Vijenac 658

Kolumne

Paradoksi kulture Borisa Becka

Turisti u izmišljenim predjelima

Boris Beck

 

 

Igra prijestolja, najgledaniji program HBO-a, upravo je završio, ali nema sumnje da će i dalje privlačiti turiste u Hrvatsku. Samo najava zadnje sezone bila je pogledana na Facebooku, YouTubeu i Twitteru 81 milijun puta u prva 24 sata, a mnogi će od tih fanova doći u Hrvatsku razgledati lokacije gdje je serija snimana. U Dubrovnik u sezoni dnevno stiže dvadeset tisuća turista, a računa se da su barem dvije tisuće došle zbog Igre prijestolja. Tamo su snimljeni i Robin Hood i Ratovi zvijezda, ali samo se za Kraljev Grudobran (King’s Landing, kako se na HBO-u zove Dubrovnik, dakako, s digitalnim poboljšanjima) nude posebne ture za obožavatelje.


Dubrovnik kao Kraljev Grudobran
u Igri prijestolja

S lijeve strane vidite kulu obitelji Menčetić, a zapravo je to Kuća Neumirućih u kojoj u drugoj sezoni Daenerys Targaryen traži svoje zmajeve. A s desne je strane crkva sv. Dominika, gdje je pokopan Dinko Ranjina, ali važnija je po tome što je iza nje uličica u kojoj su ubijeni nezakoniti sinovi kralja Roberta. Rupe, žitnica Grada iz 16. stoljeća, u kojoj su službovali Ivan Gundulić i Junije Palmotić, poslužila je kao bordel gdje Tyrion Lannister u četvrtoj sezoni susreće Oberyna Martella. Na Pilama, kuda su 1808. umarširale Napoleonove trupe, u trećoj sezoni stoje Shae i Sansa Stark i promatraju brodove prije nego što Maloprsti utanači naum o bijegu sa Sansom. Otok Lokrum, gdje je boravio zlosretni meksički car Maksimilijan Ferdinand, predstavlja grad Qarth, gdje je Daenerys Targaryen zatražila od Spice-Kinga da joj preda svoje brodove kako bi mogla napasti Westeros. U arboretumu u Trstenom, gdje su Cvijeta Zuzorić i Mara Gundulić vodile dijalog o ljepoti, Sansa je Olenni povjerila da je Joefry, za koga se treba udati Olennina unuka, psihotični ubojica i seksualni sadist. A možemo ići i dalje od Dubrovnika: u Kaštel Gomilicu, tj. grad Braavos, kamo se na kraju četvrte sezone uputila Arya Stark; u Klis koji 1537. Petar Kružić nije uspio obraniti, i koji je ponovno pao, ali sada kao grad Meereen.

Famozni krajolici na malom i velikom ekranu privlače posjetitelje. Trilogija o Gospodaru prstenova povećala je od 2000. do 2006. turizam na Novom Zelandu za četrdeset posto. Korejci su 2012. počeli snimati reality showove po Hrvatskoj, o romantičnim susretima mladih i njihovim putovanjima s ruksacima. Rezultat je da je prošle godine Zagreb posjetilo pola milijuna korejskih turista, a iz Seoula su avionom ovamo dopremljeni izravnom linijom. Korejci snimaju i dalje, ne samo u Hrvatskoj nego i u Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj, gdje nalaze ono čega nemaju: srednjoeuropsku historijsku arhitekturu i netaknutu prirodu kakva je kod njih iščeznula zbog prevelike izgrađenosti i prenapučenosti.

Često prolazim Gornjim gradom i promatram naše goste s Dalekog istoka, kako se oduševljeno fotografiraju ispred crkve svetog Marka, kule Lotrščak ili Kamenitih vrata. Ne znam koje su to emisije gledali, ali očito je da poznaju sve te prostore, samo s nekim drugim pričama. Zagreb im je blizak, njim su prolazili njihovi poznati glumci i glumice i ispunili ih svojim emotivnim pričama. Dok bauljaju gričkom kaldrmom, pod plinskim fenjerima, osjećaju da su kod kuće, u svojem filmskom svijetu, kao da su prešli granicu stvarnog i fiktivnog, kao da su probili ekran i izašli iz svojeg života u onaj izmišljeni. Točno se tako ja osjećam kad uđem u ono gornjogradsko dvorište u Basaričekovoj, gdje je sniman film Tko pjeva, zlo ne misli – eto, sad će doći gospon Fulir i Franjo pa će poslati malog Pericu prek, po litru plešivičkog, Žnidaršiću.

Na želji gledatelja da doputuju do prostora iz omiljenih filmova i serija odlučili su zaraditi u Engleskoj. Kriminalistička serija Umorstva u Midsomeru već se dvadeset godina snima sjeverozapadno od Londona, u blizini Oxforda. Na tom je području smješten fiktivni okrug Midsomer po kojem inspektor Barnaby uspješno lovi ubojice po zamamnim krajolicima, autentičnim pabovima i povijesnim kurijama. Taj izmišljeni Midsomer toliko je privlačan sa svojim kućicama u cvijeću, gotičkim crkvama i pitomim rječicama u bujnom zelenilu da postoje turističke ture za najstrastvenije ljubitelje krimića što obilaze lokalitete na kojima je serija snimljena. U gradu Thameu naumili su postaviti šest ploča na zgrade prepoznatljive s televizije, primjerice na Gradsku vijećnicu, muzej i hotele Spread Eagle i Swan – s tim da bi na pločama bilo naznačeno u kojim se epizodama serijala pojavljuju. Inicijatori smatraju da bi ploče imale „pozitivan utjecaj na živost grada“ – odnosno, povećale bi turistički promet. Ipak, službe za zaštitu spomenika nisu oduševljene. Razumiju da turisti dolaze sa željom da „stignu u Midsomer“, ali da bi im trebalo razjasniti da Midsomer nije stvaran te da je Thame grad koji ima povijesnu važnost sam po sebi, a ne tek kao prizorište televizijske serije.

Korejski čarterski letovi tako slijeću u reality show, a dubrovački kruzeri uplovljavaju u fantasy world. Na Lokrumu možete sjesti na Željezno prijestolje iz fikcije HBO-a, dakle na originalni rekvizit sa seta, i poslušati izmišljenu priču o iskrcavanju Richarda III. iz legende o Robinu Hoodu – dok je u Gradu od pravih šest tisuća stanovnika ostalo živjeti još samo njih sedamsto. Možda bi na njihove stanove trebalo zašarafiti ploču: „Ovdje još živi autentični domaći čovjek“.

Vijenac 658

658 - 23. svibnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak