Vijenac 658

Likovna umjetnost

Getulio Alviani

Istinski prijatelj Hrvatske

Jelena Gazivoda

Nastup Hrvatske na 58. međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, Venecijanskom bijenalu, svečano je 8. svibnja otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek iskazavši zadovoljstvo brojnim posjetiteljima, među kojima je bio velik broj stranaca. Zahvalila je i čestitala svima koji su pridonijeli hrvatskom predstavljanju u Veneciji, kazavši kako je izložba Igora Grubića izvrstan odgovor na temu ovogodišnjeg Bijenala, ali i relevantna poruka u ovim burnim vremenima.

Neposredno prije otvaranja Hrvatskoga paviljona ministrica kulture posjetila je i izložbu Antropometrija održanu u Palači Barbaro (danas u privatnom vlasništvu), na kojoj su među ostalima prezentirana i djela talijanskog umjetnika Getulija Alvianija. Kako je tom prilikom ministrica kazala za Vijenac, „talijanski umjetnik međunarodnoga ugleda, kao jedan od značajnih predstavnika apstraktne i kinetičke umjetnosti, osobito je povezan s Hrvatskom, a ponajprije s pokretom Nove tendencije, na čijim je izložbama sudjelovao tijekom 60-ih godina 20. stoljeća“.


Iva Hraste Sočo i Nina Obuljen Koržinek (snimila J.G.)

Također je istaknula da se Alviani pokazao kao veliki humanitarac i istinski prijatelj Hrvatske kada je 1998. inicirao i organizirao akciju 22 iz budućnosti za budućnost Vukovara, u kojoj su brojni umjetnici svoje radove donirali vukovarskom Gradskom muzeju. „Donacija s ukupno 169 umjetničkih djela iz jedanaest zemalja predstavljena je 2002. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te je na koncu smještena u Gradski muzej u Vukovaru. Getulio Alviani trajno je zadužio Hrvatsku, koja će sa zahvalnošću pamtiti njegovu prijateljsku gestu i umjetnički senzibilitet koji je tijekom života i djelovanja usmjerio k stvaranju boljega svijeta“, naglasila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za posjeta izložbi.

Osim te izložbe, ministrica je 9. svibnja prisustvovala i otvaranju izložbe Mjesto isprekidanih odlazaka, kojom grad Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik u suradnji s gradom Venecijom predstavljaju umjetnike s dubrovačkom adresom: Izvora Pendea, Slavena Tolja i Marijanu Pende. Izložbu je otvorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a o postavu su govorili ravnatelj Umjetničke galerije u Dubrovniku Tonko Smokvina i kustosica Jelena Tamindžija.

Vijenac 658

658 - 23. svibnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak