Vijenac 659

Glazba

Dobar zvuk jazz-festivala

Jazz ad libitum MLADENA MAZURA

U manjkavoj informaciji o nedavnom Međunarodnom danu jazza UNESCO-a u TV-medijima izgubila se obavijest o festivalima jazza koji se više ili manje uspješno redovito organiziraju u hrvatskim gradovima. Današnji jazz-festivali u Hrvatskoj uglavnom se nastavljaju na nekadašnji jazz-festival, koji se u lipnju održavao u prvoj polovini šezdesetih godina na Bledu u Sloveniji.


Elvis Stanić na čelu je Liburnija jazz festivala

Festivali jazza u Dubrovniku, Osijeku i nakon sedamnaest godina održavanja u Varaždinu nisu se uspjeli održati. U nekim drugim gradovima predvođenima metropolom mogu danas egzistirati uspješno ili manje uspješno, ovisno o poznavanju jazza samih organizatora. Brojnošću te manifestacije obogaćuju ne baš nevažan kalendar europskih festivala jazza, koji se već duže vrijeme zadržava oko brojke od dvjesto pedeset godišnje. Uz to za najveći broj hrvatskih gradova festivali jazza jedini su godišnji doticaji tamošnjega slušateljstva ili njihovih gostiju s tom vrsti glazbe.

Uz dva, proljetni i jesenski, u metropoli, vrijedi spomenuti Jazz Fair, festival u Čakovcu koji s Ladislavom Vargom, direktorom Kulturnog centra u tom gradu, slavi ove godine 25 godina postojanja, tu su i Međunarodni jazz festival u Koprivnici s organizatorom-pijanistom Marinom Hraščancem, pa Međunarodni jazz festival u Sisku, koji u svom jazz-klubu već nekoliko godina vodi gitarist Damir Kukuruzović, ili tradicionalni višegodišnji Jazz Time u Rijeci, koji je kao direktor prije nekoliko godina preuzeo kontrabasist Damjan Grbac. U Kastvu bilježimo tradicionalni blues-festival, a u istarskim Balama Last minute jazz festival, koji programski jedino u imenu ima riječ jazz jer gotovo nikada ne ugošćuje jazz-sastave, a u Matuljima bilježimo Etno-jazz festival. Opatija, s gitaristom i harmonikašen Elvisom Stanićem na čelu, godinama je domaćin Liburnija jazz festivala. U Dalmaciji umjesto Seaside Jazz Festivala, koji je ranije u Vodicama organizirala nadarena pjevačica Helena Bastić, danas u organizaciji tamošnjega Turističkog društva djeluje pod imenom Blues i jazz festival, a u Zadru se 24–26. srpnja održava već peti Jazz & Blues festival, koji ne prolazi bez bas-gitarista i direktora Hrvatskoga narodnog kazališta u Zadru Renata Švorinića. Zanimljivo je da u Splitu, drugom po veličini gradu u Hrvatskoj, s tradicijom nekad važna Splitskog jazz ansambla i trubača Đekija Srbljenovića, nema jazz-festivala, premda u njemu djeluje poznati jazz-bubnjar Petar Peco Petej.

Relativno velik broj raznih festivala jazza i bluesa, u većini samo lokalnog značaja, nadilazi u Hrvatskoj jazz-događanja u usporedbi s nekim europskim zemljama te veličine te ne stoje konstatacije da jazza u nas nema dovoljno. O njihovu nemalom broju, a nisu u ovom tekstu jamačno ni svi pobrojani, valjalo bi ponekad također razmisliti i ponešto reći.

Vijenac 659

659 - 6. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak