Vijenac 657

Matica hrvatska

 

IZ OGRANAKA


 

Blato – O 348. obljetnici pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 30. travnja članovi OMH u Blatu postavili su vijenac na spomen-ploču na zgradi OŠ Blato, koju je Ogranak postavio 30. travnja 1971. Na spomen-ploči uklesani su stihovi iz pjesme Pozvanje na vojsku F.K. Frankopana Navik on živi ki zgine pošteno. U Maloj dvorani Doma kulture u Blatu 4. travnja predstavljena je trilogija Višnje Starešina, hrvatske novinarke, publicistkinje i autorice dokumentarnih filmova, koja je u razdoblju 1996–2002. bila izvjestiteljica Večernjeg lista iz Haaga.


Spomen-ploča Zrinskom i Frankopanu

Trilogiju su predstavile Hloverka Novak Srzić i autorica. U glazbenom dijelu nastupila je ženska klapa Kanela. Predstavljena trilogija prati hrvatsku put kroz ratni, međunarodni mirovni i sudski laboratorij od 1991. i prvi međunarodni proces za zemlje bivše Jugoslavije do posljednje presude Haaškog suda; presude „hrvatskoj šestorci“ 29. studenog 2017. U sklopu predstavljanja prikazana je kratka dokumentarna videopriča MacKenzie. Videopriča povezuje rat u BiH i Nizozemskoj govoreći o spašavanju medvjeda MacKenzieja usred muslimansko-hrvatskoga rata u Lašvanskoj dolini. Autorica ističe važnost progovaranja o istini te ukazivanju na propuste koji su se dogodilI Hrvatskoj zbog nesnalaženja u svim tim procesima kao i nepoduzimanje pravih poteza vladajućih. Hloverka Novak Srzić prije svega ističe nezainteresiranost hrvatskih medija, pritom posebno ističući HRT, za ovakvu problematiku, kao ni za prikazivanje prave i potpune istine. Autorica smatra da je potrebno osvijestiti mlade naraštaje da spoznaju što se sve događalo ovih godina kako bi budućnost gradili na boljim temeljima za bolja vremena. (Ivana Anić)

Čabar – U Matici hrvatskoj u Zagrebu nedavno je javnosti predstavljen dosadašnji poetski opus umirovljene arhitektice Željke Lokmer iz Volovskog, Goranke rođene u Sungeru, općina Mrkopalj. Riječ je o dvije zbirke pjesama, tiskanih u vlastitoj nakladi 2017. i 2018, Pjesme u pjesmi i U gnjizdu goranskog vitra. Sadržajno riječ je o stihovnim sjećanjima na djetinjstvo i rodni dom, na seoski život, obitelj i susjede, na običaje i nikad pokidane niti sa zemljom hraniteljicom, bakom čuvaricom ognja u kući, igrama na pašnjaku i zvuku crkvenog zvona s obližnjeg crkvenog tornja, rekla je predstavljajući se autorica.

Tako su pjesme doživjeli i posjetitelji te goranske večeri u Zagrebu, pisane ponajviše sungerskim idiomom, a vrlo nadahnuto su ih interpretirali autorica i glumac Boris Kalpić. Večer u Matičinim prostorima uvodno je započeo Zdenko Jurić svirajući dvije glazbene cjeline iz vlastitog ciklusa pod naslovom Svi smo mi braća: kompoziciju Dire Straits i Beethoven se vole, te vlastitu skladbu, preludij u D-molu. U večeri posvećenoj autorici i njezinu stvaranju sudjelovali su još Nada Glad i predsjednik OMH u Čabru Ivan Janeš, a u ime Društva Goranin u Zagrebu Anton Poje. (Nada Glad)

 

Čitluk – U Galeriji fra Didaka Buntića izložbom slika izrađenih tehnikom akril na platnu predstavio se mladi umjetnik Manuel Andrašić. Izložbu simbolična naziva Križu moj otvorio je 28. travnja fra Goran Azinović, koji je, po riječima autora, najveća potpora njegovu radu. Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja, kad će biti predstavljena nova knjiga u nakladi OMH u Čitluku, Ilija Erić: Moj križni put. U predgovoru kataloga koji prati izložbu Andrija Stojić piše: „Kada god u životu dođeš do trenutka da se zapitaš ima li tvoj život smisla, vrijedi li sve ovo življenja, samo pogledaj u Isusov križ i svi će ti odgovori doći sami od sebe.

Pogled na Isusov križ podsjeća te na trpljenje i otkrivanje punine tvog odrastanja (...) slikar Manuel Andrašić u ovoj prigodi predstavlja se sa slikarskim radovima koji su svaki sam po sebi svojstven kroz iskaz Križa i trpljenja, te istodobno referiran na prošla iskustva i izvore, interpretirajući ih na nov način sa dosljednošću u mijenama i stalnoj interakciji sa okruženjem.“ Otvaranje izložbe nastupom su uveličali čitlučki Framaši prekrasnim prikladnim pjesmama. Izložba je prodajnoga karaktera, a sav prihod od prodanih slika namijenjen je za kupnju računalne opreme djeci u Majčinu selu. Otvaranje izložbe nastupom su uveličali čitlučki Framaši. (Andrija Stojić)

 

 

Dubrovnik – OMH u Dubrovniku predstavio je 11. travnja prvi ovogodišnji broj časopisa za književnost i znanost Dubrovnik. Novi broj preporučuju uvodne stranice posvećene 555. obljetnici rođenja dubrovačkog humanističkog pjesnika i prozaista Ilije Crijevića (1463–1520). Za ovaj broj Zrinka Blažević priredila je prepjev prve knjige Crijevićevih pjesama. Franciska Ćurković Major piše o Emigracijskim godinama u Dalmaciji u memoarima Kotinke Andrássy, Radoslav Tomić o Tri kopije u Dubrovniku prema djelima francuskih i flamanskih majstora (Simon Vouet, Peter Paul Rubens, Antonis van Dyck), Petra Bianki objavljuje Bilješku uz restauraciju portreta biskupa Mata Vodopića. U prijevodu i s predgovorom Acije Alfirević objavljena je drama Ljeto Eduarda Bonda s predgovorom u kojem slavni dramatičar, u pismu poslanu prevoditeljici upravo za ovo izdanje časopisa, objašnjava kako je odabrao okolicu Dubrovnika kao mjesto radnje. Objavljen je esej Margarite Sveštarov Šimat uz izložbu Susret u depou dubrovačke umjetnice Dubravke Lošić.

U spomenarskom dijelu časopisa posvete su pjesniku Jakši Fiamengu s objavljenim ciklusom njegovih pjesama nadahnutih Dubrovnikom i in memoriam prvaku hrvatskog glumišta Tonku Lonzi. Uz rubrike BaštinaOgledi, ProzaPoezijaSpomenarTeatar, završne stranice časopisa donose osvrte na domaću izdavačku djelatnost s dubrovačkim predznakom, detaljnu kroniku programskih aktivnosti i izdavačke djelatnosti OMH u Dubrovniku u prošloj godini te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku u 2018. Časopis su predstavili Relja Seferović i urednik Davor Mojaš. (Ana Rajić)

 

 

Đurđevac – O stogodišnjici osnutka Nogometnog kluba Graničar iz Đurđevca u izdanju OMH u Đurđevcu objavljena je monografija čiji je autor dugogodišnji vrijedni član MH Ivan Hodalić. Knjiga donosi povijesni pregled događaja od osnutka 1919. do današnjih dana. Svečano predstavljanje održano je u Đurđevcu 27. travnja. O knjizi su govorili predsjednik OMH u Đurđevcu Nikola Cik i autor. Predstavljanje je uveličao viši savjetnik predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza Zorislav Srebrić, koji je nadahnuto govorio o važnosti izdavanja ovakvih knjiga i ulozi sporta i nogometa u svakodnevnom životu. Vladimir Lončarević, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske, uputio je pismo pročitano tijekom predstavljanja. Za glazbeni ugođaj bio je zadužen Andrija Maronić, svirač cimbula. Uz autora monografije Ivana Hodalića u izradi su bili angažirani i drugi članovi OMH u Đurđevcu. Stoga smo ponosni na ovaj samostalni izdavački projekt i svoj prilog obilježavanju 100. obljetnice Nogometnog kluba Graničar iz Đurđevca. Zahvalni smo svima koji na bilo koji način pridonijeli uspješnoj realizaciji izdavanja ove knjige i organizaciji predstavljanja, osobito donatorima. (Nikola Cik)

 

 

 

 

 

 

Jastrebarsko – U Pribiću je u organizaciji Općine Krašić, Župe svetog Siksta u Pribiću i OMH u Jastrebarskom 27. travnja održan program u sklopu proslave stogodišnjice rođenja sina jaskanskoga kraja, kardinala Franje Kuharića. Prisutne su na početku pozdravili predsjednik DVD-a Pribić Josip Bucković, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik i pribićki župnik Stjepan Dijaneš, a pročitano je i pismo koje je skupu uputio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.


Obilježavanje stogodišnjice rođenja kardinala Kuharića

Kroz program je vodila predsjednica jaskanskog OMH Klementina Škrabe. U glazbenom dijelu programa nastupilo je Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem Ive Barač. Prepuna dvorana Vatrogasnoga doma u Pribiću s oduševljenjem je pozdravila govornike, glasovitoga filmskog i kazališnog redatelja Jakova Sedlara, znamenitoga sina našeg kraja, monsinjora Stjepana Balobana i književnika Ninu Škrabea. Održana je i hrvatska premijera dokumentarnog filma redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nine Škrabea Hrvati i Australija, prethodno s velikim uspjehom prikazanog u devet australskih gradova. Film govori o povijesti i djelovanju Hrvata u gospodarstvu, politici, znanosti, prosvjeti, kulturi, umjetnosti, vjerskom životu i sportu njihove nove domovine, Australije te o njihovoj trajnoj povezanosti sa zavičajem, čemu je znatno pridonio baš kardinal Kuharić. Predstavljena je nova pjesma i CD pribićkog, dolskog pjesnika Josipa Bakalasa Bog je ljubav, posvećen kardinalu Kuhariću. Stihove Josipa Bakalasa čitala je dramska umjetnica Smiljka Bencet, popularna Regica iz Gruntovčana, a o Josipu Bakalasu toplo je govorio gost iz Slatine Zlatko Rabik. Među uzvanicima bila je i proslavljena baletna umjetnica Almira Osmanović.

(Klementina Škrabe)

 

Karlovac – U organizaciji OMH u Karlovcu 12. travnja u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu održan je znanstveni kolokvij Dnevnik – Diarium Maksimilijana Vrhovca, svz. 2, 1810–1815. u povodu izdanja drugog sveska dnevnika biskupa Maksimilijana Vrhovca. Bila je to prigoda da se karlovačka javnost upozna s tim, za hrvatsku povijest, vrijednim djelom zbog kojeg je izdavač Kršćanska sadašnjost i pokrenuo projekt prijevoda dnevnika s latinskog i izdavanje na hrvatskom jeziku kao i s njegovim autorom, rođenim Karlovčaninom Maksimilijanom Vrhovcem.


Kolokvij o biskupu Vrhovcu

Sudionici znanstvenog kolokvija naveli su niz dosad nepoznatih podataka o djelovanju biskupa Maksimilijana Vrhovca te istaknuli brojne vrijednosti izdanja drugoga sveska za širu publiku koju zanima razdoblje hrvatske povijesti početkom 19. stoljeća i djelovanje biskupa, ali i kao poticaj za daljnja znanstvena istraživanja. Skup je otvorio karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

U uvodnom izlaganju Drago Roksandić istaknuo je značenje Karlovca u godinama kada su nastajali zapisi koji čine drugi svezak Vrhovčeva dnevnika. Ravnatelj Instituta Ivo Pilar Željko Holjevac govorio je o prekosavskim krajevima u Dnevniku. Treći izlagač bio je Danijel Patafta s Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Govorio je o odnosu biskupa Vrhovca s redovnicima franjevcima s kojima je Vrhovac imao i najintenzivnije odnose. Znanstveni kolokvij izlaganjem je završio Vlado Mikšić, supsidijar u Nacionalnom svetištu sv. Josipa. Njegova tema bila je pastoralno djelovanje biskupa Vrhovca kao primjera jozefinističkog svećenika, o kojem se moglo više govoriti o političkom djelovanju nego o pastoralnom. (Hrvojka Božić)

 

Kloštar Ivanić – U Gradskoj knjižnici Ivanić Grad 29. ožujka održana je promocija knjige Sva moja putovanja autora Miljenka Šimunovića u izdanju OMH u Kloštar Ivaniću. Na promociji se okupilo pedesetak poklonika književnog stvaralaštva na Otoku Ivaniću (Ivanić Grad, Kloštar Ivanić i Križ). Osma knjiga Miljenka Šimunovića govori o njegovim putovanjima po mjestima cijelog Otoka Ivanića u razdoblju od dvije godine. Tako svim čitaocima nudi opis mjesta, ljudi, događaja i aktualnosti iz života ljudi. Iz knjige je čitala Martina Janeš. U Galeriji NIKA Ogranak je obilježio i Noć knjige čitanjem nove knjige u izradi članova MH. (Miljenko Šimunović)

 

Wiesbaden – HKZ/OMH u Wies­badenu 16. travnja predstavio se gostima i sudionicima ovogodišnjega goEast – festivala filmova srednje i istočne Europe, na kojemu je u kategoriji kratkih filmova pobijedio film Leona Lučeva Malo se sjećam toga dana. Festival, koji se zalaže za podizanje javne svijesti o raznolikosti i bogatstvu kina u srednjoj i istočnoj Europi, premostio je interdisciplinarne granice između filma, književnosti i umjetnosti. Poseban događaj bio je Paneuropski piknik, stvarni piknik na središnjem trgu glavnog grada pokrajine Hessen u Njemačkoj. Bio je to izazov i za HKZ/OMH iz Wiesbadena, koji se u suradnji s Hrvatskom turističkom centralom iz Frankfurta predstavio gostima festivala, kulturnim djelatnicima i građanima Wiesbadena. Ubrzo je i štand Kulturne zajednice postao mjesto za druženje na kojem su se našli glumac i redatelj Leon Lučev, Gabi Babić, bivša voditeljica festivala, Stjepan Hundić, filmski producent iz Zagreba i član žirija na ovogodišnjem festivalu, te Jelena Pavlinek iz uprave festivala u Wiesbadenu. Sve njih iznenadilo je posebno izdanje časopisa Riječ HKZ/OMH iz Wiesbadena, u kojemu je medijski popraćen festival te je predstavljeno sudjelovanje HKZ/OMH. Pa iako se radilo o skromnu doprinosu jednog zavičajnog društva, ipak je rad udruge prepoznat pa je tako HKZ/OMH Wiesbaden postao službeni partner festivala goEast ove godine. (Ivica Košak)


Vijenac 657

657 - 9. svibnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak