Vijenac 659

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Belišće – U sklopu programa obilježavanja Dana grada Belišća, OMH u Belišću 7. svibnja organizirao je uz potporu grada Belišća promociju knjige Marine Beram-Sandalić, magistre geografije, pod naslovom Geografski aspekti razvoja grada Belišća. Voditeljica programa bila je Tea Kozina, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg u Belišću, a u glazbenom dijelu sudjelovao je Zvonimir Iveković s dvjema prigodnim pjesmama o Belišću.

D. Varžić, D. Župan, M. Beram-Sandalić i Z. Glasovac

O knjizi su govorili Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika grada Belišća, Dinko Župan, viši znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest – podružnica u Slavonskom Brodu, Marina Beram-Sandalić, autorica knjige, i Zdenko Glasovac, predsjednik OMH u Belišću. (Zdenko Glasovac)

 

Buje – OMH u Bujama predstavio je drugu knjigu pjesama Sonje Buljević Beseda domaća, sedmu u sklopu edicije Bujski grozd. O izdavačkoj ediciji i djelovanju OMH Buje govorio je predsjednik Vitomir Jadrejčić, ujedno urednik knjige. O knjizi je govorio recezent književnik Tomislav Milohanić. Oblikovanje naslovnice i fotografije potpisuje bujski fotograf Slađan Dragojević, a grafičko uređenje Studio Partum. Glazbenu pratnju na gitari izveo je Vlado Kuzman. OMH u Bujama priprema još dvije knjige, posebno haiku-poezije, u kojoj će biti i stihovi Sonje Buljević. (Vladimir Hammer)

 

Dubrovnik – U povodu 200. obljetnice rođenja hrvatskoga skladatelja Vatroslava Lisinskog 27. svibnja u čitaonici Narodne knjižnice Grad muzikologinja Nada Bezić održala je predavanje Koliko poznajemo Lisinskog. Pitanjima o životu i radu znamenitog skladatelja Bezićeva je slušateljima otkrila brojne podatke i zanimljivosti koje se vežu uz njegovo podrijetlo, zanimanje te glazbeno stvaralaštvo i nasljeđe. Izvedbama pojedinih kompozicija predavanje su popratili učenici Umjetničke škole Luka Sorkočevića Valentina Šilje i Martin Hazdovac, pod mentorstvom prof. Dubravke Hilje, a uz klavirsku pratnju prof. Stefani Grbić. (Ana Rajić)

Đurđevac – OMH u Đurđevcu održao je 22. svibnja izbornu skupštinu. Članovi skupštine birali su novo predsjedništvo i druga upravna tijela. Za predsjednika izabran je Vladimir Miholek, a dosadašnji predsjednik Nikola Cik za potpredsjednika. Vladimir Miholek poznati je đurđevački pjesnik i istraživač zavičajne povijesti. Objavio je nekoliko zbirki pjesama i marljivo istražuje povijest Đurđevca i Podravine, a radovi su mu objavljeni u raznim časopisima i zbornicima. Dugogodišnji je aktivni član Ogranka, pa je to za njega bila svojevrsna čast i prilika da pokaže kako vidi budućnost ove udruge. Dosadašnji predsjednik Nikola Cik zahvalio je na suradnji svim članovima i izrazio zadovoljstvo projektima koji su realizirani u njegovu mandatu. (Nikola Cik)

 

Grude – U Galeriji u starom župnom dvoru u Gorici 23. svibnja profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu Matko Marušić održao je tribinu i predstavio svoju knjigu Mi Hrvati! u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica–Sovići i OMH u Grudama. Taj energični čovjek i učitelj, branitelj moralnog života i djelovanja u hrvatskom narodu, govorio je o nekoliko priča iz svoje knjige. Ponajviše je zborio o ljubavi, donoseći najbolji primjer one istinske i prave ljubavi – onoj Julienne Eden i Zvonka Bušića Taika. Knjiga kroz opis Hrvata, njihovih vrlina i mana, opisuje stoljetnu čežnju za samostalnom i slobodnom državom. Matko Marušić, znanstvenik i književnik, pripovijeda kroz iskustva svojega života i života svoje obitelji i znanaca o životu hrvatskih domoljuba i vjernika od vremena socijalističke Jugoslavije pa do danas. (Mario Bušić)

 

Karlovac – U organizaciji OMH u Karlovcu 23. svibnja predstavljen je u Gradskom kazalištu Zorin dom prvi dvobroj časopisa Svjetlo za 2019. Povodom nedavne smrti glavne urednice Irene Lukšić, ali i zbog većeg broja radova koji se bave znamenitim Karlovčanima, svezak je objavljen uz podnaslov Sjećanja. Članice uredništva brojnu su publiku provele kroz tematske cjeline Svjetla, a posebno su se zadržale na dvjema rubrikama: Književni život te Iz drugih ogranaka. Prva već tradicionalno zauzima početne stranice časopisa, okupljajući književna djela karlovačkih autora, ali i ostalih pisaca. Druga je rubrika novina, uz želju da iz broja u broj količina priloga bude veća i da pokrije sve kutke Hrvatske i svijeta u kojima matičari vrijedno rade, istaknule su promotorice. (Marina Marinković)

 

Koprivnica – U suorganizaciji Doma za starije u Koprivnici, Općine Novigrad Podravski, glavnog pokrovitelja knjige, i OMH u Koprivnici 9. svibnja održano je predstavljanje knjige Podravska sneha umirovljene učiteljice i dugogodišnje članice Ogranka Vinke Pavlek. Radi se o autoričinoj trećoj knjizi, retrospektivi koja sadrži pjesme, prozu i drame u kojima se propituje identitet sjevernohrvatskoga podravskog sela i čovjeka, objavljenoj u Maloj biblioteci Ogranka koja protežira narodnu zavičajnu i kajkavsku književnost, pod rednim brojem 23. Program je u ime domaćina otvorila Maja Kovačić, vodila Snježana Tišljarić, autorica pogovora, a interpretirale su članice Ogranka Ankica Bistrović, Ana Jakopanec, Katica Rajić Popijač i Zdenka Čavić. U narodnoj nošnji Novigrada Podravskog Barbara Petras pročitala je autoričinu antologijsku pripovijetku Nije lefko biti sneha. (Dražen Ernečić)

 

Opatija – OMH u Opatiji 24. svibnja organizirao je predavanje s predstavljanjem knjige Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938–1943) Sanje Simper. U knjizi se analiziraju protužidovski progoni fašističke Kraljevine Italije i njihove posljedice na židovsku zajednicu na anektiranom području Rijeke i liburnijske Istre, od uvođenja državnog antisemitizma 1938. do pada fašističkog režima i kapitulacije Italije 1943. Nastala je na temelju proširenoga doktorskog rada pod istim naslovom, obranjena na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Istraživanje se temelji na pretežno neobjavljenoj arhivskoj građi Državnog arhiva u Rijeci, arhiva u Izraelu, Italiji i Srbiji, na relevantnoj znanstvenoj, stručnoj i memoarskoj literaturi te podacima utvrđenim metodom „usmene povijesti“. O knjizi je uz autoricu govorio recenzent Željko Bartulović. (Julijan Dobrinić)

 

Osijek – U organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca, Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.” i OMH u Osijeku u osječkom Vikarijatu u Strossmayerovoj ulici predstavljen je zbornik Misaona popudbina Tome Vereša u izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.U predstavljanju zbornika, ali i djela dominikanca i filozofa, bačkog Hrvata Tome Vereša sudjelovali su Krešimir Šimić i Boško Pešić iz Osijeka, Stjepan Radić iz Đakova te urednik zbornika, novinar, publicist i filozof Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Predstavljanje je moderirao Krešimir Bušić, koji je održao uvodnu riječ, ali se i aktivno uključio u raspravu, čiji je povod bila baština Tome Vereša, u kojoj se posebno izdvajaju prijevodi djela Tome Akvinskog. Urednik Žigmanov napomenuo je da je vrijedan zbornik nastao četiri godine nakon stručnog skupa održanog o Tomi Verešu. U njemu je stručne radove objavilo šesnaest autora – glasovitih teologa i filozofa, a posebna je zanimljivost da je ovo bilo prvo predstavljanje zbornika. (Darko Kovačević)

Pag – U organizaciji OMH u Pagu i Grada Paga postavljena je spomen-ploča na kuću u Veloj ulici u Pagu, u kojoj se 1922. rodila književnica Tatjana Arambašin. Uz proslavu i svečanost Dana Grada Paga na postavljanju spomen-ploče, u povodu desete obljetnice smrti književnice, bili su nazočni Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Davor Fabijanić, zamjenik gradonačelnika, Domagoj Vičević, predsjednik Gradskog vijeća, don Gašpar Dodić, paški župnik, prof. Vlatko Majić, ravnatelj Gradske knjižnice i predsjednik OMH te članovi Matice hrvatske i građani.


Postavljanje spomen-ploče Tatjani Arambašin u Pagu

Predsjednik Ogranka istaknuo je da se Tatjana Arambašin često vraćala otoku Pagu u novinarskom i književnom radu. Objavila je sedamnaest knjiga pripovijedaka, romana i putopisa i dobila mnoge ugledne nagrade. Istarski ogranak DHK iz Pule objavio je 2008. knjigu Književni portret: Tatjana Arambašin, koja donosi najvažnije kritičke i esejističke tekstove o književnici, naslovnice svih knjiga, obiteljske fotografije i snimak intervjua sa spisateljicom. (Vlatko Majić)

 

Požega – U organizaciji OMH u Požegi o 130. obljetnici rođenja Ive Čakalića u Gradskom kazalištu Požega održano je 15. svibnja predavanje Ivo Čakalić – seljak, etnograf i umjetnik. Pozdravnu riječ uputila je Ljiljana Marić, predsjednica Ogranka. Nazočnima se zatim obratio Tihomir Šmitpeter, koji se u slobodno vrijeme bavi proučavanjem života Ive Čakalića, rekavši da je bio s jedne strane sasvim običan seljak, a s druge strane svestran čovjek, ponajprije veliki zaljubljenik u običaje, kulturu, povijest i prošlost svoga kraja. Život i djelovanje Ive Čakalića predstavila je viša kustosica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić, naglasivši da su tog seljaka sa svega četiri razreda osnovne škole, koji je gutao knjige i pisao kaligrafskim rukopisom, poštovali brojni požeški i hrvatski intelektualci. Posebno se istaknuo kao zapisivač narodnog blaga. Svjedočeći kolektivnom zaboravu i nestajanju tradicijskih vrijednosti u 20. stoljeću, sakupio je narodnih pjesama i običaja ovog dijela Slavonije za deset znanstveničkih života. Bilježnice s njegovim zapisima, dodala je Maja Žebčević Matić, danas se čuvaju u nekoliko hrvatskih kulturnih i znanstvenih institucija. Uz pisanje nabožnih pjesama, dio života posvetio je izradi maketa seoske arhitekture, drvenih kipova i kompozicija te slika svetaca za mjesne kapelice i darove prijateljima. Dio iz njegovih rukom pisanih tekstova čitao je Goran Bunjevac, a dio zapisanih običaja predstavio je kaptolački KUD Ivo Čakalić. (Ljiljana Marić)

Sinj – U organizaciji OMH u Sinju i OMH u Čitluku 16. svibnja u Alkarskim dvorima u Sinju predstavljeni su romani Od Franje do Franje, Posljednji i Medaljon, povijesna trilogija književnice Anite Martinac. Roman Od Franje do Franje, posljednji u trilogiji, na primjeru jedne obitelji oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini, ali i Hrvatskoj od austrougarskih vremena do konačnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata. Uz autoricu, roman su predstavili fra Mirko Marić, predsjednik OMH u Sinju, i Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku. U glazbenom dijelu nastupio je mješoviti zbor Grada Sinja. (Andrija Stojić)

 

Sisak – Na Stihovnici Siska 11. svibnja u prostorijama OMH u Sisku nastupili su istaknuti predstavnici najstarije hrvatske poetske tribine Jutro poezije, začete još 1964. Tijekom godina tribina je mijenjala adrese, a danas se održava na Gornjem gradu u kultnoj gostionici Pod starim krovovima, između ostaloga prepoznatljivoj po scenama iz filma Tko pjeva, zlo ne misli. Pjesnici Jutra poezije došli su predvođeni predsjednikom istoimene udruge Željkom Buklijašem i njegovim zamjenikom Nikicom Krajinom. Njihova osebujna ekspedicija brojala je trinaest poetskih duša. Siščanima su se predstavili svatko sa svoje dvije ponajbolje pjesme. Poslije su im se svojim autorskim stihovima priključili Siščani, Petrinjci i ostali prisutni pjesnici, čiji se broj svakom novom Stihovnicom postojano povećava. Nastupilo je 29 pjesnika i pjesnikinja. (Siniša Matasović)

 

Vis – Promocija svečarskog broja Hrvatske zore, br. 80, u okviru Dana grada Visa i blagdana sv. Jurja, održana je u Kulturnom centru u Gradskoj Vijećnici 30. travnja. Predstavljačica je bila predsjednica Ogranka Dobrila Cvitanović. Uz fotografiju Visa na naslovnici poznatog fotografa Ive Pervana upućena je uskrsna čestitka svim građanima Visa i onima koji su daleko od njega, a rado čitaju Zoru. Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Ivo Radica i dogradonačelnica Antonija Runje. Slavlje pisane riječi, koja u svim svojim brojnim rubrikama govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti grada i otoka Visa, uveličala je domaća klapa Liket uz viške klapske pjesme te pjesnici Tonko Božanić Pepe, Veljko Mratinić, Pave Zaninović, Rina Repanić-Gotal i Siniša Brajčić, koji je pročitao pjesmu našega velikog nedavno preminula pjesnika Jakše Fiamenga Zavičajna pjesma, posvećenu velikom viškom književniku Ranku Marinkoviću. Radove na viškom dijalektu čitale su učenice OŠ u Visu Anamarija Klisović, Franka Atlija i Josipa Šimunović. (Dobrila Cvitanović)

 

Vukovar – U organizaciji OMH u Vukovaru i Gradske knjižnice Vukovar u prostorijama knjižnice 2. svibnja priređeno je znanstveno-stručno predavanje i predstavljanje knjige Ombla, vile i vilani – povijest svakodnevice u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke (15. do 19. st.) autorice Slavice Stojan, ravnateljice Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i predsjednice OMH u Dubrovniku. Nazočnima su pozdravne riječi uputile Jelena Miškić, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar i Lidija Miletić, predsjednica OMH u Vukovaru. (Petar Elez)



Ispravak – U Vijencu br. 658 od 23. svibnja u opremi teksta Međugeneracijska nadahnuta suigra autorice Anđele Vidović o predstavi Buba u uhu, HNK u Osijeku omaškom je kao redatelj predstave naveden Vladimir Gerić umjesto Jasmina Novljakovića. Također u istom broju tekst Istinska umjetnička uvjerljivost autorice Zdenke Weber  o koncertu Rubena Dalibatayana ilustriran je pogrešnom fotografijom organizatora Danijela Gašparovića koji je potpisan kao Ruben Dalibatayan. Ispričavamo se na propustu. (Uredništvo)

Vijenac 659

659 - 6. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak