Vijenac 660

Reportaža

U povodu gostovanja Gradskog zbora Brodosplit u Tomellosu,
Madridu i Salamanki, 18–22. svibnja

HRVATSKA GLAZBENA BAŠTINA U ŠPANJOLSKOJ

Piše TUGA TARLE

Gradski zbor Brodosplit bio i ostao jedan od najboljih promicatelja hrvatske vrhunske glazbene kulture i stvaralaštva. Nakon još jednog uspjeha na glazbenoj sceni Španjolske očekujemo da će i nadalje pronositi vrijednosti hrvatskoga zborskog pjevanja diljem svijeta

Gradski zbor Brodosplit, koji prati reputacija jednoga od najboljih muških zborova te vrste u svijetu, boravio je na gostovanju u Kraljevini Španjolskoj od 18. do 22. svibnja. Brodosplit je osnovan davne 1972, a zahvaljujući postignućima na domaćoj i međunarodnoj sceni zavređuje punu pažnju, poštovanje i čestitke s obzirom na to da je već gotovo pola stoljeća jedan od najboljih promotora hrvatske glazbene kulture i umjetnosti. Brojem nastupa i gostovanja, raznolikošću i atraktivnošću programa, sjajnim interpretativnim umijećem, tehnikom i ljepotom pjevanja u najraznovrsnijim povodima i prilikama, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova postao je jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj i na mnogim pozornicama triju kontinenata.


Koncert Brodosplita u Gradskom kazalištu u Tomellosu  / Snimio J. Leskur

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Udruge OS za promidžbu hrvatske kulture iz Zagreba na čelu s predsjednicom, promotoricom kulture i dugogodišnjom diplomatkinjom Tugom Tarle, koja njeguje prijateljske i profesionalne veze s uglednim španjolskim institucijama kulture, Gradski zbor Brodosplit ponovno je nakon sedamnaest godina nastupio pred publikom Tomellosa, Madrida i Salamanke, pobudivši svojim zahtjevnim repertoarom, kvalitetnom glasovnom izvedbom i umjetničkim dojmom oduševljenje znalačke španjolske publike.

Oduševljenje Španjolaca

Dana 18. svibnja Brodosplit se predstavio auditoriju Tomellosa u velikom Gradskom kazalištu kao specijalni gost XIII. zborskih susreta prigodnim repertoarom hrvatskih autora (Splitske serenade J. Hatzea, Dalmatino povišću pritrujena Lj. Stipišića, potpuri Splitski akvarel I. Tijardovića, Dobra večer uzorita i Jadran J. Gotovca) te s nekoliko svjetski poznatih duhovnih skladbi (My Lord what a morning, Soon ah will be done, Happy together, I get around) u maestralnoj obradi za muški zbor V. Sunka. Koncert je završio zajedničkom pjesmom triju zborova (uz Brodosplit, Zbor Konzervatorija Tomelloso, Sveučilišni zbor Castilla – La Mancha) pod dirigentskom palicom maestra Vlade Sunka.


Nastup u katedrali Vieja u Salamanki / Snimio I. Bakotić

Nakon ovacija i oduševljenja kojima je Brodosplit ispratila publika Tomellosa, splitski slavuji održali su u ponedjeljak 20. svibnja vrlo zahtjevan koncert duhovne glazbe u pontifikalnoj bazilici San Michael u Madridu, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj. Navedenom koncertu, osim veleposlanice Nives Malenice, koja je srdačnom dobrodošlicom pozdravila nazočne i čestitala zboru i organizatorima gostovanja, prisustvovali su, uz ugledne predstavnike španjolske kulture, veleposlanici Poljske, Rumunjske, Slovenije, Slovačke, Francuske, Čilea, Cipra, Belgije, Estonije i Latvije te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Španjolske, rektor Sveučilišta Navarra, predstavnici nekoliko uglednih nevladinih organizacija, kao i brojni hrvatski građani koji žive i rade u Španjolskoj. Osobitu pohvalu uputili su Brodosplitu orguljaš Daniel Martín Salvador te rektor bazilike don Javier Láinez López, istaknuvši da ne pamte tako kvalitetan zbor te su iskazali otvorenost za buduću suradnju.

Brodosplit je izveo djela Tomása Luisa de Victorija, Felixa Mendelssohna, Jakova Gotovca, Borisa Papandopula i Vlade Sunka, Erica Whitacrea, Richarda Smallwooda, Franza Biebla, Ljube Stipišića te pučki napjev iz Solina.

Brojne nagrade

I ovo gostovanje u Španjolskoj potvrdilo je Brodosplitov bogat i raznolik izvedbeni repertoar, od renesansnih majstora do suvremenih autora, pa sve do rocka i negro-spirituala, uz osobito njegovanje tradicije užeg zavičaja, odnosno dalmatinske pučke i koncertne pjesme u harmonizaciji i obradbama vrsnih hrvatskih skladatelja. Zborom su od osnutka ravnali ugledni pedagozi i dirigenti: Daniel Šeparović i Josip Veršić, a od 1988. skladatelj i dirigent Vlado Sunko, redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Vlado Sunko komponirao je za zbor nekoliko remek-djela zborske glazbe (Zlato Gospine milosti 1996, simfonijska poema In memoriam 1998, Koncert za mandolinu i orkestar 2001, Rapsodia rustica 2009, Misa za soliste, muški zbor i orkestar 2012).

Vrhunac uspjeha doživio je Gradski zbor Brodosplit povratkom u Salamanku, u grad koji je 21. svibnja naš zbor ponovno pozdravio s divljenjem i poštovanjem, jednako kao i 2002, ispunivši prostor katedrale (Catedral vieja) publikom koja je navikla slušati najbolje od najboljih, a red zainteresiranih formirao se i pred samom crkvom. Repertoarom religioznih skladbi mješoviti katedralni zbor Salamanke San Francisco Salinas kao domaćin nastupio je u završnici programa s Brodosplitom i opet pod znalačkom palicom dirigenta Vlade Sunka.

Gradski zbor Brodosplit nositelj je brojnih premija te zlatnih plaketa i medalja, a na mnogim međunarodnim forumima proglašavan je apsolutnim pobjednikom u različitim natjecateljskim kategorijama. S dugog popisa nagrada spomenimo samo najvažnije: dobitnici prve nagrade u kategoriji polifonog pjevanja muških zborova u Budimpešti (1991), olimpijski pobjednici na Zborskoj olimpijadi u Linzu (2000), nositelji zlata s Praških dana zbornog pjevanja (2002), prve nagrade u kategoriji polifonog pjevanja muških zborova na Zborskoj olimpijadi u Bremenu (2004) te dobitnici prvog mjesta i druge nagrade u osobito oštroj konkurenciji u kategoriji polifonog muškog pjevanja na Svjetskim zborskim igrama u Xiamenu, Kina (2006).

Donijeli su i zlatnu medalju u kategoriji muških komornih zborova sa Svjetskih zborskih igara u Grazu (2008), bili su apsolutni pobjednici u istoj kategoriji na međunarodnom natjecanju zborova Lipanjski zvuci u Petrinji (2011) te osvojili apsolutno prvo mjesto i Grand prix na međunarodnom natjecanju zborova Canta al mar u Calelli, u Španjolskoj (2012). Tu je još i zlatna medalja i naslov apsolutnih pobjednika u kategoriji muških zborova te zlatna medalja u kategoriji sakralne glazbe na međunarodnom natjecanju zborova Robert Schumann u Zwickauu u Njemačkoj (2014), zatim zlatna medalja i naslov apsolutnih pobjednika u kategoriji muških zborova te zlatna medalja u kategoriji sakralne glazbe i konačno zlatna plaketa na međunarodnom festivalu zborova u Žilini, Slovačka (2017). Dug popis nagrada govori o kontinuitetu vrhunskih uspjeha grupe entuzijasta amatera koji su sve slobodno vrijeme posvetili umjetnosti i pjesmi. Ovdje ne navodimo brojna gostovanja, nastupe u Hrvatskoj i u inozemstvu od Kine do Čilea, od Španjolske do Njemačke, Italije, Mađarske, Islanda.

Hrvatski glazbeni proizvod

Gradski zbor Brodosplit objavio je dvanaest nosača zvuka i jednu monografiju, a posjeduje i bogatu listu stručnih recenzija meritornih glazbenih kritičara i pedagoga, koji njihovo stvaralaštvo redom ocjenjuju najvišim ocjenama. Posljednji u nizu nosača zvuka GZ Brodosplit snimio je na Radiju Vatikan 2016, čime je njihovu umijeću kao specijalnim gostima iskazana osobita počast i divljenje.

Gostovanje Brodosplita u Španjolskoj realizirano je uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Potrebno je na kraju istaknuti da je Brodosplit bio i ostao jedan od najboljih promicatelja hrvatske vrhunske glazbene kulture i stvaralaštva. Uz čestitke na još jednom izvanrednom uspjehu na glazbenoj sceni Španjolske očekujemo da će i nadalje pronositi vrijednosti hrvatskoga zborskog pjevanja diljem svijeta usprkos svim preprekama i nemaru onih koji bi trebali podupirati njihov golemi entuzijazam i trud, jer Brodosplit je vrhunski hrvatski glazbeni proizvod, koji živi u sjećanju publike mnogo godina nakon doživljena iskustva i otvara vrata novim projektima i suradnji. Tako već sljedeće godine možemo ugostiti jedan od španjolskih zborova u Hrvatskoj, dok su nam vrata za druga gostovanja naših umjetnika u Španjolskoj širom otvorena.

Vijenac 660

660 - 20. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak