osim po brojnim književnim ostvarenjima, poznata je i kao urednica u izdavačkoj kući Vuković&Runjić, što je već godinama uspješno vodi sa suprugom Borisom, a njezin je urednički rad 2005. ovjenčan i nagradom Kiklop. Uz nakladničku, vodi i uspješnu knjižarsku djelatnost, knjižara Vuković&Runjić u Teslinoj ulici jedno je od omiljenih mjesta ljubitelja knjige u središtu grada. Kulturu knjige brojnim je radionicama, nastupima i predavanjima Milana Vuković Runjić već i dosad angažirano širila i na druge gradske prostore.

Iz nove će se, pročelničke, fotelje tomu moći i predanije posvetiti. Gradski joj proračun, iz kojeg se za kulturu izdvaja sedam, u odnosu na državni jedan, zaista velikih posto služi kao vjetar u leđa pri ostvarivanju velikih planova. Oni su, naravno, brojni, no novopečena pročelnica ističe kako ju je dosadašnje političko iskustvo i djelovanje u polifoniji glasova kakva vlada u Skupštini naučilo da postoje prepreke na koje, unatoč velikoj želji, ne možemo utjecati.

„S obzirom da sam tek nedavno postala pročelnicom Gradskog ureda za kulturu, veselim se novim izazovima i suradnji sa svim dionicima kulturnog života. Treba ipak proći još malo vremena da sagledam širu sliku, upoznam suradnike, a i sustav. Proračunska godina, a time i javne potrebe u kulturi, već su definirane te samo nastavljam posao koji je već unaprijed zadan“, stoji u izjavi pročelnice koja se najviše veseli suradnji s ljudima, a svoju cjeloživotnu uronjenost u kulturu, poznavanje tema i ljudi iz kulturnog života vidi kao olakotnu okolnost.

Za kraj, vratimo se promjenama. Svaki iskorak u novo i drukčije, kaže književnica Milana Vuković Runjić, znači da se nečega moramo odreći. Znači li to da, kao pročelnica, više neće pisati? Nipošto jer, ističe, „bez književnosti i knjige ne bi znala živjeti“. No povlači se iz nakladničkog svijeta. Tko će je zamijeniti na mjestu urednice u njezinoj izdavačkoj kući, tek ćemo vidjeti.

Vijenac 660

660 - 20. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak