Vijenac 657

Matica hrvatska

Završili 56. Šimićevi susreti

MARIO BUŠIĆ

Jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih kulturnih priredbi na ovim prostorima –  56. Šimićevi susreti, svečano je otvorena 29. travnja u Osnovnoj školi Ruđera Boškovića u Grudama. Ovogodišnji Šimićevi susreti održani su u Grudama, Mostaru, Širokom Brijegu i Drinovcima, u organizaciji Općine Grude i Ogranka Matice hrvatske u Grudama. Pokrovitelji su bili predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović. Šimićevim susretima nazočili su Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH, koja je otvorila manifestaciju, Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj i pročelnik Ureda za kulturu Srećko Mikulić, uz domaćina predsjednika OMH u Grudama Marija Bušića i druge ugledne goste.

Početak Šimićevih susreta započeo je u novoizgrađenom dijelu škole Ruđera Boškovića pozdravom Lucije Mikulić,  ravnateljice, zatim Josipa Martića, ministra prostornog uređenja FBiH te Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

Ugledni gosti su dočekani recitalom A. B. Šimića Hercegovina, koji su izveli učenici škole, nakon čega se, uz otvaranje izložbe slikara iz općine Grude, s nekoliko prigodnih riječi obratio akademski slikar Saša Šantić. 


Antun Branko Šimić

Poetski kolaž o A. B. Šimiću održan je 30. travnja  u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, nakon čega je položeno cvijeće na spomenik Šimiću u Mostaru. Manifestacija je zatim preselila u Franjevački muzej i galeriju u Širokom Bijegu, gdje je predstavljena slikovnica Mjesečar – poezija A. B. Šimića kroz dječju likovnu igru autorica Magdalene i Andrijane Mlinarević Cvetković, a otvorena je i izložba crteža, slika i grafika Marka Živkovića.

Svečana akademija i proslava nagrađenih u dvorani škole u Drinovcima počela je 3. svibnja Lijepom Našom u izvedbi učenika Osnovne glazbene škole Grude, a program  je vodila Ivana Bošnjak. Govorili su Božo Ljubić u ime pokrovitelja i Pavao Pavličić u ime Matice hrvatske. U kategoriji osnovnih škola nagrađeni su Lovro Žagar, Fabijan Vođinac i Lovre Vlašić.  Kristijan Kolonić, Kristina Kojić i Marijana Kovačević nagrađeni su u kategoriji srednjih škola, dok su u kategoriji fakulteta nagrađeni Ivana Kalfi, Anamarija Čolak i  Marija Pavković. Dobitnik je ovogodišnje nagrade A. B. Šimić za knjigu godine Joso Živković. Uz obrazloženje, nagradu je uručio Ivan Sivrić, predsjednik DHK  Herceg-Bosne. Nagrađeni su i mladi likovni umjetnici: Marko Sosa, Margareta Vražić, Lorena Zamljačanec, Gabriella Grabušić, Lara Minić, Dario Miljuš, zatim  Ines Ćosić, Sara Pecija i Lucija Čulina. Pohvaljeni su: Vlatko Grizelj, Antea Vojnović, Marko Miljuš, Katarina Vladić, Andrea Pešorda  te Emily Cunjak. Riječima zahvale manifestaciju je zatvorio Ljubo Grizelj.

Vijenac 657

657 - 9. svibnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak