Vijenac 656

Druga stranica

Kreativna riznica 2019.

Milenijska uloga kreativne industrije

Tomislav Šovagović

Peta Kreativna riznica održana je od 10. do 13. travnja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Četiri je dana kroz Aulu znanosti i dvorane 130 predavača vodilo niz događaja. Riječ je o popularizacijskom simpoziju koji jednom godišnje okuplja znanstvenike i praktičare oko milenijske uloge kreativne industrije. Već i nazivi pojedinih radionica otkrivaju želju organizatora da se podijele nadahnuća (ekonomija, arhitektura, književnost, likovna umjetnost, dizajn...), uz dominantnu rizničarsku temu Kružna kreativnost: kreativno kruženje brojeva, kazalište u mreži gerilske marketinške komunikacije, superbrendovi u kruženju kulture, astralni simbolizam vučedolske kulture, kako zaokružiti radijsku emisiju, kako razviti karijeru u kreativnoj industriji, in medias res – kruženje informacija posredovanjem medija, novi digitalni život baštine, začarani krug društvenih mreža...


„Odrađeno je više od sedamdeset različitih događanja, koja su protekla u sjajnoj atmosferi. Izlagači i posjetitelji došli su nam iz cijele Hrvatske. Uživali smo u predavanjima, radionicama, multimedijalnim događanjima. Posjetitelji su mogli prošetati našim labirintima, neki vode čak i u proširenu stvarnost, budući da QR-kodovi vode na različite stranice, gdje ili svira glazba, ili se pojašnjavaju pojedini sektori. Zahvalni smo upravi fakulteta koja je profesorici Jasni Horvat prije pet godina omogućila da oplemeni interijer, ne samo lijepim muralima nego i edukativnim sadržajima, jer smo na taj način sve vrijeme prisiljeni učiti, točnije učiti kroz zabavu. Nastala je i ideja autorice o stručnom vodstvu kroz prostor“, prenijela je jedna od organizatorica, Josipa Mijoč, osnovne informacije o KR 2019. Studenti i posjetitelji tijekom sadržajnoga programa viralnim su putem navođeni i educirani o značenju znakova i simbola, kojih ima na svakom koraku ugledne osječke sveučilišne ustanove, osobito kada je riječ o glagoljičnom pismu.

Kreativna riznica otvorena je pozdravnim riječima dekana Ekonomskoga fakulteta Borisa Crnkovića te sveučilišnoga prodekana za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Roberta Raponje. Otvaranje je uveličala izvedba predstave DNK redatelja Petra Kaukova, u zajedničkoj izvedbi Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kazališta Virovitica. Dodjelom Vodikove nagrade nagrađen je najbolji izlagač prve Kreativne riznice, Dunja Degmenčić za predavanje Kreativni um. Nagradu za najbolju radionicu 2018. dobile su Ivana Jobst i Dora Radl Ćućić za Radioaktivnu kreativnu bilježnicu.

U petak 12. travnja predstavljen je, u suorganizaciji Instituta Andizet, Naklade Ljevak i Grada Osijeka, novi roman Jasne Horvat OSvojski (Naklada Ljevak, 2019), posvećen glasovitom vojskovođi Eugenu Savojskom, zamišljen kao spoj povijesti, modernih tehnologija i igraćih karata. Književnica i idejna začetnica Aule glagoljice, u kojoj je i održana promocija, napisala je djelo u kojemu se isprepleće mitologija s javom, životna kronologija ispripovijedana u prvom licu, s naglaskom na biljski dvorac Eugena Savojskoga, koji naziva Tihi Belvedere. Roman također sadržava, kao i cijela Kreativna riznica, QR-kodove sa zvučnim ulomcima zapisa i autoričinih pjesama. O knjizi su osim autorice govorile Nives Tomašević, Kornelija Mlinarević i recenzentica Milica Lukić. U cjelovečernjem programu nazvanu Vodikova svečanost glumac Filip Sever, uz pratnju skladatelja i pijanista Luke Gotovca, odigrao je monodramu Ars Eugenium redatelja Roberta Raponje.

Posljednjega dana KR 2019. održane su radionice iluminacije glagoljskih slova, izrada portreta prema fotografiji i izrada mandala, a održana su i milenijska natjecanja iz kreativne industrije. Riznica je zaključena dodjelom nagrada Hrvatske udruge kreativnih amatera, a ona za počasnoga člana udruge dodijeljena je profesorici Horvat.

Vijenac 656

656 - 25. travnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak