Vijenac 658

Reportaža

Kronologija ubijanja

A.T.

 

 


Prizor iz Hude Jame

11. 5.        • Stižemo u Ravne. Odnekud stiže metak. Jedan od naših padne. Od svakog hica netko je stradao u koloni, ili bio ranjen. Jedan ustaša zapazio je konačno strijelca – partizana, na tvorničkom dimnjaku. Šmajserom ga je skinuo. (Vid Raić)

12. 5.       • Ratni izvještaj Generalštaba Jugoslavenske Armije: U borbama za Zagreb Prva Armija pobila je 11.000 neprijateljskih vojnika, 16.000 zarobila. Naši brzi odredi izbili su na liniju Kranjska Gora – Celovec – Šentilj. (Politika, Beograd)

• Ratni izvještaj Generalštaba Jugoslavenske Armije: oslobođeni su Maribor, Zidani Most, Bled, Jesenice i velik broj drugih mesta. Za dva dana ubijeno je 2.800 a zarobljeno 15.700 neprijateljskih vojnika. (Politika, Beograd)

14. 5.       • Ratni izvještaj Generalštaba Jugoslavenske Armije: U borbama ubijeno preko 500 ustaša. Broj zarobljenika raste svakog časa. Danas je prebrojeno preko 40.000 zarobljenih neprijateljskih vojnika i oficira. Oslobođeno je 2.500 građanskih lica, koja su ustaške bande silom povele sa sobom. Razoružan je i zarobljen štab 21 njemačkog korpusa. Oslobođena su i očišćena mesta: Lipnica, Rogatec, Rogaška Slatina, Ruše, Konjice, Celje, Laško, Bitanje, Velenje, Šoštanj, Dravograd i veliki broj drugih mesta. (Politika, Beograd)

15. 5.       • U jučerašnjim borbama naša III. Armija zarobila je preko 20.000 ustaša sa ustaškim pukovnikom Sudarom i sve ustaške koljače iz jasenovačkog i starogradiškog logora. (Vjesnik, Zagreb)

• Ratni izvještaj Generalštaba Jugoslavenske Armije: U posljednja dva dana naša III. Armija zarobila je preko 50.000 ustaša i 40.000 Nijemaca. Brzim i energičnim nadiranjem prema gornjem toku rijeke Drave naše trupe presjekle su odstupnicu ostacima njemačkih i ustaško-četničkih bandi i zaokružile ih na području Slovenj Gradec – Guštanj – Pliberk – Dravograd i poslije trodnevnih žestokih borbi razbile ili prisilile na kapitulaciju. (Vjesnik, Zagreb)

17. 5.       • U današnjim borbama zarobljeno je 30.000 ustaša, među njima šest ustaških generala sa generalom Sertićem. Oslobođeno je 20.000 građana koje su ustaše gonile pred sobom. U toku jučerašnjeg i današnjeg dana ukupno je u borbama ubijeno preko 10.000 ustaša, među njima i glasoviti ustaški koljač Maks Luburić. (Vjesnik, Zagreb)

• Opće je uvjerenje bilo da ćemo barem mi časnici biti likvidirani. Kao posljedica tog raspoloženja pojedini zarobljenici skaču u Dravu, a partizani otvaraju vatru na njih i ubijaju ih. (Iz dnevnika Kazimira Kovačića,  do­mobranskog časnika)

18. 5.       • Kad smo stigli na raskršće gdje se odvajaju putevi prema Klagenfurtu (u pravcu Italije) i Lavamundu (u pravcu Slovenije) engleski tenkovi su zaokrenuli u ovom drugom pravcu. Na dogled Lavamundea naši se kamioni zaustaviše na jednoj poljani. Nismo htjeli dalje. General Rolf je izjavio Englezima neka slobodno pucaju na nas, ali mi dalje ne idemo, jer to znači izručenje i sigurnu smrt... Približio sam se engleskim stražama i u razgovoru (na talijanskom) rekli su mi da nas vode na izručenje, da čekaju dolazak partizana koji će nas preuzeti... Kada je ova vijest bila potvrđena, general Rolf je počinio samoubojstvo, a general Dragojlov je prerezao sebi žile na rukama i popio otrov. Bio je odmah odveden u bolnicu i srećom je ostao živ... Videći ovu situaciju s mojim Mladenom i Mirkom Živkovićem izišao sam iz kolone. Rekli su mi oni koji su ostali da su Englezi tolerirali svaki bijeg preko noći... (Ivo Rojnica)

21. 5.       • Stevo Nikolić održao očevid u Lepoglavi: strahote od kojih se kosa ježi. Žene i djeca pobacani u bunar. Masovni grobovi... Pazikući Bari vratio se sin iz Maribora, veli da je tamo što pobijeno, što zarobljeno masa vojnika – među ostalima i Štancer... (Josip Horvat, Preživjeti u Zagrebu)

26.05.      • U ruke naših vlasti pali su najzad i glavni ustaški zlikovci... predsjednik “vlade” NDH dr. Nikola Mandić, doglavnik dr. Mile Budak, Ademaga Mešić, dr. Julije Makanac, dr. Pavao Canki, Nikola Steinfl, Juraj Rukavina... U blizini Celovca predali su se engleskim trupama. No engleska komanda izručila ih je 17. svibnja našim vlastima. Tako su definitivno došli u ruke pravde. (Narodni list, Zagreb)

30. 5.       • U Bjelovaru na samom trgu jedno je dijete prepoznalo oca u koloni i potrčalo k njemu, a kada je otac pošao prema djetetu, partizan ga je ustrijelio pred očima djeteta. (Kazimir Kovačić)

20. 6.       • Narodna kazna stigla je ustaške koljače i špijune iz Karlovca. (Vjesnik)

27. 6.       • Bivši rektor dr. Stjepan Ivšić osuđen na 10 godina gubitka nacionalne časti.

• Dragutin Pulić priznao da je u ustaškim logorima dao poubijati 250.000 ljudi. (Vjesnik)

* * *

4. 7.         • Naredbom maršala Tita pušteno na slobodu šest stotina srpskih seljaka, ranijih pripadnika četničkih formacija Draže Mihailovića. Radost seljaka koji su pušteni iz zarobljeničkog logora u Šapcu. (Borba)

Vijenac 658

658 - 23. svibnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak