Vijenac 656

Glazba

OkruglI stol o HGZ-u, HAZU, 16. travnja

Spasimo HGZ

Jelena Gazivoda

Uoči obilježavanja 200. rođendana Hrvatskoga glazbenoga zavoda, Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 16. travnja organizirao je okrugli stol na kojem se raspravljalo, kako je istaknuto, o otvorenim pitanjima djelovanja jedne od najstarijih hrvatskih institucija u kulturi.

Tom su prilikom doneseni konkretni prijedlozi za poboljšanje rada i položaja Hrvatskoga glazbenog zavoda. Prvi se odnosi na Hrvatski glazbeni zavod kao „centar izvrsnosti komornog muziciranja, čuvar glazbene baštine hrvatskog naroda i simbol nacionalnog kulturnog identiteta, stoga se njegova uloga i funkcija ne smiju nikad dovesti u pitanje! HGZ jest i mora ostati hram glazbene kulture Zagreba i Hrvatske i u tome će imati svesrdnu podršku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti“.


Sudionici okrugloga stola o HGZ-u

Nadalje je naglašeno kako je zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda, u koju se dosad slabo ulagalo, zaštićeno kulturno dobro. „Izgrađena je zahvaljujući donacijama uglednih hrvatskih građana te je nužna njezina obnova i rekonstrukcija s definiranim glazbenim sadržajima. To će biti moguće jedino uz pomoć Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske kako bi HGZ proveo natječajni postupak za izradu projekta obnove i rekonstrukcije zgrade kojim bi konkurirao za sredstva iz fondova Europske Unije“, istaknuli su iz HAZU.

Treći se prijedlog odnosi na trenutnu financijsku situaciju Hrvatskoga glazbenog zavoda, koja je kritična, stoga je nužno, smatraju u HAZU, ojačati sredstva državnog i gradskog proračuna, jednako kao i sponzorska i donatorska sredstva. „Organizacijom Svečanog donatorskog gala koncerta za Hrvatski glazbeni zavod 26. travnja ove godine u zajedničkoj produkciji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga glazbenog zavoda te pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista i 24sata HGZ nastoji privući pažnju zainteresirane javnosti za ulaganje u taj hram glazbene umjetnosti i kulture. Međutim ostaje činjenica da je potrebno pronaći moduse koji bi osigurali financijsku stabilnost te najstarije glazbene institucije u Hrvatskoj. Promjene koje su se dogodile u posljednje vrijeme bude nadu u to da će HGZ prevladati sve nastale teškoće“, napominju u Akademiji.

Svečani donatorski gala koncert za Hrvatski glazbeni zavod bit će održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Na koncertu će nastupiti Simfonijski orkestar i Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića.

Vijenac 656

656 - 25. travnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak